Pozor na alkohol za volantom, december býva rizikový Foto: slovenskepivo.sk

Pozor na alkohol za volantom, december býva rizikový

09.12.2016 11:29 | Tlačové správy | 1st class Agency

Koniec roka a predvianočný čas je spojený s množstvom firemných večierkov, návštevami vianočných trhov alebo posedeniami s rodinou či priateľmi.

Štatistiky Policajného zboru hovoria, že práve december patrí dlhodobo k mesiacom, kedy za volant sadá najviac vodičov pod vplyvom alkoholu. Aj preto Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, v spolupráci s vybranými reštauračnými zariadeniami po celom Slovensku, spúšťa tento piatok (9.12.2016) edukačnú kampaň priamo v prevádzkach čapujúcich pivo – „Keď pijem, auto zostane doma".

Alkohol spomaľuje reakcie, znižuje pozornosť, ale zvyšuje sebapreceňovanie. O tom, že pre mnohých nie je stále prirodzené riadiť sa pravidlom „Keď pijem, auto ostane doma", svedčia aj štatistiky Prezídia Policajného zboru. „Približne 9 % zo všetkých dopravných nehôd na Slovensku sa stane pod vplyvom alkoholu. Zapríčiní ich v pomere 90 % mužov-vodičov a 10 % žien-vodičiek. Za posledných päť rokov najviac vodičov pod vplyvom alkoholu zistili policajti v Košickom kraji a najmenej v Trnavskom kraji1," vysvetľuje plk. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ a dodáva: „Podľa našich aktuálnych štatistík, od januára do októbra 2016, bol zistený alkohol u 7 670 vodičov motorových vozidiel. Za to isté obdobie sa na slovenských cestách stalo 914 dopravných nehôd zavinených vodičmi motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu2."

Predvianočné a sviatočné obdobie je veľmi rizikové. Mnohí vodiči podceňujú vianočné či novoročné prípitky alebo následný zostatkový alkohol v krvi. „December patrí k mesiacom v roku, kedy vodiči pod vplyvom alkoholu spôsobujú najväčší počet dopravných nehôd," hovorí plk. Ján Ignaták. "Zvlášť ženy vodičky sa najčastejšie správajú nezodpovedne práve v tomto mesiaci. Čo sa týka dní v týždni, víkendy patria ku dňom, kedy si aj muži aj ženy vypijú viac ako inokedy a potom sadnú za volant. Muži tak šoférujú pod vplyvom alkoholu prevažne v sobotu a nedeľu, ženy v piatok a sobotu1."

KEĎ PIJEM, AUTO ZOSTANE DOMA

Jednoduché. Jasné je to takmer každému, avšak štatistiky hovoria iné. Alkohol za volantom má vážne následky. Od januára do októbra prišlo na slovenských cestách o život 22 ľudí pri autonehodách, kde hral úlohu aj alkohol. Ťažko zranených bolo 75 a ľahko zranených 3712.

Pritom alternatív, ako sa bezpečne dostať domov, keď sme pili alkohol, je viacero. „Tak ako si plánujeme, kam sa pôjdeme zabaviť, tak je dobré sa vopred zamyslieť aj nad tým, ako sa z vianočného posedenia či oslavy dopravíme domov. Ak sme na akciu z nejakého dôvodu prišli autom a predsa pili alkohol, možností máme viac: zavolať si taxík alebo drink taxi, nechať sa odviezť triezvym priateľom, použiť MHD alebo ísť pešo a prevetrať si hlavu, " konštatuje Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

ZRADNÝ ZOSTATKOVÝ ALKOHOL

Veľkým problémom u šoférov býva v mnohých prípadoch zostatkový alkohol. Aký „zostatok" ráno koluje v žilách, závisí od viacerých faktorov. Orientačne však muž vážiaci 85 kg potrebuje asi osem hodín na odbúranie alkoholu z troch veľkých pív, zatiaľ čo žena vážiaca 60 kg potrebuje až deväť hodín na odbúranie alkoholu z dvoch veľkých pív. Preto je dôležité neprekročiť tieto množstvá, keď ide človek večer na pivo a ráno musí šoférovať.

„Ak si nie sme ráno istí, aké množstvo alkoholu máme v krvi, môžeme si aspoň orientačne skontrolovať hladinu alkoholu jednorazovým alkotesterom, ktorý je bežne dostupný napríklad na čerpacích staniciach alebo v internetových obchodoch. Podľa výsledku sa potom môžeme lepšie rozhodnúť, či sadnúť za volant," vysvetľuje Jana Shepperd.

K ÚČTU ZA PIVO ALKOTESTER

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu sa tento rok rozhodlo rozšíriť svoju preventívno – osvetovú kampaň Deň zodpovednosti. „Už piaty rok sa snažíme upozorňovať na zodpovednú konzumáciu piva z pohľadu bezpečnosti na cestách. Kým v lete vyrážame s Prezídiom Policajného zboru za vodičmi priamo na cesty, tento rok sme sa rozhodli ísť za ľuďmi priamo do reštaurácii a pubov," spresňuje Jana Shepperd. Vo viacerých slovenských mestách bude od piatku 9. decembra prebiehať kampaň „Keď pijem, auto zostane doma", ktorá poukazuje aj na nebezpečenstvo tzv. zostatkového alkoholu. Zákazníci sa prostredníctvom plagátov a letákov dozvedia dôležité informácie o čase, ktorý naše telo potrebuje na úplné vytriezvenie, ako aj niektoré zaujímavé slovenské štatistiky o alkohole za volantom. Zároveň pri odchode domov, dostanú k účtu za pivo alkotester, ktorým si môžu ráno, pred odchodom za povinnosťami, skontrolovať zostatkový alkohol.

„Rozhodnúť sa správne je dôležité hlavne vtedy, keď môže naša voľba ovplyvniť aj osudy druhých. Vodič je málokedy na ceste sám, a tak preto aj touto aktivitou pripomíname, že každý deň by sme mali mať „Deň zodpovednosti," uzatvára Jana Shepperd.

• Stanovisko Roberta Fica k protikorupčnému pochodu

• Divé maky podporujú mladých rómskych lídrov

Divé maky po prvýkrát vo svojej histórii zorganizovali mládežnícku zahraničnú výmenu. Koncom augusta sa v Bratislave stretli mladí lídri z Bulharska, Litvy, Maďarska, Nórska a Slovenska. Prežili spolu šesť dní plných nezabudnuteľných zážitkov. Tento úspešný projekt sa uskutočnil prostredníctvom Programu Erasmus+ a záštitu nad ním prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

• Orange prichádza s paušálmi HOME. Zjednodušuje výber internetu do domácnosti a vynovil aj ponuku televízie

Orange pre zákazníkov zjednodušil orientáciu v službách pevného internetu pre domácnosť. Vynovené paušály optického a domáceho 4G internetu od 22. septembra 2017 nájdu rozdelené prehľadne do troch cenových úrovní pod hlavičkou HOME. Zákazníci tak v Orangei po novom získajú tie najvhodnejšie služby pre svoju rodinu ešte jednoduchšie – len na základe svojej cenovej preferencie.

• Stanovisko presbyterstva k rozhodnutiu Zboru biskupov v prípade kauzy Ondreja Prostredníka

Stanovisko Presbyterstva Cirkevného zboru ECAV Bratislava Staré Mesto k rozhodnutiu Zboru biskupov ECAV ohľadne odňatia kanonickej misie doc. Ondrejovi Prostredníkovi

• Arcibiskupský úrad v Bratislave: Na púť nepatria politické symboly

Arcibiskupský úrad v Bratislave informoval:

• Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 13. septembra

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

• Dokážu ľudia bez domova sami meniť svoje životy a okolie? Určite áno

Cieľom návštevy Rachel Leonor Ramirez bude odovzdať čo najviac skúseností zo svojej práce s ľuďmi bez domova v Chicagu bratislavským kolegom.

• Dajte privátnymi filtrami STOPKU vizuálnym hackerom

Obrazovky a displeje sú dnes všade. A na nich citlivé dáta, súkromné aj firemné, s ktorými často pracujeme bez ohľadu na to, kto sa nám pozerá cez plece. Zvedavé oči tak môžu za pár minút vyčítať z našich displejov prístupové mená a heslá, informácie o zamestnancoch či zákazníkoch, finančné ukazovatele a množstvo ďalších dôverných informácií. Technologická spoločnosť 3M v experimente spočítala, ako rýchlo a koľko informácií takíto visual hackeri dokážu získať z našich obrazoviek a zároveň prináša technologicky vyspelé riešenie tohto fenoménu – privátne filtre pre obrazovky notebookov, tabletov, aj smartphonov.

• Lidl venuje druhákom a tretiakom knižku o prvej pomoci

Jedinečnú publikáciu pripravil Lidl v spolupráci s Ministerstvom školstva, Slovenským Červeným krížom, Policajným zborom a Hasičským a záchranným zborom.

• Premiéry nových slovenských filmov, ale aj mimoriadnych festivalových noviniek. To je 12. ročník Cinematiku

Aktuálny ročník filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch premietne aktuálny výber slovenskej kinematografie (v minoritnej aj v majoritnej koprodukcii) v pravidelnej sekcii Čo dom dal. Premiérovou novinkou v sekcii bude snímka Nina Juraja Lehotského, ktorá mala svetovú premiéru na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch. Najnovšie si ju do programu vyhliadol aj filmový festival v kanadskom Toronte.

• Zomrel slovenský režisér a scenárista Vlado Balco, režisér úspešného filmu Rivers of Babylon

Vo štvrtok 31. augusta 2017 zomrel vo veku 68 rokov slovenský režisér, scenárista a pedagóg Vlado Balco.

• Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 30. augusta

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

• Lidl prichádza s knihou Kuchyňa Lidla pre najmenších. Ako ju môžete získať?

Užite si veselé varenie a pečenie so svojimi deťmi. Odkiaľ vziať inšpiráciu?

• Slovenskí dodávatelia vďaka Lidlu exportujú tovar v hodnote desiatok miliónov eur

V uplynulom obchodnom roku umiestnilo prostredníctvom Lidla viac ako štyridsať dodávateľov zo Slovenska na zahraničné trhy tovar v hodnote 37,5 milióna eur
    Lidl Slovenská republika pomáha domácim výrobcom rásť a exportovať tovar do zahraničia. V uplynulom obchodnom roku vyviezli prostredníctvom diskontného reťazca do európskych štátov tovar v celkovej hodnote viac ako 37,5 milióna eur.
    Pod privátnymi značkami Lidl sa v období od marca 2016 do februára 2017 celkovo 43 slovenským dodávateľom podarilo umiestniť svoje výrobky na pultoch predajní v desiatich európskych krajinách. Slovenské firmy exportovali najviac do Česka, Maďarska, Litvy a Poľska, ich produkty sa však objavili napríklad aj v Nemecku, Chorvátsku či Slovinsku. Medzi najväčších vývozcov patria spoločnosti AGRO TAMI, Tatranská mliekareň, SHP Harmanec, Stepanow či Metsa Tissue.
    „Dodávateľov do našej siete vyberáme na základe troch kritérií: kvalita, schopnosť dodávať nami požadované množstvá a cena. S mnohými pritom spolupracujeme dlhodobo. Teší nás, že čoraz viac slovenských výrobcov dokáže splniť naše požiadavky, ktoré sú prísne predovšetkým v oblasti kvality. Viac ako štyridsať z nich využilo možnosť predávať svoje výrobky v iných krajinách, kde Lidl pôsobí. Ide predovšetkým o syry a iné mliečne výrobky, tofu, hygienické potreby a kozmetiku, alkoholické nápoje či mäsové výrobky," povedal Martin Nagy, konateľ Lidl Slovenská republika za oblasť nákupu a marketingu. Prostredníctvom Lidla môžu napríklad maďarskí zákazníci spoznať bryndzu či tofu zo Slovenska, Bulhari môžu vychutnávať syr nivového typu a Česi pološtiepok či sumčeka afrického.
    Zákazníci Lidl Slovenská republika sa v najbližších mesiacoch môžu tešiť na ešte viac slovenských výrobkov, a to tak v stálom sortimente ako aj v rámci akčných ponúk. V priebehu ostatných mesiacov pribudli v ponuke diskontného reťazca produkty od dodávateľov ako HO&PE, Mecom, Kozí vŕšok či Tatrakon. Počet slovenských dodávateľov v Lidli narástol oproti predošlému obdobiu o viac ako 13%. „Dodávatelia, ktorí s nami spolupracujú, vedia, že záväzky si platíme vždy včas a nikdy nevyžadujeme žiadne poplatky za zalistovanie či umiestnenie tovarov v mieste predaja," uzavrel Martin Nagy.

• Maňušky využijú jedinečný zamestnanecký benefit a vezmú si O2 Prázdniny

Maňušky, ktoré nám dlhé roky vtipným a uvoľneným štýlom predstavovali produkty spoločnosti O2 Slovakia, sa rozhodli si svoju letnú dovolenku predĺžiť a vybrať si benefit, ktorý majú k dispozícii aj všetci zamestnanci spoločnosti O2 v podobe neobmedzeného pracovného voľna, a to O2 Prázdniny.