Filmová cena LUX 2014: Do finále postúpili slovinský, francúzsky a poľsko-dánsky film

Filmová cena LUX, ktorú každoročne udeľuje Európsky parlament, má už svojich troch finalistov - slovinský film Razredni sovražnik (Triedny nepriateľ), francúzsku snímku Bande des filles (Dievčenská banda) a poľsko-dánsku koprodukciu Ida.

Parlament pre všetky tri filmy zabezpečí titulky vo 24 úradných jazykoch Európskej únie. Verejnosť sa s nimi bude môcť zoznámiť počas filmových dní LUX, ktoré sa budú konať vo všetkých členských štátoch.

O hlavnom víťazovi rozhodnú poslanci Parlamentu. Jeho meno sa dozvieme 17. decembra.

Mená troch finalistov dnes (22. júla) počas tlačovej konferencie v Ríme oznámila novozvolená predsedníčka parlamentného výboru pre kultúru a vzdelávanie Silvia Costa. Tieto filmy svojmu divákovi prinášajú pohľad na súčasnú sociálnu situáciu v Európe, pričom sa sústreďujú najmä na vykreslenie situácie mladých ľudí.

Do finále postúpili nasledovné tri snímky:

Razredni sovražnik (Triedny nepriateľ) - Rok Biček, Slovinsko

Autor svojho diváka zavedie do slovinskej školy, kde mu ponúkne pohľad na jednu triedu a ich učiteľa nemčiny. Vzťah žiakov k učiteľovi sa počas deja závažne vyhrotí, čo je zapríčinené najmä ich diametrálne odlišným pohľadom na svet.

Bande des filles (Dievčenská banda) - Célime Sciamma, Francúzsko

Film o dievčati, ktoré v snahe stať sa členkou jednej bandy, úplne zmení svoj život. Začne preto používať iné meno, inak sa obliekať a dokonca odíde zo školy. Je totiž presvedčená, že práve tadiaľto vedie jej cesta k slobode.

Ida - Paweł Pawlikowski - Poľsko, Dánsko

Príbeh osiroteného dievčaťa, ktoré vychovali mníšky. Predtým, ako zloží svoj sľub, sa dozvie, že má židovský pôvod. So svojom sesternicou sa preto pustí do pátrania po svojej rodine a objavovania seba samej.

Pre všetky tri filmy budú vyrobené titulky v 24 úradných jazykoch Únie. Premietať sa budú vo viac ako 40 mestách a na 18 festivaloch, čím sa dostanú do očí širšej verejnosti. O tom, ktorý z troch filmov získa tohtoročnú cenu LUX, rozhodnú poslanci Európskeho parlamentu. Víťazný film bude upravený aj pre zrakovo a sluchovo postihnutých a získa podporu počas svojho uvedenia do kín.

Ako diváci máte aj tento rok možnosť hlasovať o vašom favoritovi. Na jedného z vás čaká pozvánka na budúcoročný filmový festival v Karlových Varoch.