Novinári z pozastaveného maďarského denníka predávajú časopis bezdomovcov

Novinári z pozastaveného maďarského denníka predávajú časopis bezdomovcov Foto: FB/Népszabadság

Redaktori kritického denníka našli nové uplatnenie.

Reportéri a redaktori ľavicového denníka Népszabadság, ktorého pozastavená činnosť vyvolala nové obavy o pluralizmus v maďarských médiách, pripravili články pre dvojtýždenník "Bez strechy" a dnes bezdomovcom pomohli s jeho predajom. Pri tejto príležitosti s kupujúcimi diskutovali o situácii v maďarských médiách.

Novinárka Népszabadság Csilla Urbanová podľa AP povedala, že sa pracovníci denníka rozhodli pomôcť časopisu Bez strechy čiastočne preto, že ich "redakcia prakticky zostala bez domova".

Vydavateľská firma Mediaworks 8. októbra oznámila, že vydávanie Népszabadság kvôli ťažkým stratám pozastavuje a teraz pre neho hľadá najlepší podnikateľský model, aby ho "zachovala pre budúcnosť". Spoločnosť pritom oznámila, že denník mal od roku 2007 úhrnnú stratu vyše päť miliárd forintov.

Redakcia na druhej strane uviedla, že o tomto kroku dopredu nevedela, a niektorí novinári označili náhly koniec vydávania tlačenej aj internetovej verzie denníka za "puč", riadený z pozadia vládou Viktora Orbana.