Kvôli kontrole novinárky Tódovej zvolávajú mimoriadny výbor

Kvôli kontrole novinárky Tódovej zvolávajú mimoriadny výbor Foto: Denník N

Poslankyňa hnutia OĽANO-NOVA Erika Jurinová zvoláva mimoriadny výbor.

 

 

Predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Erika Jurinová (OĽANO-NOVA) zvoláva mimoriadny výbor v súvislosti s „náhodnou" kontrolou u reportérky Denníka N Moniky Tódovej terénnym pracovníkom úradu práce.

Spolu s kolegyňou z poslaneckého klubu hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO-NOVA) Annou Verešovou (členka toho istého výboru) sa obávajú, či ministerstvo, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a jednotlivé úrady fungujú zmysluplne. "Kontroly v každej jednej verejnej inštitúcii musia prebiehať podľa presne stanovených pravidiel, vrátane jasného dôvodu uskutočnenia kontroly, presného spôsobu kontroly a jej vyhodnotenia, a nie na základe politickej objednávky - čo sa nám zdá v tomto prípade viac ako jasné," hovorí E. Jurinová.

Erika Jurinová je presvedčená, že neohlásená kontrola „výchovy detí", ešte aj bez podnetu, v našom právnom poriadku nie je nikde ukotvená. "Pokiaľ priamo riaditeľ dá pokyn svojmu podriadenému na vykonanie kontroly efektívneho využitia prídavku na deti, takýto riaditeľ buď nemá nič na práci, alebo nepozná realitu vo svojom obvode. Terénny sociálny pracovník, nielen v Bratislave, ale kdekoľvek na Slovensku, dnes kvôli množstvu prípadov a preťaženosti v zásade nedokáže nielen skontrolovať, ale ani reálne pomáhať mnohým ľuďom zvládať ich situáciu. A to hovoríme o rodinách, ktoré sa už dnes nachádzajú v sociálnom systéme a sú vedené v databázach úradov práce. A napriek tomu dostávajú pokyny od svojich nadriadených kontrolovať efektívnosť použitia nie hmotnej núdze, alebo inej špeciálnej dávky, od ktorej závisí fungovanie a život rodiny, ale na základe prídavku na dieťa - a bez akéhokoľvek podnetu."

Jurinová sa pýta: Majú sa dnešní rodičia pripravovať na to, že tí nepohodlní budú preverovaní bez podnetov? Azda ministerstvo zabudlo na nedávne obdobie, kedy sa vzniesla až hysterická vlna strachu pre odoberanie detí, ako sa to, zdá sa, deje v niektorých severských krajinách? Alebo takýto prípad má slúžiť ako zastrašovanie pre všetkých, ktorí sa neboja vyťahovať na svetlo sveta nepravodlivosti? Kto bude ďalší na rade? Lekári, stavbári, poľnohospodári? "Všade, v každom odvetví to vrie a čo horšie môžu rodičovi spraviť ako naznačiť útok na vlastné deti! Nezabúdajme, že ide o štátny orgán," dodala poslankyňa E. Jurinová.

Podľa poslankýň hnutia OĽANO-NOVA je po včerajšom "výkone" úradu práce jasné, že podobný spôsob šikany a zastrašovania môže zažiť každý občan Slovenska, ktorý upozorní na porušovanie zákona, korupciu, či iné nekalé praktiky v jednotlivých inštitúciách.
„Vraj išlo o bežnú návštevu terénneho sociálneho pracovníka, ktorý vykonáva aktivity vyplývajúce z Národného projektu. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny chce vraj takto zlepšiť a zefektívniť systém. To len na vysvetlenie - ak ste si náhodou mysleli, že ide o šikanovanie a otravovanie kritikov tejto vlády, ktorou táto novinárka nesporne je. Znamená to, že všetkých rodičov budú doma otravovať úradníci, ktorí si vraj budú aktualizovať nejaké údaje o starostlivosti o deti? Takto využívame terénnych pracovníkov a eurofondy? Takto nastavujú a zlepšujú systém tí, ktorí ani len nedokážu ochrániť deti v procese resocializácie," upozorňuje poslankyňa Anna Verešová.

„Vidíme dôvody na zvolanie mimoriadneho Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny a po vyzbieraní podpisov pozveme ministra a generálneho riaditeľa ústredia, aby vysvetlili konanie svojich podriadených. Ak má mať inštitúcia, ktorej úlohou je chrániť naše deti a rodiny vážnosť, nesmie dochádzať k zneužívaniu právomocí jej zamestnancami a už vôbec nie jej vedením. Je množstvo zlých príkladov praxe, ktoré hovoria o neodbornom vedení rezortu. Toto je bohužiaľ ďalšia kocka do tejto zatiaľ nepodarenej skladačky," doplnila Erika Jurinová.