Lidl prekonal slovenský rekord v sadení stromčekov

V Lidl lese pribudlo ďalších 185 000 stromčekov. Diskontný reťazec pomáha zalesňovať kalamitou zničené lesné porasty od roku 2012.

V Lidl lese, ktorý sa rozprestiera vo Vysokých i Nízkych Tatrách, rastie vďaka zákazníkom diskontného reťazca už celkovo 685 000 stromčekov. Nachádza sa na ploche väčšej ako 280 hektárov, čo je viac ako 400 futbalových ihrísk. Pre zaujímavosť, jeden hektár lesa môže ročne vyprodukovať až 30 ton kyslíka, čo predstavuje spotrebu približne 130 ľudí. Na základe svojej rozlohy by Lidl les mohol v budúcnosti poskytovať kyslík pre viac ako 36 000 ľudí, teda jedno stredne veľké slovenské mesto.

Tohtoročných 185 000 stromčekov pomohlo vo štvrtok 11. mája v Nízkych Tatrách vysadiť aj viac ako 60 zamestnancov spoločnosti Lidl. Počas tejto výsadby sa na území Lesnej správy Malužiná podarilo prekonať slovenský rekord v počte vysadených stromčekov za jeden deň. Tím Lidla zlepšil svoj vlastný historický zápis spred roka zo 7000 na 7500 sadeničiek.

„Starostlivosť o životné prostredie je dôležitou súčasťou nášho každodenného uvažovania. Berieme naň ohľad pri stavbe či rekonštrukcii našich logistických centier a predajní, v maximálnej miere využívame energiu z obnoviteľných zdrojov a snažíme sa tiež znižovať našu uhlíkovú stopu," povedal Matúš Gála, generálny riaditeľ spoločnosti Lidl Slovenská republika, a dodal: „Vysádzanie stromčekov v Lidl lese je pre nás a našich zákazníkov mimoriadne dôležité. Tatry sú našim národným symbolom a všetci chceme, aby ich naše deti poznali v ich plnej kráse. Projekt ´Voda pre stromy´ bude mať úžitok pre mnoho generácií. Ďakujem našim zákazníkom za ich podporu."

Lidl podporuje zalesňovanie Tatier už od roku 2012 prostredníctvom projektu „Voda pre stromy". Zapojiť sa do obnovy slovenského prírodného pokladu môže každý zákazník zakúpením 1,5 l minerálnej vody Saguaro. Za každú predanú minerálku spomenutej privátnej značky vyčlení obchodný reťazec jeden cent na kúpu a výsadbu stromčekov. V aktuálnej etape sa týmto spôsobom podarilo získať prostriedky na 172 863 sadeničiek. Diskontný reťazec následne toto číslo zaokrúhlil na 185 000.

Projekt Voda pre stromy je príkladom úspešnej spolupráce štátneho podniku a súkromného sektoru. Nemá pre slovenské lesy iba materiálny prínos. Dôležité je najmä zapojenie verejnosti do odstraňovaní následkov vyčínania prírodných živlov," povedal generálny riaditeľ podniku LESY Slovenskej republiky Marian Staník.