V obehu sú najčastejšie falzifikáty 50 eurových bankoviek

V prvom polroku 2014 bolo na Slovensku zadržaných 1 910 kusov falzifikátov eurových bankoviek. Viac ako 70 % z nich bolo odhalených pred ich uvedením do obehu, a preto neohrozili hotovostný peňažný obeh.

Najväčší podiel tvorili falzifikáty 500 EUR bankovky, z ktorých prevažná časť bola odhalená pri policajnej akcii. Medzi najpočetnejšie falzifikáty, ktoré boli zadržané v obehu, patrili 50-eurové (50,6 %) a 20-eurové (19,6 %) bankovky.

Kvalita vyhotovených falzifikátov zadržaných v peňažnom obehu je prevažne dobrá. Napriek tomu možno falzifikáty odhaliť aj bez použitia technických pomôcok, ak sa prijímaniu peňazí venuje dostatočná pozornosť.

V prvom polroku 2014 bolo na území Slovenska zadržaných 1 511 kusov falzifikátov eurových mincí, (v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o pokles o 53 %). Najčastejšie zadržanými falzifikátmi boli 2-eurové mince.

Prevažná časť falzifikátov mincí mala dobrú a veľmi dobrú technickú úroveň vyhotovenia. Preto je pre verejnosť pomerne náročné odhaliť falzifikát, najmä ak sa prijímaným minciam nevenuje dostatočná pozornosť.