Srdce na správnom mieste majú po prvýkrát v histórii dvaja laureáti Foto: Orange

Srdce na správnom mieste majú po prvýkrát v histórii dvaja laureáti

15.12.2016 10:52 | Tlačové správy | Orange Slovensko

Nadácia Orange aj tento rok oceňovala osobnosť za mimoriadnu angažovanosť v pomoci ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi. Odovzdanie ocenenia Srdce na správnom mieste je každoročným vyvrcholením grantového programu Darujte Vianoce. Tentokrát si ocenenie prebrali po prvý raz v histórii udeľovania až dvaja laureáti.

Srdce na správnom mieste

Špeciálne ocenenie Srdce na správnom mieste udeľuje Nadácia Orange od roku 2004. Každoročne ho získa človek, ktorý sa dlhodobo zapája do grantového programu Darujte Vianoce alebo preukáže mimoriadne úsilie, obetavosť, citlivý a nezištný prístup voči svojmu okoliu. Tento rok sa hodnotiaca komisia zhodla na špeciálnom výsledku – po prvý raz v histórii udeľovania ocenenia Srdce na správnom mieste totiž vybrala spomedzi všetkých až dvoch laureátov. Okrem morálneho ocenenia svojej obetavosti získajú aj Srdce na správnom mieste ako umelecký artefakt, ktorý aj tento rok vytvorila umelkyňa Martina Tóthová.

Ľudia so Srdcom na správnom mieste

Za dlhoročnú pomoc ocenenie získal pán Juraj Čurilla z Krompách. Do programu sa pravidelne zapája od roku 2010. Tento rok predložil príbeh pani Jarmily a jej rodiny. Ide o ženu ťažko skúšanú životom. Jej život s alkoholikom a tyranom ju prinútil odsťahovať sa z mesta, kde žila spolu so svojimi piatimi deťmi. Napriek tomu sa nevzdala a deti – aj keď v skromných podmienkach - sama vychovala. Pán Čurilla im chcel dopriať plnohodnotnejšie sviatky a spoločné radostné chvíle pri štedrovečernom stole. Rodine vďaka programu mohol zabezpečiť nový sporák, bez ktorého by štedrovečerný stôl ostal prázdny.

Nie len dlhoročnú angažovanosť, ale aj potenciál inšpirácie ďalších mladých ľudí, sa rozhodla odborná komisia tento rok oceniť. Týmto gestom chce zviditeľniť človeka, ktorý aj v mladom veku môže preukázať empatiu s inými a nájsť spôsob, ako pomôcť ľuďom v neľahkej situácii. Natália Kavecká spoločne so spolužiačkou Martinou Rončákovou so špeciálnej pedagogiky sa rozhodli spríjemniť predvianočné obdobie trom dievčatám, ktoré sa spolu s mamou ocitli v krízovom centre pre týrané a opustené matky. Radi by ich zobrali do kina, na klzisko, na vianočné trhy a prekvapili ich malým vianočným darčekom. Veria totiž, že prostredníctvom aspoň takéhoto malého zážitku im pomôžu odpútať sa od reality bežného života, v ktorom, bohužiaľ, prevažujú pochmúrne dni nad tými krajšími.

Foto: Orange

Darujte Vianoce už 15 rokov

Program Darujte Vianoce je grantovým programom Nadácie Orange, ktorý tento rok uzavrel už svoj 15. ročník. Žiadatelia v ňom nežiadajú o podporu a pomoc pre seba, ale pre niekoho iného, kto sa nachádza v neľahkej životnej situácii. Program výrazne podporuje princíp individuálnej filantropie a občianskej angažovanosti, ľudí motivuje, aby si všímali potreby iných, podelili sa a prispeli svojím kúskom na zmiernenie ich problémov. V tomto roku dostala Nadácia Orange celkovo 657 žiadostí o pomoc. V prvej fáze vybrala hodnotiaca komisia 266 z prijatých príbehov, medzi ktoré rozdelila okamžitú finančnú podporu v celkovej výške 55 000 eur. Navyše, grantový program Darujte Vianoce už tretí rok po sebe podporil aj Orange. Za každú kúpu paušálu alebo inej služby v čase od 28. 10. až do 28. 11. 2016 operátor do programu prispel 50 centami. Tento rok sa „orindžácky príspevok" vyšplhal na sumu 31 892 eur. Tá putovala na podporu ďalších 120 príbehov uverejnených na darcovskom portále www.dakujeme.sk, ktoré do 2. fázy programu posunula hodnotiaca komisia. Každému príbehu venovala nadácia štartovný dar vo výške 10 – 30 % z požadovanej sumy. Navyše, tieto príbehy mohli do 12. decembra 2016 ľubovoľnou sumou podporiť aj individuálni darcovia a Nadácia Orange ich príspevok ešte znásobí rovnakou výškou. Individuálni darcovia príbehy podporili sumou vyše 22 000 eur. Spolu tak na podporu príbehov v 15. ročníku grantového programu Darujte Vianoce išlo viac ako 109 000 eur. Všetky príbehy podporené v aktuálnom ročníku programu Darujte Vianoce nájdete na stránke Nadácie Orange www.nadaciaorange.sk.

O laureátoch

Juraj Čurilla je na invalidnom dôchodku, choroba ho zastihla už ako devätnásťročného. Aj preto vie pochopiť trápenie iných a vcítiť sa do ich situácie. Vyštudoval sociálnu prácu a stará sa o svojho onkologicky chorého otca. Ľuďom v núdzi nedokáže pomôcť z vlastných finančných zdrojov a preto je rád, že existuje program Darujte Vianoce, vďaka ktorému im už dlhé roky pomáha a robí im radosť.

Natália Kavecká má 20 rokov a pochádza z Kamennej Poruby pri Žiline. Na Univerzite Komenského v Bratislave študuje špeciálnu pedagogiku so zameraním na telesné a mentálne postihnutie. Túžba pomáhať deťom sa v nej objavila už v období, keď sa rozhodovala o zameraní svojho ďalšieho štúdia. Uvedomuje si, že dnešné deti sú našou nastupujúcou generáciou a teda budúcnosť stojí práve na nich. Momentálne je však v našich rukách, aby sme ich životy skvalitnili tak, aby neskôr mohli prinášať pozitívne zmeny do spoločnosti a taktiež odovzdávať ďalej to, čo dostali oni.

• Stanovisko Roberta Fica k protikorupčnému pochodu

• Divé maky podporujú mladých rómskych lídrov

Divé maky po prvýkrát vo svojej histórii zorganizovali mládežnícku zahraničnú výmenu. Koncom augusta sa v Bratislave stretli mladí lídri z Bulharska, Litvy, Maďarska, Nórska a Slovenska. Prežili spolu šesť dní plných nezabudnuteľných zážitkov. Tento úspešný projekt sa uskutočnil prostredníctvom Programu Erasmus+ a záštitu nad ním prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

• Orange prichádza s paušálmi HOME. Zjednodušuje výber internetu do domácnosti a vynovil aj ponuku televízie

Orange pre zákazníkov zjednodušil orientáciu v službách pevného internetu pre domácnosť. Vynovené paušály optického a domáceho 4G internetu od 22. septembra 2017 nájdu rozdelené prehľadne do troch cenových úrovní pod hlavičkou HOME. Zákazníci tak v Orangei po novom získajú tie najvhodnejšie služby pre svoju rodinu ešte jednoduchšie – len na základe svojej cenovej preferencie.

• Stanovisko presbyterstva k rozhodnutiu Zboru biskupov v prípade kauzy Ondreja Prostredníka

Stanovisko Presbyterstva Cirkevného zboru ECAV Bratislava Staré Mesto k rozhodnutiu Zboru biskupov ECAV ohľadne odňatia kanonickej misie doc. Ondrejovi Prostredníkovi

• Arcibiskupský úrad v Bratislave: Na púť nepatria politické symboly

Arcibiskupský úrad v Bratislave informoval:

• Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 13. septembra

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

• Dokážu ľudia bez domova sami meniť svoje životy a okolie? Určite áno

Cieľom návštevy Rachel Leonor Ramirez bude odovzdať čo najviac skúseností zo svojej práce s ľuďmi bez domova v Chicagu bratislavským kolegom.

• Dajte privátnymi filtrami STOPKU vizuálnym hackerom

Obrazovky a displeje sú dnes všade. A na nich citlivé dáta, súkromné aj firemné, s ktorými často pracujeme bez ohľadu na to, kto sa nám pozerá cez plece. Zvedavé oči tak môžu za pár minút vyčítať z našich displejov prístupové mená a heslá, informácie o zamestnancoch či zákazníkoch, finančné ukazovatele a množstvo ďalších dôverných informácií. Technologická spoločnosť 3M v experimente spočítala, ako rýchlo a koľko informácií takíto visual hackeri dokážu získať z našich obrazoviek a zároveň prináša technologicky vyspelé riešenie tohto fenoménu – privátne filtre pre obrazovky notebookov, tabletov, aj smartphonov.

• Lidl venuje druhákom a tretiakom knižku o prvej pomoci

Jedinečnú publikáciu pripravil Lidl v spolupráci s Ministerstvom školstva, Slovenským Červeným krížom, Policajným zborom a Hasičským a záchranným zborom.

• Premiéry nových slovenských filmov, ale aj mimoriadnych festivalových noviniek. To je 12. ročník Cinematiku

Aktuálny ročník filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch premietne aktuálny výber slovenskej kinematografie (v minoritnej aj v majoritnej koprodukcii) v pravidelnej sekcii Čo dom dal. Premiérovou novinkou v sekcii bude snímka Nina Juraja Lehotského, ktorá mala svetovú premiéru na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch. Najnovšie si ju do programu vyhliadol aj filmový festival v kanadskom Toronte.

• Zomrel slovenský režisér a scenárista Vlado Balco, režisér úspešného filmu Rivers of Babylon

Vo štvrtok 31. augusta 2017 zomrel vo veku 68 rokov slovenský režisér, scenárista a pedagóg Vlado Balco.

• Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 30. augusta

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

• Lidl prichádza s knihou Kuchyňa Lidla pre najmenších. Ako ju môžete získať?

Užite si veselé varenie a pečenie so svojimi deťmi. Odkiaľ vziať inšpiráciu?

• Slovenskí dodávatelia vďaka Lidlu exportujú tovar v hodnote desiatok miliónov eur

V uplynulom obchodnom roku umiestnilo prostredníctvom Lidla viac ako štyridsať dodávateľov zo Slovenska na zahraničné trhy tovar v hodnote 37,5 milióna eur
    Lidl Slovenská republika pomáha domácim výrobcom rásť a exportovať tovar do zahraničia. V uplynulom obchodnom roku vyviezli prostredníctvom diskontného reťazca do európskych štátov tovar v celkovej hodnote viac ako 37,5 milióna eur.
    Pod privátnymi značkami Lidl sa v období od marca 2016 do februára 2017 celkovo 43 slovenským dodávateľom podarilo umiestniť svoje výrobky na pultoch predajní v desiatich európskych krajinách. Slovenské firmy exportovali najviac do Česka, Maďarska, Litvy a Poľska, ich produkty sa však objavili napríklad aj v Nemecku, Chorvátsku či Slovinsku. Medzi najväčších vývozcov patria spoločnosti AGRO TAMI, Tatranská mliekareň, SHP Harmanec, Stepanow či Metsa Tissue.
    „Dodávateľov do našej siete vyberáme na základe troch kritérií: kvalita, schopnosť dodávať nami požadované množstvá a cena. S mnohými pritom spolupracujeme dlhodobo. Teší nás, že čoraz viac slovenských výrobcov dokáže splniť naše požiadavky, ktoré sú prísne predovšetkým v oblasti kvality. Viac ako štyridsať z nich využilo možnosť predávať svoje výrobky v iných krajinách, kde Lidl pôsobí. Ide predovšetkým o syry a iné mliečne výrobky, tofu, hygienické potreby a kozmetiku, alkoholické nápoje či mäsové výrobky," povedal Martin Nagy, konateľ Lidl Slovenská republika za oblasť nákupu a marketingu. Prostredníctvom Lidla môžu napríklad maďarskí zákazníci spoznať bryndzu či tofu zo Slovenska, Bulhari môžu vychutnávať syr nivového typu a Česi pološtiepok či sumčeka afrického.
    Zákazníci Lidl Slovenská republika sa v najbližších mesiacoch môžu tešiť na ešte viac slovenských výrobkov, a to tak v stálom sortimente ako aj v rámci akčných ponúk. V priebehu ostatných mesiacov pribudli v ponuke diskontného reťazca produkty od dodávateľov ako HO&PE, Mecom, Kozí vŕšok či Tatrakon. Počet slovenských dodávateľov v Lidli narástol oproti predošlému obdobiu o viac ako 13%. „Dodávatelia, ktorí s nami spolupracujú, vedia, že záväzky si platíme vždy včas a nikdy nevyžadujeme žiadne poplatky za zalistovanie či umiestnenie tovarov v mieste predaja," uzavrel Martin Nagy.

• Maňušky využijú jedinečný zamestnanecký benefit a vezmú si O2 Prázdniny

Maňušky, ktoré nám dlhé roky vtipným a uvoľneným štýlom predstavovali produkty spoločnosti O2 Slovakia, sa rozhodli si svoju letnú dovolenku predĺžiť a vybrať si benefit, ktorý majú k dispozícii aj všetci zamestnanci spoločnosti O2 v podobe neobmedzeného pracovného voľna, a to O2 Prázdniny.