Unikátna prehliadka filmov z Berlinale, Benátok a Cannes aj v Bratislave

Od 6. do 15. októbra 2014 budú mať slovenskí a českí diváci príležitosť vidieť filmy zo špičkových medzinárodných filmových festivalov.

Vďaka jedinečnej filmovej prehliadke  Be2Can získajú prvýkrát možnosť v bratislavskom Kine Film Europe, v ďalších vybraných kinách v Čechách, na Video-On-Demand a v televízii vidieť snímky premietané tento rok v Berlíne, Benátkach  „Berlín, Benátky a Cannes sú najväčšie a najvplyvnejšie svetové filmové festivaly. Ich program sa vyznačuje kvalitou a určuje trend svetovej kinematografie," uviedol Ivan Hronec, prezident mediálnej spoločnosti Film Europe, ktorá prehliadku organizuje. „Ich hodnota nespočíva len vo filmoch, ale aj v makrodramaturgii festivalových sekcií." Be2Can je reflexiou týchto festivalov a unikátnym českým a slovenským festivalovo-distribučným konceptom.

Vo vybraných kinách uvedie tento rok v kinopremiére takmer 20 aktuálnych filmov sezóny 2014 z Cannes a Berlinale, z toho 3 filmy v jedinečnej „day and date" kino a VOD premiére, takmer 60 filmov z minulých ročníkov vo VOD premiére a viac než 50 Be2Can filmov na televíznom kanáli Film Europe Channel.

„Kvalita, počet filmov a komplexný distribučný model nás oprávňuje nazvať Be2Can VEĽKÝM filmovým festivalovým ECHOM," povedal Hronec ku konceptu projektu. Tí, ktorí sa v rámci projektu Be2Can rozhodnú zavítať do kina, si budú môcť vybrať z týchto sál: Kino  Film Europe v Bratislave a v Českej republike kino Lucerna, Atlas a Evald v Prahe, v Brne kino Art, v Zlíne Veľkej kino a Golden Apple Cinema a v Českých Budějoviciach kino Kotva.

Medzi dvadsiatkou filmov, ktoré tu budú vo väčšine prípadov uvedené v premiére, sa objavia také tituly, ako napríklad Zimný spánok (Zlatá palma, Cannes 2014), Leviatan (Najlepší scenár, Cannes 2014), Sils Maria (nominácia na Zlatú palmu, Cannes 2014 ), In Order of Disappearance (nominácia na Zlatého medveďa, Berlinale 2014) alebo Zbohom jazyku (Cena poroty, Cannes 2014). Premiérové ​filmy budú následne uvedené do bežnej Ďalšou platformou, ktorú budú môcť diváci Be2Can využiť, je Video-On-Demand služba O2 Videotéka, ktorú prevádzkuje operátor O2. Tu bude k dispozícii 53 filmov, ktoré samozrejme spĺňajú atribút Be2Can, tzn. boli prezentované na niektorom z uvedených medzinárodných filmových festivalov.

Diváci sa môžu tešiť na VOD premiéry filmov ako Život Adèle (Zlatá palma, Cannes 2013), Pozícia dieťaťa (Zlatý medveď, Berlinale 2013), Veľká nádhera (nominácia na Zlatú palmu, Cannes 2013), ale aj na premiérové ​uvedenie Fausta (Zlatý lev, Benátky 2011) či žánrové prekvapenie Iron Sky (Panorama, Berlinale 2012).

„Spoločnosť O2 v Českej republike je pre nás kľúčovým partnerom a som rád, že sa do projektu Be2Can zapojila," dodáva k partnerstvu Ivan Hronec. Usporiadatelia Be2Can rokujú s O2 o dlhodobej spolupráci. Filmy, ktoré sú v tomto roku uvedené v sekcii kino, budú v budúcom roku k dispozícii práve na Video-On-Demand.

„Mám radosť, že viac ako tisícku filmov, ktoré aktuálne O2 Videotéka ponúka, v októbri doplnia unikátne snímky zo svetových festivalov. Filmy si tak diváci budú môcť užiť vo vysokej kvalite aj v pohodlí domova alebo na cestách v tablete alebo telefóne. Je to pre nás možnosť priniesť našim divákom opäť niečo jedinečné," doplnil David Duroň, riaditeľ pre segment domácností v O2 Česká republika.

Tretím „miestom", kde bude možné sledovať festivalové filmy, bude televízny kanál Film Europe Channel, kde sa, rovnako ako na VOD, predstavia staršie festivalové snímky. Okrem toho sa diváci Film Europe Channel a návštevníci O2 Videotéky navyše dočkajú troch tzv. „day & date release" premiér. Vidieť tak budú môcť filmy Free range / Balada o prijatí sveta (Berlín 2014), Štyrikrát (Cannes 2010) a Príbeh detí a filmu (Cannes 2013).

Zvláštnosťou tohtoročného Be2Can bude tiež premietanie československej snímky Keď príde kocúr, ktorý v roku 1963 nakrútil Vojtěch Jasný s Janom Werichom a Emíliou Vášáryovou v hlavných úlohách. Ide o zatiaľ posledný český či slovenský film, ktorý bol uvedený v hlavnej súťaži festivalu v Cannes a zároveň získal ocenenie - v tomto prípade Zvláštne ocenenie poroty a cenu CST.

„Be2Can nie je len o filmoch a ich oceneniach. Radi by sme českým a slovenským filmovým fanúšikom pomohli lepšie pochopiť štruktúru a dramaturgiu veľkých filmových festivalov a priblížiť im ich zákulisia," dodáva Ivan Hronec.