Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 13. septembra

13.09.2017 19:44 | Tlačové správy | RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

- uložila sankciu – odňatie frekvencií vysielateľovi Best FM Media spol. s r.o. (programová služba Rádio Best FM) za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR v súvislosti s tým, že v dňoch 20. 4. 2017 a 24. 7. 2017 nevyužíval frekvenciu 89,6 MHz Prievidza a v dňoch 11. 4. 2017 a 31. 7. 2017 nevyužíval frekvenciu 92,4 MHz Martin na účely, na ktoré mu boli pridelené;

- uložila sankciu – pokutu 7 000 eur vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s vysielaním programu Ako som prežil dňa 3. 3. 2017 o cca 9:40 hod, ktorý označil ako nevhodné pre maloletých divákov do 12 rokov napriek obsahu, ktorý podmieňuje jeho klasifikáciu ako nevhodného pre maloletých divákov do 15 rokov;

- uložila sankciu – pokutu 7 000 eur vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s.r.o. (programová služba DAJTO) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s vysielaním programu 112 dňa 5. 2. 2017 o cca 8:31, 9:32, 10:03 a 10:25 hod a dňa 19. 2. 2017 o cca 5:58, 6:28, 6:59 a 9:32 hod, ktoré označil ako nevhodné pre maloletých divákov do 12 rokov napriek obsahu, ktorý podmieňuje ich klasifikáciu ako nevhodných pre maloletých divákov do 15 rokov;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s.r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním príspevku Kritika do vlastných radov v programe Televízne noviny dňa 24. 2. 2017;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním príspevku informujúceho o kritike dvojakého života niektorých členov cirkvi pápežom Františkom v programe Správy RTVS dňa 24. 2. 2017;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s tým, že dňa 14. 7. 2017 o cca 19:00 hod odvysielal príspevok Najnebezpečnejšie letiská v programe Televízne noviny bez slovného upozornenia na nevhodnosť nasledujúcich záberov;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 16 ods. 2 písm. b) ZVR (vysielanie audiovizuálnych diel v čase a za podmienok dohodnutých s nositeľmi práv k týmto dielam) v súvislosti s vysielaním programu Kobra 11 – Koniec sveta dňa 21. 7. 2017;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s. r. o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s vysielaním programu Aféry dňa 3. 8. 2017 o cca 7:35 hod, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Noviny zo dňa 9. 7. 2017;

- začala správne konanie voči vysielateľovi RÁDIO KISS, s.r.o.(programová služba Rádio Kiss) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. b) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 95,9 MHz Snina – Sčobík a 97,8 MHz Stropkov, na účely ktoré boli pridelené;

- uznala za neopodstatnené 7 sťažností resp. ich časti.

• Orange prichádza s paušálmi HOME. Zjednodušuje výber internetu do domácnosti a vynovil aj ponuku televízie

Orange pre zákazníkov zjednodušil orientáciu v službách pevného internetu pre domácnosť. Vynovené paušály optického a domáceho 4G internetu od 22. septembra 2017 nájdu rozdelené prehľadne do troch cenových úrovní pod hlavičkou HOME. Zákazníci tak v Orangei po novom získajú tie najvhodnejšie služby pre svoju rodinu ešte jednoduchšie – len na základe svojej cenovej preferencie.

• Stanovisko presbyterstva k rozhodnutiu Zboru biskupov v prípade kauzy Ondreja Prostredníka

Stanovisko Presbyterstva Cirkevného zboru ECAV Bratislava Staré Mesto k rozhodnutiu Zboru biskupov ECAV ohľadne odňatia kanonickej misie doc. Ondrejovi Prostredníkovi

• Arcibiskupský úrad v Bratislave: Na púť nepatria politické symboly

Arcibiskupský úrad v Bratislave informoval:

• Dokážu ľudia bez domova sami meniť svoje životy a okolie? Určite áno

Cieľom návštevy Rachel Leonor Ramirez bude odovzdať čo najviac skúseností zo svojej práce s ľuďmi bez domova v Chicagu bratislavským kolegom.

• Dajte privátnymi filtrami STOPKU vizuálnym hackerom

Obrazovky a displeje sú dnes všade. A na nich citlivé dáta, súkromné aj firemné, s ktorými často pracujeme bez ohľadu na to, kto sa nám pozerá cez plece. Zvedavé oči tak môžu za pár minút vyčítať z našich displejov prístupové mená a heslá, informácie o zamestnancoch či zákazníkoch, finančné ukazovatele a množstvo ďalších dôverných informácií. Technologická spoločnosť 3M v experimente spočítala, ako rýchlo a koľko informácií takíto visual hackeri dokážu získať z našich obrazoviek a zároveň prináša technologicky vyspelé riešenie tohto fenoménu – privátne filtre pre obrazovky notebookov, tabletov, aj smartphonov.

• Lidl venuje druhákom a tretiakom knižku o prvej pomoci

Jedinečnú publikáciu pripravil Lidl v spolupráci s Ministerstvom školstva, Slovenským Červeným krížom, Policajným zborom a Hasičským a záchranným zborom.

• Premiéry nových slovenských filmov, ale aj mimoriadnych festivalových noviniek. To je 12. ročník Cinematiku

Aktuálny ročník filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch premietne aktuálny výber slovenskej kinematografie (v minoritnej aj v majoritnej koprodukcii) v pravidelnej sekcii Čo dom dal. Premiérovou novinkou v sekcii bude snímka Nina Juraja Lehotského, ktorá mala svetovú premiéru na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch. Najnovšie si ju do programu vyhliadol aj filmový festival v kanadskom Toronte.

• Zomrel slovenský režisér a scenárista Vlado Balco, režisér úspešného filmu Rivers of Babylon

Vo štvrtok 31. augusta 2017 zomrel vo veku 68 rokov slovenský režisér, scenárista a pedagóg Vlado Balco.

• Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 30. augusta

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

• Lidl prichádza s knihou Kuchyňa Lidla pre najmenších. Ako ju môžete získať?

Užite si veselé varenie a pečenie so svojimi deťmi. Odkiaľ vziať inšpiráciu?

• Slovenskí dodávatelia vďaka Lidlu exportujú tovar v hodnote desiatok miliónov eur

V uplynulom obchodnom roku umiestnilo prostredníctvom Lidla viac ako štyridsať dodávateľov zo Slovenska na zahraničné trhy tovar v hodnote 37,5 milióna eur
    Lidl Slovenská republika pomáha domácim výrobcom rásť a exportovať tovar do zahraničia. V uplynulom obchodnom roku vyviezli prostredníctvom diskontného reťazca do európskych štátov tovar v celkovej hodnote viac ako 37,5 milióna eur.
    Pod privátnymi značkami Lidl sa v období od marca 2016 do februára 2017 celkovo 43 slovenským dodávateľom podarilo umiestniť svoje výrobky na pultoch predajní v desiatich európskych krajinách. Slovenské firmy exportovali najviac do Česka, Maďarska, Litvy a Poľska, ich produkty sa však objavili napríklad aj v Nemecku, Chorvátsku či Slovinsku. Medzi najväčších vývozcov patria spoločnosti AGRO TAMI, Tatranská mliekareň, SHP Harmanec, Stepanow či Metsa Tissue.
    „Dodávateľov do našej siete vyberáme na základe troch kritérií: kvalita, schopnosť dodávať nami požadované množstvá a cena. S mnohými pritom spolupracujeme dlhodobo. Teší nás, že čoraz viac slovenských výrobcov dokáže splniť naše požiadavky, ktoré sú prísne predovšetkým v oblasti kvality. Viac ako štyridsať z nich využilo možnosť predávať svoje výrobky v iných krajinách, kde Lidl pôsobí. Ide predovšetkým o syry a iné mliečne výrobky, tofu, hygienické potreby a kozmetiku, alkoholické nápoje či mäsové výrobky," povedal Martin Nagy, konateľ Lidl Slovenská republika za oblasť nákupu a marketingu. Prostredníctvom Lidla môžu napríklad maďarskí zákazníci spoznať bryndzu či tofu zo Slovenska, Bulhari môžu vychutnávať syr nivového typu a Česi pološtiepok či sumčeka afrického.
    Zákazníci Lidl Slovenská republika sa v najbližších mesiacoch môžu tešiť na ešte viac slovenských výrobkov, a to tak v stálom sortimente ako aj v rámci akčných ponúk. V priebehu ostatných mesiacov pribudli v ponuke diskontného reťazca produkty od dodávateľov ako HO&PE, Mecom, Kozí vŕšok či Tatrakon. Počet slovenských dodávateľov v Lidli narástol oproti predošlému obdobiu o viac ako 13%. „Dodávatelia, ktorí s nami spolupracujú, vedia, že záväzky si platíme vždy včas a nikdy nevyžadujeme žiadne poplatky za zalistovanie či umiestnenie tovarov v mieste predaja," uzavrel Martin Nagy.

• Maňušky využijú jedinečný zamestnanecký benefit a vezmú si O2 Prázdniny

Maňušky, ktoré nám dlhé roky vtipným a uvoľneným štýlom predstavovali produkty spoločnosti O2 Slovakia, sa rozhodli si svoju letnú dovolenku predĺžiť a vybrať si benefit, ktorý majú k dispozícii aj všetci zamestnanci spoločnosti O2 v podobe neobmedzeného pracovného voľna, a to O2 Prázdniny.

• Lidl opäť výrazne prispel k zníženiu emisií

Spoločnosť Lidl si uvedomuje svoju zodpovednosť k životnému prostrediu a vynakladá preto značné úsilie na jeho ochranu.

• Fico, Danko a Bugár zverejnili spoločné vyhlásenie

Predsedov vládnych strán SMER, SNS a Most -Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár dnes zverejnili toto vyhlásenie:

• Tlačová správa zo 7. zasadnutia Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu

Dňa 02. 08. 2017 sa konalo 7. zasadnutie Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu (ďalej len AK RPR). AK RPR ako orgán etickej samoregulácie v oblasti reklamy posúdila sťažnosti na 8 reklamy s cieľom zistiť, či došlo k porušeniu Etického kódexu reklamnej praxe platného na území SR (ďalej len Kódex).