ČT chystá priamy prenos kontroverznej inscenácie o Havlovi

ČT chystá priamy prenos kontroverznej inscenácie o Havlovi Foto: ĆT

Jde o osobitý generační pohled a zároveň o provokativní počin, který potěší, a možná i popudí ty, kteří Václava Havla bezmezně milují, tak i ty, kteří mu neumí přijít na jméno.

Unikátní přímý přenos provokativní hudební inscenace pražského Divadla Na zábradlí Velvet Havel zařadil ČT art u příležitosti svých prvních narozenin do programu v pondělí 1. září 2014. Od 20:15 mají diváci kulturního kanálu České televize možnost nahlédnout na Václava Havla a jeho dobu pohledem mladé generace. Pořad připravila Tvůrčí producentská skupina Kamily Zlatuškové z brněnského studia České televize, režie přenosu Radovan Síbrt.

Hudebně divadelní projekt Miloše Orsona Štědroně Velvet Havel originálním a vtipným způsobem nabourává pomník největšího Čecha naší novodobé historie, Václava Havla. Autor vychází z řady autentických dobových materiálů a nejnovější faktografické literatury.

Představení začíná koncem příběhu: Václavovi na márách gratuluje za vydařený pohřeb jeho strýček Miloš a nabízí mu umělecké ztvárnění jeho vlastního života. Filmový magnát Miloš Havel tak i nadále funguje jako elegantní průvodce inscenací. Bez chronologického řádu inscenace vrství scénky opírající se jak o reálné události, tak o zcela fiktivní nereálné výjevy. Se střídáním jednotlivých čísel se mění i hudební motivy, rozkročené mezi rapem a swingem.

Hrají Petr Jeništa, Miloslav König, Marie Spurná, Anežka Kubátová, Natália Drabiščáková, režie divadelního představení Jan Frič.

Stopáž televizního přenosu: 85 minut.

Kulturní kanál České televize se divákům poprvé přihlásil 31. srpna 2013. Jeho vznik inicioval generální ředitel České televize Petr Dvořák jako jednu z priorit dlouhodobé strategie proměny veřejnoprávní televize.