Denník sa musí ospravedlniť Johnovi Malkovichovi

Denník sa musí ospravedlniť Johnovi Malkovichovi Reprofoto

Americký herec John Malkovich vyhral súdny spor s francúzskym denníkom Le Monde, ktorý ho v jednom zo svojich článkov krivo obvinil z toho, že vlastnil tajné konto vo švajčiarskej banke.

 

 

Informovala o tom agentúra AFP. Le Monde sa chce proti verdiktu odvolať.

Súd nariadil denníku a dvom jeho redaktorom - Gérardovi Davetovi a Fabriceovi Lhommeovi, aby hollywoodskemu hercovi zaplatili celkom 14.000 eur ako odškodné a súdne trovy. Vo výtlačku svojich novín a na internete musí navyše francúzsky denník zverejniť vyjadrenie súdu k prípadu.

Článok uverejnený v denníku Le Monde vo februári 2015 sa týkal kauzy úniku informácií zo švajčiarskej banky HSBC o klientoch, ktorí sa založením účtu v ženevskej pobočke chceli vyhnúť plateniu daní.

Podľa článku bol jednou z osôb, ktorá mala v rokoch 2005 a 2007 tajné konto vo švajčiarskej banke, aj Malkovich. Podľa hercovho právneho zástupcu si ale hviezda filmu Nebezpečné známosti účet v tejto finančnej inštitúcii nikdy neotvorila. Francúzsky súd mu dnes dal za pravdu.

Malkovich mal síce akciový účet v inej banke, ktorú neskôr prevzala HSBC, riadne ho ale nahlásil americkým daňovým úradom a zrušil ho navyše už v roku 1999, teda pred samotnou akvizíciou ústavu bankou HSBC, vysvetlil právnik.