Kritický maďarský denník kúpil priateľ premiéra

Kritický maďarský denník kúpil priateľ premiéra Foto: FB/Népszabadság

Najprv denník náhle prestal vychádzať, teraz má nového majiteľa.

Maďarská holdingová spoločnosť Opimus kúpila od rakúskej spoločnosti Vienna Capital Partners vydavateľskú spoločnosť Mediaworks, ktorá na začiatku tohto mesiaca prestala náhle vydávať najväčší politický denník v krajine, ľavicový Népszabadság. Mediaworks tak bude patriť firme patriacej priateľovi maďarského premiéra, napísala agentúra Reuters.

Podľa vyhlásenia pre maďarskú akciovú burzu Opimus Group kúpila 100 percent akcií Mediaworks Hungary prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Opimus Press. Cena zverejnená nebola.

Prerušenie vydávanie denníka Népszabadság vyvolalo silnú kritiku vlády premiéra Viktora Orbána. Podľa kritikov premiér obmedzuje slobodu tlače mediálnym zákonom a jeho spolupracovníci si vybudovali rozsiahlu sieť spravodajských spoločností, preberajú staré tituly a spúšťajú nové. Kúpa Mediaworks tak podľa agentúry AP potvrdzuje obavy z prehĺbenia vplyvu vlády na maďarská médiá a obmedzenia rozmanitosti tlače.

Odporúčame aj: Tisíce ľudí v Budapešti demonštrovali za slobodu tlače

Firma Opimus je spojená s Lörincom Mészárosom, bývalým plynárom, ktorého podnikanie sa masívne rozšírilo za pomoci veľkých štátnych zákaziek. Jeho úspech je čiastočne pripisovaný jeho priateľstvu s premiérom Orbánom.

Mediaworks má silný podiel na maďarskom trhu tlačených médií. Vlastní ekonomicky denník Világgazdaság alebo športový denník Nemzeti Sport. Firma prerušila vydávanie denníka Népszabadság 8. októbra. Ako dôvod uviedla, že za posledných desať rokov sa predaj denníka prepadol o 74 percent, teda o viac ako 100.000 výtlačkov, a výsledkom toho je, že od roku 2007 dosiahla strata denníka viac ako päť miliárd forintov.