Tisíce ľudí v Budapešti demonštrovali za slobodu tlače

Tisíce ľudí v Budapešti demonštrovali za slobodu tlače Foto: FB/Népszabadság

Tisíce ľudí dnes v centre Budapešti demonštrovali za slobodu tlače a proti vláde premiéra Viktora Orbána, ktorú považujú za skorumpovanú.

 

 

Mimovládne organizácie a opozičné strany zvolali zhromaždenie v reakcii na nečakané oznámenie z minulého týždňa o pozastavení ľavicového denníka Népszabadság.

Vydavateľstvo Mediaworks oznámilo, že vydávanie denníka kvôli ťažkým stratám pozastavuje a teraz pre neho hľadá najlepší podnikateľský model, aby ho "zachovalo pre budúcnosť". Spoločnosť uviedla, že Népszabadság mal od roku 2007 úhrnnú stratu vyše päť miliárd forintov (16 miliónov eur).

Viac: Najväčší opozičný denník Népszabadság nečakane končí

Redakcia o tomto kroku dopredu údajne nevedela a niektorí novinári označili náhly koniec vydávania tlačenej aj internetovej verzie denníka za "puč", riadený z pozadia vládou.

Na dnešnom mítingu zazneli kritické slová na adresu Orbána, ktorý podľa demonštrantov nechce pripustiť fungovanie opozičnej tlače. Miklós Hargitai, novinár prepustený z Népszabadság, vládu obvinil, že je prvá od pádu komunizmu v Maďarsku, ktorá netoleruje žiadnu kritiku. Sám Orbán vraj denníku neposkytol rozhovor dlhých desať rokov.