Stanovisko Asociácie nezávislých producentov k informáciám ohľadne korupcie v Audiovizuálnom fonde

Stanovisko Asociácie nezávislých producentov k informáciám ohľadne korupcie v Audiovizuálnom fonde Ilustr.foto: eurocam.sk

V ostatných dvoch týždňoch sa objavilo v médiách viacero informácií, ktoré sa zaoberali údajnou korupciou vo verejnoprávnej inštitúcii, ktorá je pre audiovizuálnu tvorbu na Slovensku zásadná – v Audiovizuálnom fonde.

 

 

Diskusiu otvorilo vystúpenie poslankyne Magdalény Vášáryovej, ktorá v parlamente požiadala ministra kultúry, aby sa zaoberal tým, že sa v Audiovizuálnom fonde
"začína rozmáhať korupcia viacej, než bolo doteraz zvykom" a že za schválenie podpory projektu očakávajú kompetentní (resp. sú žiadatelia ochotní poskytnúť) "zatiaľ 10%".

Asociácia nezávislých producentov vznikla v roku 2010 a impulzom k jej vzniku bola iniciatíva Za transparentný a spravodlivý Audiovizuálny fond, ktorá reagovala na problémy sprevádzajúce začiatok fungovania Audiovizuálneho fondu. Členovia asociácie si boli vedomí skutočnosti, že dlhodobé pôsobenie v audiovizuálom prostredí je možné len zodpovedným prístupom k svojim partnerom, dodržiavaním pravidiel spravodlivej hospodárskej súťaže a jej ochranou, ako aj ochranou práv duševného vlastníctva. Preto prijala asociácia Etický kódex, ktorí sa jej členovia zaviazali dodržiavať.

A práve tu sa začína problém diskusie, ktorá vznikla. Na základe indícií - pravdepodobne podložených znepokojivými informáciami (nedomnievame sa, že by p. Vášáryová otvorila takú zásadnú tému bez toho, aby bola presvedčená o existencii vážneho problému) - bola plošne spochybnená práca všetkých komisií a ich členov a morálna integrita všetkých úspešných žiadateľov. Určite existujú aj mimo našej asociácie producenti, ktorí ctia základné pravidlá spoločenskej zodpovednosti. A určite pôsobia vo fonde aj profesionáli, ktorí sa snažia zodpovedne hodnotiť projekty - koniec koncov viacerých z nich navrhovala naša asociácia.

Problém ešte prehĺbila reakcia predstaviteľov Audiovizuálneho fondu. Namiesto signálu, že sa podozreniami bude fond seriózne zaoberať, poslali predseda rady fondu a jeho riaditeľ žiadateľom, ktorí v aktuálnej výzve získali podporu pre svoje projekty, e-mail, v ktorom im oznamili, že fond pozastavil rozhodnutie o ich dotácii, kým nepošlú vyjadrenie, v ktorom uvedú, či sa STRETLI alebo NESTRETLI "s konaním, ktoré by bolo možné označiť ako prejav korupcie alebo korupčného správania niektorého z členov orgánov Audiovizuálneho fondu alebo niektorého z jeho zamestnancov."

Viacerí členovia asociácie vo svojej odpovedi upozornili predstaviteľov fondu, že v prípade ak indície o podobných praktikách existujú, je v záujme Audiovizuálneho fondu - ale i žiadateľov - existenciu takýchto praktík nie VYVRÁTIŤ, ale ZAMEDZIŤ im, resp. spraviť všetky možné opatrenia na to, aby neboli možné. Zároveň požiadali, aby rada fondu podnikla reálne kroky na zvýšenie zodpovednosti členov odborných komisií, aby brala indície vážne a snažila sa nájsť a pomenovať pôvod ich vzniku, pretože masová deklarácia nepomôže očistiť zodpovedných členov komisií, zodpovedných žiadateľov a v konečnom dôsledku ani Audiovizuálny fond ako inštitúciu. Pretože ak vznikne v spoločnosti dojem, že Audiovizuálny fond vytvára spolu s producentmi a inými žiadateľmi korupčné prostredie, skôr alebo neskôr by mohla byť existencia tohto dôležitého nástroja na financovanie filmovej tvorby zásadne spochybnená.

Asociácia nezávislých producentov je zložená zo subjektov, ktoré sú vo vzájomnej konkurencii. Napriek tomu sú schopné zhodnúť sa na základných pravidlách transparentnosti a profesionalite pri rozhodovaní o verejných prostriedkoch určených pre audiovizuálnu tvorbu - ako v Audiovizuálnom fonde tak v RTVS. Nemyslíme si, že seriózna diskusia o možných manipuláciách či neprofesionalite pri rozhodovaní má byť postavená na argumentoch "kto dostal koľko" alebo "kto nakrúca lacno a kto draho". Zároveň sme však presvedčení, že je možné na spätnú evaluáciu doterajších rozhodnutí využiť širokú škálu informácií, ktoré fond už dnes zverejňuje. A pozrieť sa na jednotlivé rozhodnutia z pohľadu:

- avizovaných cieľov podporených projektov a ich naplnení;

- ich kvality a zmyslu pre rozvoj slovenskej kinematografie a jej fungovania v európskom priestore;

- schopnosti žiadateľa projekty nakrúcať za štandardných podmienok a legitímne ich spolufinancovať;

- porovnania úspešnosti podporených a nepodporených projektov, resp. projektov podporených zásadne a podporených menšinovo.

To všetko umožní spätne zhodnotiť pôsobenie jednotlivých členov odborných komisií.

Rada Audiovizuálneho fondu sa pravdepodobne bude vzniknutou situáciou zaoberať na zajtrajšom zasadnutí. Asociácia nezávislých producentov je pripravená poskytnúť akúkoľvek súčinnosť pri príprave opatrení, ktoré zabránia možnému vzniku korupcie a tiež pri zvýšení profesionality rozhodovania jednotlivých orgánov fondu. Miera transparentnosti fondu je v súčasnosti vysoká, bez zodpovednosti jednotlivých členov kolektívnych orgánov fondu a jasnejších strategických cieľov však sama o sebe nestačí. Domnievame sa, že prvými krokmi by malo byť zrušenie anonymity pri hodnotení, verejné žrebovanie členov komisií pre jednotlivé výzvy, spracovanie analýzy doteraz podporených projektov a verejnej diskusie o prvých piatich rokoch fungovania fondu a jeho výsledkoch. Zároveň by sme chceli vyjadriť svoje presvedčenie, že podpora audiovizálneho prostredia prostredníctvom verejnoprávnej inštitúcie je správna cesta a je dôležité vyriešiť všetky problémy či podozrenia, ktoré sa v súvislosti s jej prácou objavili.

V Bratislave, 8. decembra 2014
Zuzana Mistríková
prezidentka ANP