Návštevnosť v Kine Lumière narastá, záujem je aj o slovenské filmy

Minulý rok bol z hľadiska návštevnosti pre Kino Lumière úspešný, pričom záujem zo strany divákov neutícha. Za prvý polrok 2014 navštívilo projekcie Kina Lumière viac ako 35 tisíc divákov, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka viac o 42 percent.

Najnavštevovanejším filmom prvého polroka 2014 sa v Kine Lumière stal dvojdielny film kontroverzného dánskeho režiséra Nymfomanka I, II o sexualite ženy od detstva až po stredný vek, pričom viac divákov si prišlo pozrieť prvý diel filmu. Tretiu priečku návštevnosti obsadila komédia o luxusnom hoteli a jeho nezištnom majiteľovi a personáli Grandhotel Budapest režiséra Wesa Andersona.

V rebríčku návštevnosti nasledoval slovenský dokumentárny film z rómskeho prostredia režiséra Ladislava Kaboša Všetky moje deti, ktorý prostredníctvom postavy farára Mariána Kuffu ukazuje jednu z možných ciest pomoci. Tento slovenský nominant na Európsku filmovú cenu v kategórii  dokumentárnych filmov a zároveň najnavštevovanejší domáci dokument po roku 1993 je tiežnajnavštevovanejším slovenským filmom v Kine Lumière počas prvého polroka 2014. Päticu divácky najúspešnejších filmov uzatvára Veľká nádhera talianskeho režiséra Paola Sorrentina.

Kabošov dokument nie je jediným slovenským zástupcom v prvej desiatke najnavštevovanejších filmov, nachádza sa v nej aj biografický dokument Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom režiséra Patrika Lančariča, približujúci osobnosť i tragický osud mladého hudobníka. V TOP 10 sú aj filmy 12 rokov otrokom Steva McQueena, Prežijú len milenci Jima Jarmuscha, rovnomenná adaptácia knihy Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol v réžii Felixa Herngrena a Vlk z Wall Street Martina Scorseseho.

Celková návštevnosť Kina Lumière sa za prvý polrok vyšplhala na 35 201 divákov, z toho slovenské filmy videlo 7 689 divákov. Najvyššiu návštevnosť zaznamenali európske filmy, prišlo na ne až 21 871 divákov, čo predstavuje 62 percent z celkovej návštevnosti. Celkovo sa zrealizovalo 1 027 projekcií, najviac divákov prišlo do kina počas prvých troch mesiacov roka.

Počas prvého polroka 2014 sa v kine konal prehľadový cyklus o dejinách kinematografie Filmový kabinet, Medzinárodný filmový festival Febiofest, prehliadky nominovaných a ocenených filmov Slnko v sieti, výstava fotografa Mira Nôtu Strieborné tváre II, pokračoval cyklus hudobných filmov Music & Film a ďalšie. V júni odštartoval aj letný projekt €urópske filmy za €uro, v ktorom diváci môžu vidieť kvalitné európske filmy za výhodnú cenu aj počas augusta, denne od 17.30 hod. Kino Lumière bolo znovuotvorené v septembri 2011, kedy sprístupnilo dve kinosály na prízemí.

V priebehu rokov 2013 a 2014 boli postupne zdigitalizované. V apríli 2014 dalo kino do prevádzky aj tretiu kinosálu, zameranú na archívne filmy. Nachádza sa v suterénnych priestoroch kina a  pod názvom Študijná sála Slovenského filmového ústavu – Filmotéka premieta filmy prioritne z 35 mm kópií.