Veľký úspech Činohry SND v ankete DOSKY 2014

Činohra Slovenského národného divadla na 19. ročníku prestížnej ankety divadelných kritikov DOSKY dosiahla mimoriadny úspech, keď triumfovala až v piatich z celkovo ôsmich kategórií.

Uznávaní odborníci sa zhodli na tom, že diváci práve na našej prvej scéne uvideli v uplynulej sezóne najlepšiu inscenáciu, réžiu, ženský a mužský herecký výkon i objav.

Divadelné ocenenia sezóny 2013/2014 patrili predovšetkým suverénnemu víťazstvu inscenácie Láskavé bohyne. Od kritikov si vyslúžila cenu v kategórii Najlepšia inscenácia. K tomuto titulu prispel tiež režisér Michal Vajdička, ktorého prácu ocenili aj v samostatnej kategórii Najlepšia réžia a takisto predstaviteľ hlavnej úlohy Ľuboš Kostelný.

Jeho stvárnenie postavy Maximiliána Aueho označili za najlepší mužský herecký výkon.

Cenu v kategórii Najlepší ženský herecký výkon si odniesla Zdena Studenková, ktorá verne prepožičala svoju tvár postave kontroverznej Leni Riefenstahl v inscenácii hry Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka Leni, písanej priamo „na telo" členky Činohry SND.

Víťazmi v kategórii Objav sezóny sa stali Daniel Majling a Miriam Kičiňová za dramaturgiu inscenácie Desatoro.