Divé maky podporujú mladých rómskych lídrov

Divé maky podporujú mladých rómskych lídrov Foto: Divé maky

Divé maky po prvýkrát vo svojej histórii zorganizovali mládežnícku zahraničnú výmenu. Koncom augusta sa v Bratislave stretli mladí lídri z Bulharska, Litvy, Maďarska, Nórska a Slovenska. Prežili spolu šesť dní plných nezabudnuteľných zážitkov. Tento úspešný projekt sa uskutočnil prostredníctvom Programu Erasmus+ a záštitu nad ním prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Talentované rómske deti, s ktorými v občianskom združení Divé maky pracujú od malička, postupne odrastajú a z vlastných skúseností vedia, že treba pomáhať mladším. Preto vznikol projekt „Mladí rómski lídri", v rámci ktorého iniciatívni štipendisti vedú workshopy na školách a pomáhajú rómskym deťom ako ich pozitívne vzory, motivujúce ich k práci na sebe a svojej budúcnosti. Občianske združenie Divé maky pripravilo pre budúcich lídrov projekt zahraničnej výmeny pod názvom „Crossing own borders", ako metaforu prekonávania pomyselných hraníc v sebe, zdôrazňujúc potenciál, ktorý môže každý človek s určitou podporou rozvíjať. Mladí ľudia zo zahraničia, ktorí sa venujú podobným líderským projektom ako Slováci v Divých makoch, boli v Bratislave od 25. do 31.8.2017, teda aj počas festivalu Cigánsky bašavel. Mali tak možnosť zažiť oslavu autentickej rómskej kultúry, ktorá pomáha búrať predsudky v našich mysliach.

„Počas tohtoročného Cigánskeho bašavelu na námestí Eurovea, ktorý sa opäť vydaril a prišlo veľa návštevníkov, sme vyzbierali 524,92 Eur. Využijeme ich pre naše rómske deti, ktoré nemajú svojich darcov alebo im peniažky nestačia. Z týchto zdrojov im financujeme náklady na štúdium ako internát, stravné, cestovné, školské pomôcky, mentoring, réžiu hudobného nástroja a podobne," povedala Mária Potočárová, členka správnej rady a senior manager Divých makov o.z.

Mladí budúci lídri z Bulharska, Litvy, Maďarska a Nórska komunikovali v anglickom jazyku a program každého dňa pobytu na Slovensku pripravila iná národnosť. Slováci zorganizovali prezentáciu spojenú s ochutnávkou tradičných slovenských jedál, úspech mali bryndzové halušky a slovenské syry. Nóri si pripravili súťaže a nácvik tanečných choreografií. Skupina mladých Litovčanov upútala hudobným predstavením a workshopmi. Bulhari očarili krásnymi tradičnými krojmi a folklórnym vystúpením. Maďarská skupina predstavila svoje tradičné jedlá a národnú kultúru.

„Prostredníctvom vzdelávacej mobility chceme podporiť účasť mladých Rómov na demokratickom živote v Európe, uplatnenie na trhu práce, podporiť ich jazykové schopnosti, aktívne občianstvo, sociálne začlenenie a solidaritu. Dôležitou súčasťou takejto medzinárodnej výmeny je ich vzájomné interkultúrne pôsobenie," doplnila Mária Potočárová.

Účastníci zahraničnej výmeny „Crossing own borders" prežili plnohodnotné dni plné prednášok, zážitkového učenia, nechýbali ochutnávky národných špecialít, hudba ani tanec. Rozšírili si anglickú slovnú zásobu a nadviazali nové priateľstvá. Okrem množstva skúseností si účastníci zahraničnej výmeny odniesli i certifikát mladých, Youthpass, ktorý im môže pootvoriť dvere do budúcich plánov.

V rámci štipendijného programu občianskeho združenia Divé maky pracuje niekoľko mladých vo veku 15 až 23 rokov, ktorí majú po kvalitnom vytrénovaní a intenzívnom mentoringu veľký potenciál stať sa mládežníckymi lídrami a zástupcami nielen mladých Rómov, ale aj iných znevýhodnených mladých ľudí na úrovni miestnej, regionálnej aj národnej samosprávy.