Prečo odchádza Šimečka z Respektu do Denníka N?

Prečo odchádza Šimečka z Respektu do Denníka N? Foto: Respekt

Martin M. Šimečka bude od 1. novembra novým komentátorom a editorom Denníka N. Doposiaľ bol editorom českého Respektu. Do Denníka N, kde je predsedom redakčnej rady, prispieval príležitostne.

 


Šimečka pracoval v Respekte desať rokov. Prečo teda odchádza? „Je to teda tá divná dnešná doba plodiaca monštrá, ktorá ma núti vrátiť sa na Slovensko a opustiť Respekt, ktorý som vždy vnímal ako niečo oveľa väčšieho než len týždenník," píše Šimečka v rozlúčkovom komentári, ktorý vyšiel v Denníku N aj v českom Respekte.

 

Vysvetľuje, že vždy sa cítil rovnako Čechom ako aj Slovákom. „Lenže k svojmu údivu som zistil, že mám odlišný vzťah ku spoločenstvám, ktoré sú mi mentálne vzdialené. Zistil som, že to české, reprezentované myslením ľudí ako sú Zeman, Konvička, Klaus a mnoho ďalších, vnímam ako niečo úplne cudzieho, čo ku mne vôbec nepatrí, do čoho sa nie som schopný vcítiť. A naopak, to slovenské, reprezentované Ficom, Kotlebom a mnohými ďalšími je mi síce tiež na míle vzdialené, ale cítim, že so mnou nejako súvisí, že vyrastá z hlbín, ktorým snáď dokážem porozumieť, a preto ma to zaujíma," píše.


Milan M. Šimečka do roku 1989 publikoval v samizdate (jeho tvorba vychádzala v časopisoch Obsah, Kontakt, Fragment-K). V roku 1990 založil vydavateľstvo Archa, kde pracoval do roku 1996 ako šéfredaktor. Od roku 1997 viedol týždenník Domino Fórum a medzi rokmi 1997-2006 pracoval v denníku SME*, z toho sedem rokov na poste šéfredaktora. V roku 2006 nastúpil do českého Respektu, kde bol dva roky šéfredaktorom.
Napísal romány Džin a Záujem a knihu esejí Hľadanie obáv.

*Autorka v minulosti pracovala v denníku SME