Pozor na diaľkové uzamykanie vozidiel a garáží

Pozor na diaľkové uzamykanie vozidiel a garáží Foto: auto-alarrm.sk

Nezamkne sa vám auto? Na príčine môže byť zlodej, ale aj pokazený alarm iného auta, alebo tlačiareň k osobnému počítaču.

 

 

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) upozorňuje motoristickú verejnosť na opakujúce sa prípady rušenia diaľkového uzamykania motorových vozidiel a garážových brán.

Rušenie obvykle spôsobujú iné zariadenia, ktoré majú poruchu. V dôsledku rušenia ostáva motorové vozidlo alebo garážová brána neuzamknuté. RÚ preto odporúča vždy pred odchodom od garáže alebo od vozidla presvedčiť sa, či je skutočne uzamknuté a predísť tým odcudzeniu vecí v nezabezpečenom vozidle alebo garáži. V prípade odcudzenia vecí z neuzavretého vozidla alebo garáže navyše hrozí, že poisťovňa zníži poistné plnenie alebo odmietne plniť, píše RU v tlačovej správe.

Ovládače na diaľkové uzamykanie motorových vozidiel a garážových brán sú vysielacie zariadenia malého výkonu.

RÚ tvrdí, že občania nahlásili viacero prípadov, keď nemohli diaľkovým ovládaním uzamknúť svoje motorové vozidlo alebo garáž. Rušenie obvykle spôsobovali zariadenia, ktoré mali poruchu.

V Bratislave na parkovisku pred obchodným domom nemohli vodiči diaľkovo uzamknúť svoje motorové vozidlá v dôsledku rušenia, ktoré spôsobovalo zariadenie na prenos dát umiestnené v obchodnom dome, ktoré malo poruchu.

V Žiline bol zaznamenaný prípad, keď rušenie diaľkového otvárania závory spôsoboval napájací zdroj. V inom prípade rušenie spôsoboval pokazený autoalarm neďaleko zaparkovaného motorového vozidla. Zdrojom rušenia v ďalších prípadoch bol napr. termostat bytového kotla alebo tlačiareň k osobnému počítaču. RÚ upozorňuje aj na úmyselné rušenie týchto zariadení kriminálnymi skupinami, ktorých cieľom sú cenné veci v nezabezpečených vozidlách, resp. aj priamo motorové vozidlá.