Spišský hrad je na Slovensku najpopulárnejší

Spišský hrad je na Slovensku najpopulárnejší Foto: SACR

Na základe internetového hlasovania a hlasovania návštevníkov bratislavskej pláže na brehu Dunaja sa najpopulárnejším slovenským hradom stal Spišský hrad. Počas uplynulého víkendu ho z piesku postavil akademický sochár Martin Pokorný.

Slovenská agentúra pre cestovný ruchu podporila akciu Prenesme najkrajší slovenský hrad na Magio pláž. Milovníci slovenských hradov tak mohli spomedzi nominovaných kandidátov vybrať počas augusta elektronickým hlasovaním alebo odovzdaním hlasovacieho lístka priamo na pláži najkrajší slovenský hrad, ktorý nakoniec vznikol z piesku.
Víťazom sa stal Spišský hrad so ziskom takmer 25 percent všetkých hlasov. Dominanta Spiša je vďaka svojmu opevneniu najväčší hrad v strednej Európe. Počas jeho návštevy v čase od marca do novembra si návštevníci môžu pozrieť napríklad aj stredovekú kuchyňu vrátane dobových receptov. Na druhom mieste sa umiestnil romantický Bojnický zámok, tretie miesto obsadil Trenčiansky hrad. Súčasťou akcie bolo aj päť samostatných prednášok o hradoch, ktoré sa tešili vysokému záujmu verejnosti.
„Teší nás popularita slovenských hradov a záujem, ktorý vyvolali nielen medzi návštevníkmi pláže. Na Slovensku sa nachádza viac ako 180 hradov a zámkov, Spišský hrad si svoje prvenstvo v tejto konkurencii plne zaslúži. Je to jediný slovenský hrad so zápisom v zozname svetového dedičstva UNESCO. Sme presvedčení, že práve návšteva slovenských hradov a zámkov môže byť počas nadchádzajúcich jesenných dní zaujímavým víkendovým programom pre domácich i zahraničných návštevníkov," povedala Marta Kučerová, generálna riaditeľka Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.

Výsledky hlasovania o najpopulárnejší slovenský hrad
1. Spišský hrad 24,74 %
2. Bojnický zámok 20,30 %
3. Trenčiansky hrad 15,86 %
4. Oravský hrad 12,90 %
5. Hrad Devín 9,51 %
6. Bratislavský hrad 7,19 %
7. Zvolenský zámok 4,44 %
8. Hrad Krásna Hôrka 2,54 %
9. Hrad Strečno 1,90 %
10. Ľubovniansky hrad 0,63 %