Michal Vajdička získal Cenu Alfréda Radoka

Michal Vajdička získal Cenu Alfréda Radoka Foto: Anton Faraonov

V nedeľu večer boli v Prahe udelené prestížne divadlené ocenenia Ceny Alfréda Radoka. Ocenenia sú udeľované od roku 1992 o ich laureátoch rohodujú divadelní kritici – tentokrát sa do ankety usporiadanej časopisom Svět a divadlo zapojilo 78 kritikov.

 


Najlepšou inscenáciou roka 2012 sa stala inscenácia IRWINE WELSH, DANIEL MAJLING: UCPANEJ SYSTÉM Dejvického divadla. Pod inscenáciou je podpísaný slovenský tvorivý tím (úprava a (spolu)dramaturgia Daniel Majling, výprava Pavol Andraško, hudba Marián Čekovský) pod vedením režiséra Michala Vajdičku. Ivan Trojan získal na stvárnenie Boha v tejto inscenácii Cenu A. Radoka za mužský herecký výkon.
Bratislavskí divácu budú môcť vzhliadnuť najlepšiu českú inscenáciu 26. marca v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Vzhľadom na záujem o hosťovanie Dejvického divadla, ktoré sa stalo v nedeľu večer aj českým „divadlom roka", môžu bratislavskí diváci neúspešní v boji o vstupenky navštíviť aj ďalšie dve inscenácie oceneného režiséra, ktoré sú na repertoári bratislavských divadiel:
Martin McDonagh: Stratiť ruku v Spokane v Slovenskom národnom divadle (najbližší termín 7. marca)
Rainer Lewandowski: Hamlet dnes nebude v Mestskom divadle P.O.Hviezdoslava (najbližší termín 15. marca).
Čierna komédia Hamlet dnes nebude je hereckým koncertom Jána Mistríka a je zatiaľ ostatnou inscenáciou Michala Vajdičku. 21. marca sa uskutoční v Dejvickom divadle premiéra druhej inscenácie Michala Vajdičku v tomto divadle – Čechovova Čajka.