Borievka prehovorila

Borievka prehovorila

Včera sa slovenským internetom virálne šírilo záhadné video zahraničnej televízie o borovičke, ktoré za 1 deň videli státisíce Slovákov. A nie je náhoda, že zajtra vyvrcholí druhý ročník kampane Medzinárodný deň borovičky (MĎB). Organizátori ho pri zrode projektu minulý rok stanovili na 24. júna, kedy meniny oslavuje tradičné slovenské meno Ján. Ide o úspešnú integrovanú kampaň, v tomto roku s ešte väčším dôrazom na Facebook.

 

 

Kampaň dosahuje veľmi vysokú angažovanosť ľudí na Facebooku, ale darí sa jej presadiť svoju myšlienku aj v offline. Plagát oznamujúci MĎB aj s možnosťou individualizovať svoju ponuku borovičky alebo akciový cenu, si už stiahlo z linku http://bit.ly/MDBdobrotky/ takmer 200 HoReCa prevádzok po celom Slovensku. Takže ľudia sa už majú v sobotu na čo tešiť.

Slovenským internetom zatriaslo video publikované na stránke MĎB. Bola ním imitácia zahraničnej televíznej správy, v ktorej redaktori varovali pred „odlesnením Slovenska z dôvodu rastúcej spotreby borovičky, ktorá sa vyrába z borovíc". Slováci sa podľa nej "pod rúškom tmy vyberajú do lesa vytínať borovicové stromy, aby si z nich doma vypálili borovičku". A zasiahnuť sa podľa fikcie chystá aj Európska únia ochrannou legislatívou.

Video sa na sociálnej sieti šírilo veľmi rýchlo - za 24 hodín ho len na Fan page MĎB na Facebooku videlo približne 700 tisíc ľudí v cieľovej skupine 18+ , zdieľalo ho vyše 15 500 ľudí a zásah príspevku opäť len z tohto jediného zdroja sa ráta takmer na 2 milióny. Video prebrali viaceré médiá. Autorom a realizátorom kampane je komunikačná agentúra AMI Communications Slovakia.

Aj keď išlo o vtip, časť ľudí ho považovala za skutočnú reportáž. Neuverili obsahu, ale forma spracovania ich presvedčila, že ide o serióznu správu zahraničného média. Plamennú diskusiu tiež vyvolali predsudky proti pôvodu zdroja, ktorým bola fiktívna americká televízia a mnoho komentujúcich nenechalo na Američanoch , ktorí sú v tom nevinne, nitku suchú. Pričom tí fanúšikovia MĎB, ktorí video pochopili ako recesiu, „tagovali" v komentároch svojich amerických priateľov, ktorí sa následne začali o borovičku zaujímať. Možno týmto videom bola borovičke otvorená cesta aj na americký trh, malo by predsa ísť o medzinárodnú oslavu nápoja z borievok.

"Mnohým sme ukázali, že vyrobiť správu, ktorá vyzerá dôveryhodne, nie je vôbec náročné. Snáď to bude pre ľudí dobrá skúsenosť a aj ponaučenie, že dôverovať treba len overeným zdrojom informácií a nebrať všetko smrteľne vážne," povedal managing director AMI Communications, Peter Chalmovský.

„Hlavným cieľom videa bolo pri príležitosti 2. ročníka MĎB pripomenúť proces výroby borovičky, z čoho a ako sa vyrába. Vďaka bohatej diskusii pod videom sa to podarilo ešte skôr, ako sme predpokladali," dodal Chalmovský. Desiatky ľudí v komentároch linkovali informácie o borievke a spôsobe výroby borovičky, čiže cieľ priniesť osvetu aj v tomto smere bol naplnený.