Lumière oslávi tretie výročie svojho znovuotvorenia s divákmi

V piatok 5. septembra si Kino Lumière pripomenie tretie výročie svojho znovuotvorenia v septembri roku 2011. Oslávi ho spolu s fanúšikmi filmu s akciou, počas ktorej v tento deň za kúpu jednej vstupenky získajú pre svojho partnera vstup zdarma. Pripravených je šesť projekcií filmov rôznorodých žánrov a z rôznych období.

 

 

Od znovuotvorenia Kina Lumière navštívilo jeho projekcie spolu viac ako 146 000 divákov.

V deň svojich narodenín 5. septembra Kino Lumière uvedie šesť projekcií. V cykle Lumière deťom sa premietne úspešná česká rozprávka Traja bratia (2014) režiséra Jana Svěráka, ktorý dlho hľadal vhodný rozprávkový námet na spoluprácu so svojím otcom. Rozprávka ponúka dobrodružstvo, láskavý humor, veľa chytľavých pesničiek a nadväzuje na tradíciu obľúbených rozprávok určených pre celú rodinu. Premietať sa bude aj najnovší film Miloslava Luthera Krok do tmy (2014), ktorý je slovenským nominantom na Európsku filmovú cenu v kategórii hraných filmov. Ide o filmovú adaptáciu novely Alfonza Bednára Rozostavaný dom z roku 1956, v ktorej sa Luther vyrovnáva s našou tragickou vojnovou minulosťou.

Z distribučných noviniek uvedie Kino Lumière v tento deň úspešný film Chlapčenstvo (2014) o dospievaní jedného obyčajného chlapca, ktorý jeho režisér Richard Linklater nakrúcal dvanásť rokov. Premietať sa bude aj novinka od holandského režiséra Antona Corbijna Najhľadanejší muž (2014) z prostredia tajných služieb s posledným hereckým vystúpením nedávno zosnulého herca Philipa Seymoura Hoffmana.

Do programu je zaradená aj adaptácia známej knihy Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol (2013) v réžii Felixa Herngrena. Rozpráva životný príbeh svojhlavého muža, ktorý v deviatich rokoch ukončil školskú dochádzku, nadobudol široké znalosti z oblasti výroby výbušnín, nikdy sa nezaujímal o politiku, ale napriek tomu bol vždy zapletený do veľkých historických udalostí 20. storočia. Pri príležitosti nedožitých 85. narodenín amerického režiséra Hala Ashbyho uvedie kino film Harold a Maude (1971), láskavý priateľský príbeh dvadsaťročného mladíka, posadnutého smrťou, a skoro osemdesiatročnej dámy, vychutnávajúcej si život plnými dúškami.

Kino Lumière vo svojej novodobej histórii od septembra 2011 začalo premietať v dvoch kinosálach, tie boli v priebehu rokov 2013 a 2014 postupne zdigitalizované s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu (AVF). V apríli 2014 dalo kino do prevádzky aj tretiu kinosálu pod názvom Študijná sála Slovenského filmového ústavu (SFÚ) – Filmotéka, so žiadosťou o grant na jej digitalizáciu sa SFÚ rovnako plánuje obrátiť na AVF. Program Filmotéky je zameraný na svetové i slovenské archívne filmy. Tie sa premietajú výlučne z 35 mm kópií, vďaka čomu je Kino Lumière jediným kinom v Bratislave, ktoré denne premieta filmy z klasického filmového 35 mm pásu.

Za tri roky od znovuotvorenia Kina Lumière navštívilo jeho projekcie spolu 146 176 divákov a jeho návštevnosť z roka na rok narastá. K divácky najúspešnejším titulom patria dvojdielny film kontroverzného dánskeho režiséra Nymfomanka I, II (2013) o sexualite ženy od detstva až po stredný vek, pričom viac divákov si prišlo pozrieť prvý diel filmu. Za ním nasledujú komédia o luxusnom hoteli a jeho nezištnom majiteľovi a zamestnancoch Grandhotel Budapest (2014) Wesa Andersona, snímka Láska (2012) Michaela Hanekeho o blízkosti a láske dvoch ľudí na sklonku života a von Trierova Melancholia (2011) o možnom zániku sveta. V prvej desiatke najnavštevovanejších filmov sú aj dva slovenské tituly. Najväčšiu priazeň divákov si v Kine Lumière získali dokumenty Kauza Cervanová (2013)  Roberta Kirchoffa a Všetky moje deti (2013) Ladislava Kaboša, zaujali aj snímky Môj pes Killer (2013) Miry Fornay, Nový život (2012) Adama Oľhu a Dom (2011) Zuzany Liovej.

Dramaturgia Kina Lumière kladie dôraz na významné diela, predovšetkým európskej produkcie, na slovenskú kinematografiu, vrátane súčasnej tvorby, a na filmy zo zlatého fondu svetovej i slovenskej kinematografie. Často ide o filmy, ktoré diváci zväčša nemajú možnosť vidieť inde. V priestoroch kina sa konajú aj rôzne festivaly, prehliadky, krsty, zvláštne uvedenia a tiež premiéry nových slovenských filmov za účasti tvorcov. S pozitívnym ohlasom verejnosti sa stretol aj vzdelávací a prehľadový cyklus o dejinách svetovej kinematografie Filmovy kabinet, ktorý Kino Lumière spustilo v januári 2013. Jeho aktuálny  štvrtý cyklus pod názvom Filmový kabinet PLUS s témou Film v(o) filme sa začal v prvý septembrový

týždeň. V priebehu posledného roka si svojich priaznivcov našiel aj cyklus Music & Film s hudobnými filmami a dokumentmi o rôznych významných hudobníkoch a skupinách. Projekcie oboch cyklov  sú spojené s lektorskými úvodmi.

Kino Lumière je súčasťou medzinárodnej siete kín Europa Cinemas a program Filmotéky sa riadi štandardmi Medzinárodnej federácie filmových archívov (FIAF). Zároveň ide o prvé kino na Slovensku, ktoré získalo Cenu slovenských filmových novinárov za dramaturgiu (2013). V najbližšom období kino čaká slávnostné otvorenie kaviarne Kafehaus Lumière s ponukou štyridsiatich druhov káv z celého sveta, ktoré sa uskutoční počas úvodného večera 20. ročníka nekomerčnej putovnej prehliadky Projekt 100 v utorok 9. septembra 2014, spojeného s projekciou filmu Ida (2013) režiséra Pawla Pawlikovského.

V priebehu rokov 2015 – 2016 prejde kino kompletnou rekonštrukciou všetkých priestorov, vrátane kinosál.