Lipšic kritizuje Plus 7 dní za článok Chaos a čumilovia

Lipšic kritizuje Plus 7 dní za článok Chaos a čumilovia Foto: Facebook Daniela Lipšica

Bývalý poslanec Daniel Lipšic nesúhlasí s tvrdeniami z článku Plus 7 dní, v ktorom mu autorka vyčíta, že po nehode nepostupoval, tak ako mal.

 


Daniel Lipšic dnes na Facebooku zverejnil status, v ktorom reaguje na články o jeho nehode aj na video z nehody, ktoré zverejnili viaceré médiá.

 

„Udalosti, ktorých účastníkom je verejne známa osoba, prirodzene vzbudzujú záujem médií. Preto som cítil povinnosť bezprostredne po mojej dopravnej nehode poskytnúť novinárom všetky informácie, ktoré som z pohľadu vodiča poskytnúť vedel," píše Lipšic. Odvtedy bolo podľa neho medializovaných niekoľko dezinformácií a do médií unikol pravdepodobne aj jeden z dôkazových materiálov. „Do dnešného dňa som sa držal zásady tieto veci nekomentovať. Dnes, žiaľ, musím urobiť výnimku. Článok Anny Žitnej-Lučaiovej "CHAOS A ČUMILOVIA" v týždenníku PLUS7DNÍ obsahuje tvrdenia, ktoré nemožno prejsť mlčaním."

Lipšic nesúhlasí s nasledujúcimi vetami článku:

1. "Lipšic po nehode nezapol výstražné blikačky, aby dal najavo ostatným, že sa niečo deje, neurobil ani iné opatrenia proti kolízii ďalších vozidiel a na ochranu vlastnej osoby si neobliekol reflexnú vestu a nevyložil na cestu reflexný trojuholník."

2. "Fakt je, že s telefónom na uchu sa nedá ani vyberať zapadnutý jazyk, ani masírovať srdce, ani dávať umelé dýchanie."

3. "Zraneného človeka nikto nedal do stabilizovanej polohy, nepodložil pod neho prikrývku či aspoň bundu, nekontroloval jeho stav, neprihováral sa mu."

„Ako som už bezprostredne po nehode uviedol, okamžite som skontroloval pulz zraneného a pokúsil som sa s ním komunikovať. Bol pri vedomí, dýchal, mal hmatateľný pulz. Teda umelé dýchanie nebolo potrebné. Na telefonickej linke som mal pracovníka záchrannej služby, ktorý mi dával presné pokyny, ako postupovať. Na základe jeho pokynov som sa obväzmi z mojej lekárničky snažil zastaviť krvácanie hlavy. Pracovníci 112-tky vyslovene zakázali meniť polohu zraneného, pretože mohol mať poranenú chrbticu a mali obavu, že zmena polohy by mu ublížila. Celá komunikácia je, predpokladám, zaznamenaná a mala by byť súčasťou vyšetrovacieho spisu. Povinnosťou vodiča v takejto situácii je záchrana života zraneného. Áno, bolo mi to prednejšie, ako si obliekať reflexnú vestu a rozkladať výstražný trojuholník," napísal Lipšic.

Požiadali sme o stanovisko šéfredaktorku Plus 7 dní.