Mimovládky začínajú monitorovať zvolených kandidátov

Neziskové organizácie začali odpočítavanie dvanástich mesiacov, ktoré majú primátori, starostovia a poslanci na presadenie záväzkov iniciatívy Správni kandidáti. V tej sa zaviazali k prijatiu opatrení smerujúcich k otvorenejším a efektívnejším samosprávam.

K iniciatíve mimovládnych organizácií sa pred komunálnymi voľbami pripojilo takmer 1000 kandidátov. Necelých 40 percent z nich získalo mandát a budú tak celý rok pod dohľadom expertov a verejnosti, či svoje záväzky dodržia.

Až v 216 mestách a obciach Slovenska budú nasledujúce štyri roky pôsobiť Správni kandidáti. Viac ako milión obyvateľov má šancu na pozitívnu zmenu, keďže sa ich súčasný primátor alebo starosta podpísal pod opatrenia iniciatívy.

Mestom s najvyšším počtom Správnych kandidátov, ktorí majú od tohto roka vplyv na jeho chod, je Bratislava, kde tvoria až tretinu mestského zastupiteľstva.

Spolu s Bratislavou majú Správneho primátora aj tri ďalšie krajské mestá a to Trnava, Trenčín a Prešov. Mimo krajských miest majú Správni kandidáti najväčšie zastúpenie v Kežmarku, Malackách, v Piešťanoch, či Kysuckom Novom Meste. „Teší nás volebný úspech kandidátov, ktorí si uvedomujú dôležitosť opatrení a nevyhnutnosť zmien v našich mestách a obciach. Veríme, že budú svojou aktivitou motivovať aj ďalších k presadeniu opatrení, ktoré posunú samosprávy dopredu." uviedol Ctibor Košťál, projektový manažér iniciatívy.

Takmer polovicu prihlásených Správnych kandidátov tvoria nezávislí, napriek tomu, že pri celkovom počte kandidátov v komunálnych voľbách je ich pomer nižší.

Za projektom stojí združenie neziskových organizácií a občianskych iniciatív na čele s Inštitútom SGI a portálom Odkazprestarostu.sk. Ich experti identifikovali 9 opatrení pre transparentnejšie, efektívnejšie a otvorenejšie mestá a obce. Medzi ne patria napríklad otvorenejšie verejné obstarávania tovarov a služieb, jasné pravidlá prideľovania nájomných bytov, odpolitizovanie obecných novín, či obsadzovanie pozícií podľa jasných a objektívnych kritérií.

Počas nasledujúcich dvanástich mesiacov ponúka expertný tím iniciatívy Správni kandidáti bezplatné konzultácie pre zvolených zástupcov, ktorí majú záujem o presadenie zmien v samosprávach. Zároveň budú experti spolu s verejnosťou dohliadať na zvolených kandidátov a kontrolovať, či svoje záväzky dodržia. Po roku tak bude mať verejnosť možnosť vidieť, kto z kandidátov svôj sľub nedodržal a kto naopak svojimi aktivitami napĺňa to, k čomu sa zaviazal.