Ministerstvo obrany poprelo správu topky.sk a základni NATO na Slovensku

Na Slovensku sa nepripravuje projekt vojenskej základne USA.



V nadväznosti na medializované informácie na webovom portáli Topky.sk vedenie rezortu obrany upozorňuje, že nevedie žiadne rokovania s americkou stranou o výstavbe žiadnej základne, ani vojenského centra na území Slovenskej republiky.

V rámci bilaterálnych stretnutí sa doteraz uskutočnili iba neformálne rokovania, z ktorých vzišla možnosť podpory rozvoja už existujúcej infraštruktúry v rámci Ozbrojených síl SR. To znamená, že Slovenská republika má príležitosť modernizovať svoju vojenskú infraštruktúru, v tomto prípade určenú pre Vzdušné sily OS SR. V rámci toho by mohli byť zmodernizované letiská na Sliači a v Kuchyni, čo samozrejme vnímame pozitívne aj z pohľadu novej modernej techniky, ktorá je postupne zavádzaná do ozbrojených síl, a pre ktorú je potrebné zabezpečiť adekvátnu infraštruktúru. V tejto súvislosti však ešte neboli podpísané žiadne dokumenty ani medzivládna dohoda, preto je predčasné hovoriť o realizácii medializovaného projektu.

Rezort obrany však víta každú investíciu do modernizácie, ktorú sa nám podarí získať aj v rámci medzivládnych projektov. V prípade, že dôjde k dohode, budeme o nej a jej výhodách pre Slovenskú republiku, určite včas informovať.