Markíza zásadne mení spôsob vysielania

04.11.2016 21:27 | Tlačové správy | Towercom

Technický riaditeľ Towercom reaguje na reportáž televízie Markíza o zmene spôsobu vysielania.

Ako technicky znalému človeku moja profesijná identita mi nedá neokomentovať mediálnu bublinu, ktorú TV Markíza nafúkla za uplynulé dni. Zaráža ma na nej jej jednostrannosť a cie-lená diskriminácia jednej z podstatných platforiem šírenia mediálneho obsahu – DVB-T.
A v neposlednom rade aj spôsob argumentácie, ktorá skĺzla do čisto technickej roviny, ktorú bežný konzument – divák je len sotva schopný stráviť.

Opúšťame DVB-T
To, že najsledovanejšia komerčná televízia sa rozhodla opustiť terestriálny spôsob vysielania, je jej legitímnym právom. To je fakt. V tejto súvislosti je však nutné podotknúť aj ďalší fakt, a to že digitálne terestriálne vysielanie už niekoľko rokov je poslednou možnosťou voľného prí-jmu, t.j. bez mesačných poplatkov, pre množstvo domácností. Kanály TV Markíza budú teda od 1. 1. 2017 sprístupnené výlučne ako prevzaté vysielanie (retransmisia) v rámci platených platforiem prevádzkovaných spoločnosťami, ktoré si samozrejme za službu sprístupnenia nechajú zaplatiť – diváka. Televízia Markíza sa rozhodla opustiť VYSIELANIE ako jeden zo spôsobov šírenia mediálneho obsahu a jej kanály od 1. 1. 2017 si nechá sprístupniť divákom iba v rámci platených platforiem formou retransmisie.

DVB-T je len technológia
Ak spočítame technické možnosti, akým sa bežné domácnosti v dnešnej dobe môžu dostať k televíznym službám, máme ich len niekoľko. Satelit, kábel, IPTV resp. internet a samozrejme DVB-T. Každá z týchto možností má svoje výhody, ale aj nevýhody. Satelit je výlučne pre fixný domáci príjem, kábel nie je všade, internet nemá každý s dostatočnou rýchlosťou a DVB-T má obmedzenú kapacitu. Každá z nich je pre určitý segment divákov, ale čo je pod-statné, v dnešnej dobe už je každá z nich DIGITÁLNA – teda je schopná prinášať tú najvyššiu obrazovú kvalitu a navyše každá z nich je technicky schopná podmieniť prístup diváka k vy-branej obsahovej službe. To znamená, že každá z nich dokáže slúžiť aj ako platená platforma.

Sme proti DVB-T
Mediálna komunikácia TV Markízy je jednoznačná. Sme proti DVB-T. TV Markíza nehovorí o tom, že mení doterajší spôsob sprístupnenia svojich kanálov a od 1. 1. 2017 bude musieť KAŽDÝ divák platiť, ak chce kanály Markízy pozerať. Jednoduchšie je komunikovať, že sme proti niečomu. Medzi nami, v rámci DVB-T je už niekoľko rokov prevádzkovaná aj platená platforma – Plustelka – v ktorej by Markíza mohla ďalej šíriť svoje kanály v spoplatnenom režime. Ak by chcela.

Čo na to divák
Bežný divák je prirodzene zneistený, lebo zatiaľ nedostáva celú pravdu. Pravda je tá, že od 1. 1. 2017 bude za sledovanie kanálov Markízy platiť dvakrát. Prvýkrát prevádzkovateľovi plat-formy, ktorý mu sprístupní televíziu a druhýkrát svojim drahocenným časom pri sledovaní reklám, kvôli ktorým samozrejme ten kanál neplatí. Bežný divák je postavený pred voľbu: Buď si nájde prevádzkovateľa platformy, ktorá mu za poplatok sprístupní desiatky kanálov, ktoré možno ani nechce, ale inú možnosť nemá, ak chce pozerať kanály TV Markízy aj od 1. 1. 2017. Alebo si jednoducho povie, že dá sa žiť aj bez Markízy.

Ja budem so záujmom sledovať príbeh starostu z HD – hlavne tú časť, kedy už koneč-ne bude musieť „svojim" priznať, že za tú svoju Markízu v HD budú musieť aj zapla-tiť.

Zsolt Nagy
20 rokov pôsobím v oblasti televízneho vysielania a v súčasnosti ako technický riaditeľ Towercom, a.s.

• Slovenskí dodávatelia vďaka Lidlu exportujú tovar v hodnote desiatok miliónov eur

V uplynulom obchodnom roku umiestnilo prostredníctvom Lidla viac ako štyridsať dodávateľov zo Slovenska na zahraničné trhy tovar v hodnote 37,5 milióna eur
    Lidl Slovenská republika pomáha domácim výrobcom rásť a exportovať tovar do zahraničia. V uplynulom obchodnom roku vyviezli prostredníctvom diskontného reťazca do európskych štátov tovar v celkovej hodnote viac ako 37,5 milióna eur.
    Pod privátnymi značkami Lidl sa v období od marca 2016 do februára 2017 celkovo 43 slovenským dodávateľom podarilo umiestniť svoje výrobky na pultoch predajní v desiatich európskych krajinách. Slovenské firmy exportovali najviac do Česka, Maďarska, Litvy a Poľska, ich produkty sa však objavili napríklad aj v Nemecku, Chorvátsku či Slovinsku. Medzi najväčších vývozcov patria spoločnosti AGRO TAMI, Tatranská mliekareň, SHP Harmanec, Stepanow či Metsa Tissue.
    „Dodávateľov do našej siete vyberáme na základe troch kritérií: kvalita, schopnosť dodávať nami požadované množstvá a cena. S mnohými pritom spolupracujeme dlhodobo. Teší nás, že čoraz viac slovenských výrobcov dokáže splniť naše požiadavky, ktoré sú prísne predovšetkým v oblasti kvality. Viac ako štyridsať z nich využilo možnosť predávať svoje výrobky v iných krajinách, kde Lidl pôsobí. Ide predovšetkým o syry a iné mliečne výrobky, tofu, hygienické potreby a kozmetiku, alkoholické nápoje či mäsové výrobky," povedal Martin Nagy, konateľ Lidl Slovenská republika za oblasť nákupu a marketingu. Prostredníctvom Lidla môžu napríklad maďarskí zákazníci spoznať bryndzu či tofu zo Slovenska, Bulhari môžu vychutnávať syr nivového typu a Česi pološtiepok či sumčeka afrického.
    Zákazníci Lidl Slovenská republika sa v najbližších mesiacoch môžu tešiť na ešte viac slovenských výrobkov, a to tak v stálom sortimente ako aj v rámci akčných ponúk. V priebehu ostatných mesiacov pribudli v ponuke diskontného reťazca produkty od dodávateľov ako HO&PE, Mecom, Kozí vŕšok či Tatrakon. Počet slovenských dodávateľov v Lidli narástol oproti predošlému obdobiu o viac ako 13%. „Dodávatelia, ktorí s nami spolupracujú, vedia, že záväzky si platíme vždy včas a nikdy nevyžadujeme žiadne poplatky za zalistovanie či umiestnenie tovarov v mieste predaja," uzavrel Martin Nagy.

• Maňušky využijú jedinečný zamestnanecký benefit a vezmú si O2 Prázdniny

Maňušky, ktoré nám dlhé roky vtipným a uvoľneným štýlom predstavovali produkty spoločnosti O2 Slovakia, sa rozhodli si svoju letnú dovolenku predĺžiť a vybrať si benefit, ktorý majú k dispozícii aj všetci zamestnanci spoločnosti O2 v podobe neobmedzeného pracovného voľna, a to O2 Prázdniny.

• Lidl opäť výrazne prispel k zníženiu emisií

Spoločnosť Lidl si uvedomuje svoju zodpovednosť k životnému prostrediu a vynakladá preto značné úsilie na jeho ochranu.

• Fico, Danko a Bugár zverejnili spoločné vyhlásenie

Predsedov vládnych strán SMER, SNS a Most -Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár dnes zverejnili toto vyhlásenie:

• Tlačová správa zo 7. zasadnutia Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu

Dňa 02. 08. 2017 sa konalo 7. zasadnutie Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu (ďalej len AK RPR). AK RPR ako orgán etickej samoregulácie v oblasti reklamy posúdila sťažnosti na 8 reklamy s cieľom zistiť, či došlo k porušeniu Etického kódexu reklamnej praxe platného na území SR (ďalej len Kódex).

• Markíza chystá Deň otvorených dverí. Prinášame podrobnosti

• Lidl predstaví očakávanú kolekciu Heidi Klum na svetovej módnej prehliadke

premiéru 7. septembra 2017 počas New York Fashion Week. Pre Heidi Klum a Lidl pôjde o premiéru na medzinárodnom módnom podujatí. Začiatok predaja kolekcie „Esmara by Heidi Klum" bude vo všetkých Lidl krajinách 18. septembra 2017.

• Hermes Komunikátor roka 2017: Ako komunikujú inštitúcie so zákazníkom na Slovensku

O najlepšej komunikácii so zákazníkom sa bude rozhodovať už po štvrtýkrát. Hermes Komunikátor roka ako jediný hodnotí komunikáciu inštitúcií so zákazníkom v Slovenskej republike. O najlepšie komunikujúcich inštitúciách so zákazníkom za rok 2017 rozhodnú samostatne výsledky z reprezentatívneho kvantitatívneho prieskumu, hlasovanie verejnosti a organizátor projektu spolu s odbornými garantmi.

• Cinematik prinesie množstvo filmových noviniek, ktoré sa na Slovensku nikdy nepremietali

Nadchádzajúci 12. ročník medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch aj tento rok premietne filmy v špeciálnej sekcii nazvanej Eye on Films.

• Vyhlásenie Andreja Danka, ktorým vypovedá koaličnú zmluvu

Kancelária predsedu parlamentu Andreja Danka zverejnila toto vyhlásenie:

• Aká je dostupnosť mobilného internetu na kúpaliskách?

Kto môže, ten trávi najhorúcejšie dni tohto leta na letnom kúpalisku, kde sa venuje plávaniu a počas slnenia si kráti chvíle na internete.

• Pivo - najobľúbenejší nápoj Slovákov má dnes sviatok. Pozrite sa, čo ste možno o ňom nevedeli

Je osviežujúce, prírodné a dobrý parťák.

• Matej Beňuš pádloval v kanoe medzi rožkami a ovocím

Tri hodiny nakrúcania a premiestňovanie sa v lodi počas plnej prevádzky obchodu. Aj tak vyzeralo natáčanie dvoch videí strieborného olympijského medailistu, vodného slalomára Mateja Beňuša pre svojho platinového partnera – spoločnosť BILLA.

• Päť tipov na nákupy vo výpredajoch

Skupina KRUK, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov, realizovala na Slovensku rozsiahly prieskum o hospodárení s rodinnými financiami. Vyplýva z neho, že v záujme úspory peňazí v rodinnom rozpočte nakupuje viac než tretina Slovákov (37 %) vo výpredajoch a zľavových akciách, resp. navštívi viac obchodov, aby zohnala tovar za najnižšiu cenu.

• 12. Cinematik bude provokovať a prekvapovať. Prinesie tie najlepšie európske filmy, domáce dokumenty a belgický fokus

12. Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany aj tento rok odpremieta výber najlepších európskych filmov uplynulého roka. Tento výber zostavujú každoročne európski filmoví kritici a festivaloví dramaturgovia.