Dvadsiatka prešovských novinárov vystavuje svoje fotografie

Dve desiatky novinárov a fotografov prevažne z Prešova vystavujú svoje fotografie na akcii PRESSOV PAPARAZZI III. Snímky sú vystavené v novom Koral klube.

Organizátorom výstavy je regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Prešove, spolu s novým Koral klubom na Levočskej ulici.

Neformálne bienále fotografií prešovských novinárov vzniklo na podnet Aliho Korbačku pred šiestimi rokmi. Výstava sa, ktorá sa konala v klube Koral, sa stretla s kladnými ohlasmi, tak sa z nej stala tradícia. Druhý ročník, ktorého sa však už Ali nedožil, bol v priestoroch cukrárne Viktória, pričom jedna časť sa uskutočnila v končiacom klube Koral.

Keďže na Levočskej ulici, len na druhej strane cesty, otvorili nový Koral klub, organizátori akcie sa rozhodli umiestniť tretí ročník výstavy práve tam. Na Aliho počesť.

Návštevníci môžu zhliadnuť fotografie dvadsiatky autorov. Ide o amatérske snímky aktívnych novinárov, ale aj zábery profesionálnych fotografov. Téma určená nebola, zväčša žurnalisti poslali tú snímku, ku ktorej majú nejaký citový vzťah. Pred dvomi rokmi mal v rámci výstavy PRESSOV PAPARAZZI II samostatnú kolekciu fotoreportér Viktor Zamborský, tento rok pripadla táto pocta prešovskej fotografke Petre Gajdošovej.

Okrem nej sa výstavy zúčastňujú autori:
Martin Belej (korzar.sme.sk, editor), Juraj Bessenyei (Veľkošarišan, spolupracovník), Tomáš Čuchran (fotograf, priateľ Koral klubu), Michal Frank (Korzár, redaktor), Milan Grejták (novinár, člen výboru RO SSN), Jakub Halčák (publicista), Ján Jacoš (športový redaktor, člen výboru RO SSN), Jana Jurčišinová (TASR, redaktorka), Milan Kapusta (TASR, fotograf), Ľuboš Kašický (novinár, člen SSN), Kamila Kráľová (študentka mediálky PU), Silvia Lysinová (infoRusin, šéfredaktorka), Ján Miroľa (Prešovský Večerník, redaktor), Kvetoslava Mudríková (SITA, redaktorka, kancelárka RO SSN), Peter Novotný (Nový čas, redaktor), Milan Országh (Slovenský rozhľad, novinár), Ján Štovka (profesionálny fotograf, člen SSN), Martin Švec (fotograf, PIS.sk), Viktor Zamborský (fotoreportérska legenda) plus spomínaná fotografka Petra Gajdošová s vlastnou kolekciou.

Organizátori dúfajú, že sa výstavy PRESSOV PAPARAZZI III aktívne zúčastnia aj ich ukrajinskí kolegovia a priatelia. Účasť prisľúbili, vzhľadom na vojnovú situáciu v ich krajine je však stále otázna. Zakarpatskí žurnalisti sa prešovskou výstavou inšpirovali a v minulosti pripravili v Užhorode podobnú výstavu Objektív bez hraníc, ktorej sa aktívne zúčastnili aj novinári z Prešova.

Na vernisáž zároveň organizátori pripravili prekvapenia, ktoré zatiaľ nezverejnili. Pripustili tiež , že vernisáží v Koral klube bude viac, aby sa novinári, publicisti či fotografi mohli spolu stretnúť a pobudnúť v príjemnej spoločnosti.