Otvorený list troch poslancov OĽaNO Mikovi

Vážený pán generálny riaditeľ,

obraciame sa na Vás s otvoreným listom a žiadame Vás o nápravu situácie, ktorá vznikla v súvislosti s informovaním o téme nastavajúceho referenda. Už dlhší čas so znepokojením sledujeme, že sloboda vyjadrovania začína byť vo verejnoprávnych médiách obmedzovaná a RTVS si neplní svoje poslanie, ktoré voči verejnosti má.

Hoci verejnoprávna televízia a rozhlas majú zo zákona povinnosť „utvárať podmienky na spoločenskú dohodu vo veciach verejných s cieľom posilniť vzájomné porozumenie, toleranciu a podporovať súdržnosť rozmanitej spoločnosti", túto povinnosť voči platiteľom koncesionárskych poplatkov ignorujú.

Referendum o rodine vecou verejnou rozhodne je a navyše je to občianska iniciatíva, ktorá zmobilizovala vyše 400 000 ľudí, ktorí podpísali petíciu k vyhláseniu referenda. Referendum taktiež otvára dôležité spoločenské témy, pri ktorých sa prieniky, porozumenie a tolerancia dajú nájsť len vo vzájomnej a obohacujúcej diskusii.

Napriek tomu, že práve toto je účelom existencie verejnoprávnych médií a dôvodom, prečo sa občania skladajú na ich fungovanie. Sme pobúrení z toho, že nič z týchto úloh verejnoprávna televízia v súvislosti s témami referenda nerobí.

RTVS odmietla odvysielať komerčný spot Aliancie za rodinu (hoci to zákon nezakazuje), čo považujeme za svojvoľný výklad jej kompetencií, čím zabránila verejnosti k spravodlivému informovaniu verejnosti o referende. Taktiež došlo k cenzúre liturgie v rusínskom jazyku, čo v mnohom pripomína režim fungovania „verejnoprávnych" médií počas komunizmu. Poľutovaniahodné tiež je, že diskusnú a vzdelávaciu funkciu namiesto verejnoprávnych médií vykonáva súkromná televízia.

Žiadame Vás o okamžitú nápravu a o vytvorenie náležitých podmienok k celospoločenskej diskusii.

S úctou
Erika Jurinová
Richard Vašečka
Branislav Škripek