Dokážu ľudia bez domova sami meniť svoje životy a okolie? Určite áno

13.09.2017 10:13 | Tlačové správy | TS

Cieľom návštevy Rachel Leonor Ramirez bude odovzdať čo najviac skúseností zo svojej práce s ľuďmi bez domova v Chicagu bratislavským kolegom.

Slovensko navštívi Rachel Leonor Ramirez zo Spojených štátov, ktorá sa profesionálne a úspešne venuje pomoci ľudom bez domova. Počas svojej návštevy odovzdá svoje cenné skúsenosti svojim slovenským kolegom z organizácie Depaul Slovensko n.o., ktorí už viac ako desať rokov pomáhajú najmä v Bratislave ľuďom, ktorí stratili domov.

„Rachel Leonor Ramirez je komunitná organizátorka z organizácie Chicago Coalition for the Homeless (CCH). Úspešne pracuje na zmene života ľudí bez domova so zápisom v registri trestov v Chicagu ako aj v štáte Illinois. Predstaví nám komunitné organizovanie ako efektívny nástroj sociálnej zmeny aj na poli bezdomovectva," vysvetlil Jozef Kákoš z Depaul Slovensko n.o., ktorý sa zúčastnil štvortýždňovej stáže v CCH.

Depaul Slovensko sa chce vo svojej práci posunúť od bežného sociálneho poradenstva a poskytovania sociálnych služieb smerom k posilňovaniu samotných ľudí bez domova. Ich snahou je, aby sa samotní ľudia bez domova stali hovorcami svojich problémov a komunikovali ich smerom ku kompetentným úradom, mestám, či ministerstvu práce.

„Práve toto je komunitné organizovanie. Budeme sa učiť ako do zmeny aktívne zapojiť samotných ľudí bez domova. Našim cieľom je podporenie komunity a jej členov, ich aktivizácia. Jednoducho povedané, aby začali pretvárať a rozvíjať priestor okolo seba podľa svojich potrieb a bojovať za pozitívnu zmenu," dodal Kákoš.

Rachel Ramirez sa v Bratislave počas svojho pobytu stretne s Marcelou Gbelecovou, riaditeľkou Sekcie sociálnych vecí, kultúry, školstva a športu mesta Bratislava a Danou Čahojovou, starostkou mestskej časti Bratislava-Karlova Ves. Okrem toho bude viesť tréning o komunitnom organizovaní pre zamestnancov organizácií pracujúcich s ľuďmi bez domova. Stretne sa aj s terénnymi pracovníkmi, ale aj samotnými ľuďmi bez domova v Karlovej Vsi.

Komunitné organizovanie ako spôsob riešenia mnohorakých problémov komunít, spoločnosti, vznikol v prvej polovici minulého storočia v meste Chicago v Spojených štátoch. Za jeho formálneho zakladateľa sa považuje Saul Alinsky. Okrem neziskových organizácií túto techniku aktívne využívajú aj mestá, ktoré zamestnávajú vlastných komunitných organizátorov, pomocou ktorých sa snažia pracovať najmä s vylúčenými komunitami.

Depaul Slovensko n.o. je organizácia pracujúca už viac ako desať rokov s ľuďmi bez domova. Medzi jej projekty patria Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul, najväčšia nízkoprahová nocľaháreň pre ľudí bez domova na Slovensku, Útulok a ZOS sv. Lujzy de Marillac, unikátny projekt určený ľuďom bez domova s vážnym zdravotným stavom, nízkoprahové denné centrum Ošetrovňa sv. Alžbety a terénny program, ktorý Depaul Slovensko n.o. prevádzkuje v Karlovej Vsi.

Rachel Ramirez prichádza na Slovensko v rámci programu "Udržateľná občianska participácia v minoritných komunitách" (Sustaining Civic Participation in Minority Communities). Program za slovenskú stranu zastrešuje Centrum komunitného organizovania (CKO) a za americkú organizácia WSOS.

Depaul Slovensko prevádzkuje nízkoprahové zariadenia pre ľudí bez domova. Každý deň dáme nocľah, stravu a inú pomoc pre 200 až 250 klientov. Od založenia to už je viac ako 380.000 nocľahov.

• Orange prichádza s paušálmi HOME. Zjednodušuje výber internetu do domácnosti a vynovil aj ponuku televízie

Orange pre zákazníkov zjednodušil orientáciu v službách pevného internetu pre domácnosť. Vynovené paušály optického a domáceho 4G internetu od 22. septembra 2017 nájdu rozdelené prehľadne do troch cenových úrovní pod hlavičkou HOME. Zákazníci tak v Orangei po novom získajú tie najvhodnejšie služby pre svoju rodinu ešte jednoduchšie – len na základe svojej cenovej preferencie.

• Stanovisko presbyterstva k rozhodnutiu Zboru biskupov v prípade kauzy Ondreja Prostredníka

Stanovisko Presbyterstva Cirkevného zboru ECAV Bratislava Staré Mesto k rozhodnutiu Zboru biskupov ECAV ohľadne odňatia kanonickej misie doc. Ondrejovi Prostredníkovi

• Arcibiskupský úrad v Bratislave: Na púť nepatria politické symboly

Arcibiskupský úrad v Bratislave informoval:

• Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 13. septembra

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

• Dajte privátnymi filtrami STOPKU vizuálnym hackerom

Obrazovky a displeje sú dnes všade. A na nich citlivé dáta, súkromné aj firemné, s ktorými často pracujeme bez ohľadu na to, kto sa nám pozerá cez plece. Zvedavé oči tak môžu za pár minút vyčítať z našich displejov prístupové mená a heslá, informácie o zamestnancoch či zákazníkoch, finančné ukazovatele a množstvo ďalších dôverných informácií. Technologická spoločnosť 3M v experimente spočítala, ako rýchlo a koľko informácií takíto visual hackeri dokážu získať z našich obrazoviek a zároveň prináša technologicky vyspelé riešenie tohto fenoménu – privátne filtre pre obrazovky notebookov, tabletov, aj smartphonov.

• Lidl venuje druhákom a tretiakom knižku o prvej pomoci

Jedinečnú publikáciu pripravil Lidl v spolupráci s Ministerstvom školstva, Slovenským Červeným krížom, Policajným zborom a Hasičským a záchranným zborom.

• Premiéry nových slovenských filmov, ale aj mimoriadnych festivalových noviniek. To je 12. ročník Cinematiku

Aktuálny ročník filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch premietne aktuálny výber slovenskej kinematografie (v minoritnej aj v majoritnej koprodukcii) v pravidelnej sekcii Čo dom dal. Premiérovou novinkou v sekcii bude snímka Nina Juraja Lehotského, ktorá mala svetovú premiéru na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch. Najnovšie si ju do programu vyhliadol aj filmový festival v kanadskom Toronte.

• Zomrel slovenský režisér a scenárista Vlado Balco, režisér úspešného filmu Rivers of Babylon

Vo štvrtok 31. augusta 2017 zomrel vo veku 68 rokov slovenský režisér, scenárista a pedagóg Vlado Balco.

• Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 30. augusta

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

• Lidl prichádza s knihou Kuchyňa Lidla pre najmenších. Ako ju môžete získať?

Užite si veselé varenie a pečenie so svojimi deťmi. Odkiaľ vziať inšpiráciu?

• Slovenskí dodávatelia vďaka Lidlu exportujú tovar v hodnote desiatok miliónov eur

V uplynulom obchodnom roku umiestnilo prostredníctvom Lidla viac ako štyridsať dodávateľov zo Slovenska na zahraničné trhy tovar v hodnote 37,5 milióna eur
    Lidl Slovenská republika pomáha domácim výrobcom rásť a exportovať tovar do zahraničia. V uplynulom obchodnom roku vyviezli prostredníctvom diskontného reťazca do európskych štátov tovar v celkovej hodnote viac ako 37,5 milióna eur.
    Pod privátnymi značkami Lidl sa v období od marca 2016 do februára 2017 celkovo 43 slovenským dodávateľom podarilo umiestniť svoje výrobky na pultoch predajní v desiatich európskych krajinách. Slovenské firmy exportovali najviac do Česka, Maďarska, Litvy a Poľska, ich produkty sa však objavili napríklad aj v Nemecku, Chorvátsku či Slovinsku. Medzi najväčších vývozcov patria spoločnosti AGRO TAMI, Tatranská mliekareň, SHP Harmanec, Stepanow či Metsa Tissue.
    „Dodávateľov do našej siete vyberáme na základe troch kritérií: kvalita, schopnosť dodávať nami požadované množstvá a cena. S mnohými pritom spolupracujeme dlhodobo. Teší nás, že čoraz viac slovenských výrobcov dokáže splniť naše požiadavky, ktoré sú prísne predovšetkým v oblasti kvality. Viac ako štyridsať z nich využilo možnosť predávať svoje výrobky v iných krajinách, kde Lidl pôsobí. Ide predovšetkým o syry a iné mliečne výrobky, tofu, hygienické potreby a kozmetiku, alkoholické nápoje či mäsové výrobky," povedal Martin Nagy, konateľ Lidl Slovenská republika za oblasť nákupu a marketingu. Prostredníctvom Lidla môžu napríklad maďarskí zákazníci spoznať bryndzu či tofu zo Slovenska, Bulhari môžu vychutnávať syr nivového typu a Česi pološtiepok či sumčeka afrického.
    Zákazníci Lidl Slovenská republika sa v najbližších mesiacoch môžu tešiť na ešte viac slovenských výrobkov, a to tak v stálom sortimente ako aj v rámci akčných ponúk. V priebehu ostatných mesiacov pribudli v ponuke diskontného reťazca produkty od dodávateľov ako HO&PE, Mecom, Kozí vŕšok či Tatrakon. Počet slovenských dodávateľov v Lidli narástol oproti predošlému obdobiu o viac ako 13%. „Dodávatelia, ktorí s nami spolupracujú, vedia, že záväzky si platíme vždy včas a nikdy nevyžadujeme žiadne poplatky za zalistovanie či umiestnenie tovarov v mieste predaja," uzavrel Martin Nagy.

• Maňušky využijú jedinečný zamestnanecký benefit a vezmú si O2 Prázdniny

Maňušky, ktoré nám dlhé roky vtipným a uvoľneným štýlom predstavovali produkty spoločnosti O2 Slovakia, sa rozhodli si svoju letnú dovolenku predĺžiť a vybrať si benefit, ktorý majú k dispozícii aj všetci zamestnanci spoločnosti O2 v podobe neobmedzeného pracovného voľna, a to O2 Prázdniny.

• Lidl opäť výrazne prispel k zníženiu emisií

Spoločnosť Lidl si uvedomuje svoju zodpovednosť k životnému prostrediu a vynakladá preto značné úsilie na jeho ochranu.

• Fico, Danko a Bugár zverejnili spoločné vyhlásenie

Predsedov vládnych strán SMER, SNS a Most -Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár dnes zverejnili toto vyhlásenie:

• Tlačová správa zo 7. zasadnutia Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu

Dňa 02. 08. 2017 sa konalo 7. zasadnutie Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu (ďalej len AK RPR). AK RPR ako orgán etickej samoregulácie v oblasti reklamy posúdila sťažnosti na 8 reklamy s cieľom zistiť, či došlo k porušeniu Etického kódexu reklamnej praxe platného na území SR (ďalej len Kódex).