Nové tváre poroty Krištáľového krídla prinášajú čerstvé podnety

Nominačná kampaň 18. ročníka Krištáľového krídla je v plnom prúde. Tento ročník bude opäť poznamenaný niekoľkými novinkami. Počas 18 rokov existencie Krištáľového krídla dochádzalo priebežne k viacerým obmenám. Jednou z najväčších aktualít sú výrazné zmeny v obsadení jednotlivých odborných porôt.

Autorka a producentka Mária Vaškovičová hovorí: „18. ročník je symbolom životaschopnosti každého projektu. Vďaka výnimočným osobnostiam Slovenska, ktoré boli ocenené a takisto vďaka osobnostiam, ktoré stáli v pozadí a rozhodovali o nomináciách, nadobudlo Krištáľové krídlo vysoký kredit v spoločnosti. Som povďačná všetkým popredným osobnostiam kultúrneho, spoločenského a verejného života, ktoré sa pričinili, že sa z Krištáľového krídla stala všeobecne rešpektovaná cena.

Sú to predovšetkým všetci členovia odborných porôt, terajší, taktiež aj bývalí, ako napríklad: Dr.h.c. prof. Ing. Štefan Luby DrSc., prof. MuDr. Pavol Traubner, PhD., prof. Marián Lapšanský, RNDr. Matúš Jakabčic, Ing. Pavol Lančarič, PhD., Mgr. Tomáš Grosmann, Ing. Martin Kubala, Ing. Ivan Šramko, prof. Ing. arch. Ján Bahna, akad. arch., prof. RNDr. Pavol Šajgalík DrSc., prof. MUDr. Peter Labaš, CSc., PhDr. Matej Ruttkay, CSc., Vladimír Černý, Ján Greššo, Kamila Magálová, Mgr. art. Oskar Rózsa, Mgr. Drahoslav Hulínek, PhD., prof. Ondrej Šulaj, Mgr. Ľuboš Machaj, Jozef Vengloš, Ing. František Hirner, Jana Pištejová a mnohí iní.

„V 18. ročníku Krištáľového krídla prinesieme veľa noviniek. Chceme zaujať nielen moderným a invenčným kultúrnym programom, ale aj zmenami v jednotlivých odborných porotách. Poroty nadviažu na vysoko profesionálnu prácu doterajších členov odborných porôt, prísne kritériá Štatútu a pokúsia sa vniesť niečo objavné a podnetné pri výbere návrhov nominácií. Novými členmi jednotlivých odborných porôt budú mnohé známe a populárne osobnosti, ktoré už v minulých ročníkoch boli ocenené cenou Krištáľové krídlo. Taktiež to budú výnimočné osobnosti ovplyvňujúce kultúru, prestíž a pozitívne povedomie Slovenska," objasnila Katarína Mlčochová, PR manažérka Krištáľového krídla.

Medzi nových členov porôt patria: Mgr. Slavomír Jakubek – šéf dramaturg opery SND, Ľubica Vargicová – sólistka opery SND, laureátka Krištáľového krídla, Marián Turner – riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica, Richard Lintner – hokejista a športový komentátor, prof. RNDr. Jozef Masarik – dekan Fakulty matematiky, fyziky a informatiky univerzity Komenského, DrSc. doc. MUDr. František Kužela – riaditeľ I. Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave, Dr. Ing. František  Simančík – vedec, laureát Krištáľového krídla, Boris Filan - laureát Krištáľového krídla, Miroslava Kernová – novinárka a nominantka Krištáľového krídla, Ing. Martin Sura – generálny riaditeľ Hewlett-Packard Slovakia, s.r.o., Ing. Miroslav Vajs – viceprezident spoločnisti Eco-invest, Ing. arch. Irakli Eristavi – architekt a laureát Krištáľového krídla, Róbert Vizváry – generálny riaditeľ Vydavateľstva Spoločnosť 7PLUS, Roman Bomboš – spoluautor scenára Krištáľového krídla a Marián Greksa – slovenský rockový spevák."

Krištáľové krídlo je cena, ktorá vďaka stále novým oceneným osobnostiam, novým členom poroty a novým myšlienkam vyzdvihuje kvalitné a progresívne idey, mimoriadne skutky a neobyčajné výkony. Cieľom Krištáľového krídla je poukázať každý rok na uznávané osobnosti a ich počiny v spoločenskom, kultúrnom či hospodárskom živote na Slovensku. Zaslúžia si náš trvalý obdiv a úctu.