Kino Lumière premietne poslednú šou legendárnej komediálnej skupiny Monty Python

Bratislavské Kino Lumière prináša v auguste divákom lahôdku. Na dvoch projekciách uvedie poslednú šou legendárnej britskej komediálnej skupiny Monty Python.

Podľa slov jej členov obsahuje trochu humoru, veľa pátosu, hudbu a štipku starovekého sexu. Ich veľkolepé predstavenie je zároveň nostalgickou spomienkou na ich slávne skeče.

Skupina Monty Python vznikla v roku 1969 a do povedomia verejnosti vstúpila vďaka seriálu Lietajúci cirkus Montyho Pythona, vytvorenému pre televízny kanál BBC. Jeho 45 polhodinových skečov z rokov 1969 až 1974 sa stalo legendou, rovnako ako neskôr aj hrané filmy skupiny Monty Python. Výraz „pytonovský" sa dokonca dostal do oxfordského výkladového slovníka.

Na poslednom predstavení, ktoré zo záznamu uvedie Kino Lumière, sa členovia skupiny Monty Python stretli 20. júla 2014. Vstupenky naň sa začali predávať už na jeseň roku 2013 a vypredané boli za 43 sekúnd. Pre veľký záujem tak z plánovaného jedného predstavenia bolo desať, pričom to posledné sa premietalo prostredníctvom satelitu v 1 500 kinách po celom svete, z toho v dvoch slovenských, a to v Martine a Kremnici. Záznam z predstavenia pod názvom Monty Python naživo (prevažne) Kino Lumière uvedie na dvoch projekciách.

Členovia Monty Python filmový záznam zo svojho posledného predstavenia približujú slovami: „Vďaka úžasnému vynálezu pohyblivých obrázkov prichádza Posledná noc Monty Pythonovcov do kina blízko k vám. Vytiahnite svoje zauzlené vreckovky a zahrejte ešte raz svoj mozog pri poslednom uplakanom, vtipnom, búrlivom a škandalóznom zbohom piatich zostávajúcich Pythonovcov, ktorých vtipy sa chystajú odísť do dôchodku. Na veľkom plátne a v HD kvalite." Toto spoločné vystúpenie piatich žijúcich členov skupiny Monty Python (John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin) bolo ich prvé od roku 1982. John Cleese k nemu dodáva, že „ľudia chcú staré veci a my im ich zahráme".

Monty Python naživo (prevažne) je veľkolepá šou. Obsahuje vystúpenia na niekoľkých výsuvných pódiách, ukážky z pôvodných televíznych skečov a filmov, najpopulárnejšie scénky a s pompéznou choreografiou sa v nej predstavia aj dva tucty mladých tanečníkov a spevákov, ktorí predvádzajú čísla na motívy najslávnejších skečov a pesničiek. V závere nechýba legendárna pieseň Always Look on the Bright Side of Life.

Projekcie filmu Monty Python naživo (prevažne) sa v Kine Lumière uskutočnia v dňoch 14. a 31. augusta o 19.00 hod., jednotné vstupné na predstavenie je 7,00 Eur.