Denník N vyšiel s takmer bielou titulkou

Denník N vyšiel s takmer bielou titulkou

Prvá hlavná strana novín, na ktorej chýbajú texty článkov aj fotografie, nie je žiadnou novinkou.  Denníky k nej pristupujú, ak chcú vo výnimočných situáciách vyjadriť svoj postoj, protest, apel.

 


S takmer bielou titulkou vyjde v pondelok Denník N. Okrem loga a hlavičky novín, bude na bielej ploche len veľký nápis v maďarčine: Veled vagyunk, Népszabadság! Čo v preklade znamená Sme s tebou, Népszabadság!

 

Cez víkend náhle a nečakane skončili jedny z najvplyvnejších ale aj najstarších novín v Maďarsku, ktoré kritizovali vládu Viktora Orbána. O náhlom konci nevedeli vopred ani samotní redaktori. Noviny skončili po kritických článkoch o členoch vlády Viktora Orbana. A práve to je podľa mnohých komentátorov dôvodom rýchleho konca novín.

„S kolegami v Budapešti cítime spolupatričnosť a radi by sme im pomohli. Ale nejde iba o prejav kolegiálnej slušnosti či strachu, lebo to môže postihnúť aj nás," vysvetľuje rozhodnutie redakcie šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný.

Odporúčame aj: Najväčší opozičný denník Népszabadság nečakane končí

Zatvorenie najväčšieho seriózneho a nezávislého denníka v Maďarsku je podľa neho výstrahou aj pre Slovensko. "Nielen preto, že premiér Robert Fico sa rád učí od svojho priateľa Viktora Orbána, ale aj preto, že význam kritických a nezávislých novinárov si spoločnosť často uvedomí až v momente, keď sú v problémoch."

Solidaritu s maďarským denníkom vyjadril aj denník SME. „Denník SME vyjadruje solidaritu so všetkými novinármi, ktorí ako dôsledok kritiky Orbánovej vlády prišli o prácu, alebo iným spôsobom im bolo zabránené vykonávať svoje poslanie: upozorňovať na korupciu, klamstvo a bezprávie," napísala v komentári šéfredaktorka denníka Beáta Balogová.