Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 20. decembra

20.12.2016 18:53 | Tlačové správy | RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

- uložila sankciu –pokutu 10 000 eur prevádzkovateľovi retransmisie UPC BROADBAND SLOVAKIA, s.r.o. za porušenie § 17 ods. 1 písm. c) ZVR, ku ktorému došlo tým, že dňa 29. 6. 2016 poskytoval retransmisiu programových služieb ČT1, ČT2, ČT24, ČT :D/ČT art, Prima family, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Nova a Nova Cinema bez súhlasov ich pôvodných vysielateľov;
- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA, DAJTO) za porušenie § 16 ods. 2 písm. b) ZVR (vysielanie audiovizuálnych diel v čase a za podmienok dohodnutých s nositeľmi práv
k týmto dielam) v súvislosti s vysielaním programov Bean: Najväčšia filmová katastrofa dňa
27. 3. 2016, Návštevníci dňa 17. a 18. 4. 2016 a Návštevníci 2 dňa 24. a 25. 4. 2016;
- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi IN TV, s.r.o. (programová služba IN TV) za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním príspevku Prihlásil sa na polícii v program Televízne správy dňa 15. 4. 2016, v ktorom odzneli kritické vyjadrenia
P. Puškára na adresu Polície SR bez reakcie dotknutej strany a za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s nedodaním záznamu vysielania zo dňa 15. 4. 2016 v čase od 17:00 do 21:00 hod;
- začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Dvojka) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s vysielaním programu Zázrak dňa 8. 10. 2016 v čase o cca 20:15 hod;
- začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 2 písm. b) ZVR (vysielanie audiovizuálnych diel v čase a za podmienok dohodnutých s nositeľmi práv k týmto dielam) v súvislosti s vysielaním programu Prvotný strach dňa 5. 10. 2016;

- začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 39a ods. 5 písm. d) ZVR (požiadavky na umiestňovanie produktov) v súvislosti s vysielaním programu Milujem Slovensko dňa 7. 10. 2016;
- začala správne konanie voči vysielateľovi FRONTINUS s.r.o. (programová služba Rádio Frontinus) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) a § 19 ods. 1 písm. b) ZVR (zákazu otvorenou alebo skrytou formou podnecovať nenávisť, znevažovať alebo hanobiť na základe viery a náboženstva, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine) v súvislosti s vysielaním programu Debata na telefón (hosť: Milan Mazurek, poslanec NR SR za Kotleba – ľudová strana Naše Slovensko) dňa 2. 10. 2016;

- uznala za neopodstatnené 8 sťažnosti resp. ich častí.

• Stanovisko Roberta Fica k protikorupčnému pochodu

• Divé maky podporujú mladých rómskych lídrov

Divé maky po prvýkrát vo svojej histórii zorganizovali mládežnícku zahraničnú výmenu. Koncom augusta sa v Bratislave stretli mladí lídri z Bulharska, Litvy, Maďarska, Nórska a Slovenska. Prežili spolu šesť dní plných nezabudnuteľných zážitkov. Tento úspešný projekt sa uskutočnil prostredníctvom Programu Erasmus+ a záštitu nad ním prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

• Orange prichádza s paušálmi HOME. Zjednodušuje výber internetu do domácnosti a vynovil aj ponuku televízie

Orange pre zákazníkov zjednodušil orientáciu v službách pevného internetu pre domácnosť. Vynovené paušály optického a domáceho 4G internetu od 22. septembra 2017 nájdu rozdelené prehľadne do troch cenových úrovní pod hlavičkou HOME. Zákazníci tak v Orangei po novom získajú tie najvhodnejšie služby pre svoju rodinu ešte jednoduchšie – len na základe svojej cenovej preferencie.

• Stanovisko presbyterstva k rozhodnutiu Zboru biskupov v prípade kauzy Ondreja Prostredníka

Stanovisko Presbyterstva Cirkevného zboru ECAV Bratislava Staré Mesto k rozhodnutiu Zboru biskupov ECAV ohľadne odňatia kanonickej misie doc. Ondrejovi Prostredníkovi

• Arcibiskupský úrad v Bratislave: Na púť nepatria politické symboly

Arcibiskupský úrad v Bratislave informoval:

• Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 13. septembra

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

• Dokážu ľudia bez domova sami meniť svoje životy a okolie? Určite áno

Cieľom návštevy Rachel Leonor Ramirez bude odovzdať čo najviac skúseností zo svojej práce s ľuďmi bez domova v Chicagu bratislavským kolegom.

• Dajte privátnymi filtrami STOPKU vizuálnym hackerom

Obrazovky a displeje sú dnes všade. A na nich citlivé dáta, súkromné aj firemné, s ktorými často pracujeme bez ohľadu na to, kto sa nám pozerá cez plece. Zvedavé oči tak môžu za pár minút vyčítať z našich displejov prístupové mená a heslá, informácie o zamestnancoch či zákazníkoch, finančné ukazovatele a množstvo ďalších dôverných informácií. Technologická spoločnosť 3M v experimente spočítala, ako rýchlo a koľko informácií takíto visual hackeri dokážu získať z našich obrazoviek a zároveň prináša technologicky vyspelé riešenie tohto fenoménu – privátne filtre pre obrazovky notebookov, tabletov, aj smartphonov.

• Lidl venuje druhákom a tretiakom knižku o prvej pomoci

Jedinečnú publikáciu pripravil Lidl v spolupráci s Ministerstvom školstva, Slovenským Červeným krížom, Policajným zborom a Hasičským a záchranným zborom.

• Premiéry nových slovenských filmov, ale aj mimoriadnych festivalových noviniek. To je 12. ročník Cinematiku

Aktuálny ročník filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch premietne aktuálny výber slovenskej kinematografie (v minoritnej aj v majoritnej koprodukcii) v pravidelnej sekcii Čo dom dal. Premiérovou novinkou v sekcii bude snímka Nina Juraja Lehotského, ktorá mala svetovú premiéru na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch. Najnovšie si ju do programu vyhliadol aj filmový festival v kanadskom Toronte.

• Zomrel slovenský režisér a scenárista Vlado Balco, režisér úspešného filmu Rivers of Babylon

Vo štvrtok 31. augusta 2017 zomrel vo veku 68 rokov slovenský režisér, scenárista a pedagóg Vlado Balco.

• Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 30. augusta

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

• Lidl prichádza s knihou Kuchyňa Lidla pre najmenších. Ako ju môžete získať?

Užite si veselé varenie a pečenie so svojimi deťmi. Odkiaľ vziať inšpiráciu?

• Slovenskí dodávatelia vďaka Lidlu exportujú tovar v hodnote desiatok miliónov eur

V uplynulom obchodnom roku umiestnilo prostredníctvom Lidla viac ako štyridsať dodávateľov zo Slovenska na zahraničné trhy tovar v hodnote 37,5 milióna eur
    Lidl Slovenská republika pomáha domácim výrobcom rásť a exportovať tovar do zahraničia. V uplynulom obchodnom roku vyviezli prostredníctvom diskontného reťazca do európskych štátov tovar v celkovej hodnote viac ako 37,5 milióna eur.
    Pod privátnymi značkami Lidl sa v období od marca 2016 do februára 2017 celkovo 43 slovenským dodávateľom podarilo umiestniť svoje výrobky na pultoch predajní v desiatich európskych krajinách. Slovenské firmy exportovali najviac do Česka, Maďarska, Litvy a Poľska, ich produkty sa však objavili napríklad aj v Nemecku, Chorvátsku či Slovinsku. Medzi najväčších vývozcov patria spoločnosti AGRO TAMI, Tatranská mliekareň, SHP Harmanec, Stepanow či Metsa Tissue.
    „Dodávateľov do našej siete vyberáme na základe troch kritérií: kvalita, schopnosť dodávať nami požadované množstvá a cena. S mnohými pritom spolupracujeme dlhodobo. Teší nás, že čoraz viac slovenských výrobcov dokáže splniť naše požiadavky, ktoré sú prísne predovšetkým v oblasti kvality. Viac ako štyridsať z nich využilo možnosť predávať svoje výrobky v iných krajinách, kde Lidl pôsobí. Ide predovšetkým o syry a iné mliečne výrobky, tofu, hygienické potreby a kozmetiku, alkoholické nápoje či mäsové výrobky," povedal Martin Nagy, konateľ Lidl Slovenská republika za oblasť nákupu a marketingu. Prostredníctvom Lidla môžu napríklad maďarskí zákazníci spoznať bryndzu či tofu zo Slovenska, Bulhari môžu vychutnávať syr nivového typu a Česi pološtiepok či sumčeka afrického.
    Zákazníci Lidl Slovenská republika sa v najbližších mesiacoch môžu tešiť na ešte viac slovenských výrobkov, a to tak v stálom sortimente ako aj v rámci akčných ponúk. V priebehu ostatných mesiacov pribudli v ponuke diskontného reťazca produkty od dodávateľov ako HO&PE, Mecom, Kozí vŕšok či Tatrakon. Počet slovenských dodávateľov v Lidli narástol oproti predošlému obdobiu o viac ako 13%. „Dodávatelia, ktorí s nami spolupracujú, vedia, že záväzky si platíme vždy včas a nikdy nevyžadujeme žiadne poplatky za zalistovanie či umiestnenie tovarov v mieste predaja," uzavrel Martin Nagy.

• Maňušky využijú jedinečný zamestnanecký benefit a vezmú si O2 Prázdniny

Maňušky, ktoré nám dlhé roky vtipným a uvoľneným štýlom predstavovali produkty spoločnosti O2 Slovakia, sa rozhodli si svoju letnú dovolenku predĺžiť a vybrať si benefit, ktorý majú k dispozícii aj všetci zamestnanci spoločnosti O2 v podobe neobmedzeného pracovného voľna, a to O2 Prázdniny.