Zvýši sa dostupnosť rýchleho internetu v menších obciach

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) zverejňuje výsledky tretej série výberových konaní formou elektronickej aukcie na frekvencie v pásme 3600 – 3800 MHz v okresoch: Bardejov, Galanta, Humenné, Ilava, Sabinov a Šaľa.

Úspešní uchádzači majú v každom okrese povinnosť zriadiť a trvalo prevádzkovať širokopásmový prístupový bod do 12 mesiacov aspoň v jednej obci a do 36 mesiacov aspoň v troch obciach s menej ako 3 tis. obyvateľov. RÚ bude aj v roku 2017 naďalej zverejňovať výzvy a úspešným uchádzačom výberových konaní vydávať povolenia, tak aby postupne vydal povolenia na používanie frekvencií z frekvenčného pásma 3600 – 3800 MHz vo všetkých okresoch Slovenskej republiky.

V okresoch Bardejov a Ilava získali frekvencie obaja záujemcovia za vyvolávaciu cenu. V okrese Nové Mesto nad Váhom výberová komisia vylúčila jedného účastníka, ktorého ponuka nespĺňala požiadavky uvedené vo výzve. Vzhľadom na to, že do aukcie postúpil len jeden účastník výberového konania, tak RÚ musel podľa § 33 ods. 11 zákona o elektronických komunikáciách výberové konanie zrušiť. RÚ preto opäť upozorňuje záujemcov, aby sa dôkladne oboznámili so všetkými podmienkami výberového konania a následne ich plnili. Záujemca, ktorý nedoručí RÚ ponuku, alebo ktorého ponuka nespĺňa stanovené požiadavky nemôže získať frekvencie. Úspešnosť účastníka e-aukcie závisí od ním zvolenej stratégie. Podrobné podmienky výberových konaní sú uvedené vo výzvach. Vyvolávacia cena v jednotlivých okresoch je odvodená z vyvolávacej ceny pre celoplošné prídely, pričom je zohľadnený počet obyvateľov okresu a počet rokov platnosti povolenia.

Úspešnými účastníkmi výberového konania v okrese Bardejov sú spoločnosti: AMTEL SLOVENSKO, s.r.o., ktorá zaplatí jednorazovú úhradu za pridelené frekvencie vo výške 3300 eur a Slovanet, a.s., ktorá zaplatí 3300 eur. Vyvolávacia cena bola 3300 eur. Úspešnými účastníkmi výberového konania v okrese Galanta sú spoločnosti: AMTEL SLOVENSKO, s.r.o., ktorá zaplatí 26 000 eur a Slovanet, a.s., ktorá zaplatí 10 525 eur. Vyvolávacia cena bola 3900 eur. Úspešnými účastníkmi výberového konania v okrese Humenné sú spoločnosti: AMTEL SLOVENSKO, s.r.o., ktorá zaplatí 5210 eur a Slovanet, a.s., ktorá zaplatí 4500 eur. Vyvolávacia cena bola 2700 eur. Úspešnými účastníkmi výberového konania v okrese Ilava sú spoločnosti: AMTEL SLOVENSKO, s.r.o., ktorá zaplatí 2600 eur a Slovanet, a.s., ktorá zaplatí 2600 eur. Vyvolávacia cena bola 2600 eur. Úspešnými účastníkmi výberového konania v okrese Sabinov sú spoločnosti: DSI DATA s.r.o., ktorá zaplatí 8500 eur a Slovanet, a.s., ktorá zaplatí 8601 eur. Vyvolávacia cena bola 2500 eur. Úspešnými účastníkmi výberového konania v okrese Šaľa sú spoločnosti: AMTEL SLOVENSKO, s.r.o., ktorá zaplatí 16 100 eur a Slovanet, a.s., ktorá zaplatí 17 306 eur. Vyvolávacia cena bola 2200 eur.

Každý úspešný operátor získal jeden frekvenčný blok so šírkou 40 MHz zložený z 8x5 MHz základných blokov. Držitelia povolení majú povinnosť poskytovať prostredníctvom pridelených frekvencií nomádsky alebo mobilný prístup všetkým účastníkom v celej nimi prevádzkovanej sieti. Povolenia sú právoplatné. Platnosť povolení je do 31.12.2024. Úhrady za pridelené frekvencie sú splatné do 14 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti povolenia. Povolenia budú v plnom znení publikované na webe RÚ.