O víťazovi Finančnej olympiády rozhodol rozdiel pol bodu

18.05.2015 10:47 | Tlačové správy | Nadácia PArtners, 1st class agency

Z víťazstva sa teší Ján Pevala zo SOŠ polytechnickej v Ružomberku.

Nadácia PARTNERS úspešne ukončila tretí ročník finančnej vedomostnej súťaže pre študentov stredných škôl FINANČNÁ OLYMPIÁDA. Zo 4 400 prihlásených stredoškolákov sa najlepšie umiestnil Ján Pevala zo SOŠ polytechnická v Ružomberku, druhé miesto získal Marek Budzák z Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni a ako tretia najlepšia skončila Nikola Šuhajdová zo SOŠ podnikania v Banskej Bystrici. Všetci traja výhercovia si zo súťaže odniesli okrem cenných skúseností aj zaujímavé ceny a pre svoje školy získali atraktívne finančné odmeny. O prvom mieste rozhodol bodový náskok iba pol bodu.

„Aj tento rok sme pre finalistov pripravili test, ktorý pozostával z 13 testových otázok a sedem slovných úloh či prípadových štúdií z oblasti hospodárenia, finančných produktov a finančného trhu. Na našu finančnú „skúšku" mali 60 minút, o víťazoch rozhodoval počet získaných bodov. Za správne odpovede mohli súťažiaci získať spolu 32 bodov," opisuje pravidlá Juraj Juras, správca Nadácie PARTNERS. Najbližšie k plnému počtu sa tento rok priblížil absolútny víťaz FINANČNEJ OLYMPIÁDY Ján Pevala zo SOŠ polytechnickej v Ružomberku. Za svoj vynikajúci výkon získal nový Apple McBook Air a finančnú odmenu 2 000 eur pre svoju školu. Iba s rozdielom pol bodu sa na druhom mieste umiestnil Marek Budzák z Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni, ktorý si zo súťaže odniesol Apple iPad mini a 1 000 eur pre školu. Bronz už po tretí rok po sebe obhájila SOŠ podnikania v Banskej Bystrici. Tretie miesto prinieslo žiačke, Nikole Šuhajdovej nový Apple iPod Nano a škole finančnú cenu 500 eur.

AKO HODNOTIA SVOJE ÚSPECHY SAMOTNÍ VÝHERCOVIA?
Ján Pevala zo SOŠ polytechnická v Ružomberku hovorí: „Víťazstvo v tejto súťaži ma veľmi potešilo, pretože ako študent technickej školy som uspel v konkurencii súťažiacich z gymnázií a škôl s ekonomickým zameraním. Výhra v podobe MacBook-u a finančnej odmeny 2 000 eur pre školu je dobrou motiváciou zúčastniť sa tejto súťaže a zároveň si zlepšiť vedomosti z oblasti finančníctva. Práve vďaka príprave na Finančnú olympiádu som získal mnoho nových poznatkov a skúseností."
Škola si nevie úspech Jána vynachváliť. „Výhra nášho žiaka vo Finančnej olympiáde nám urobila veľkú radosť a utvrdila nás v tom, že aj žiaci stredných odborných škôl môžu byť úspešní. Pre našu školu príde vhod aj finančná výhra 2 000 eur, plánujeme ju využiť na zlepšenie podmienok vzdelávania," opisuje Anna Lukáčová, zástupkyňa riaditeľa SOŠ polytechnická v Ružomberku. Zároveň oceňuje aktivity Nadácii PARTNERS, ktoré slúžia na skvalitnenie vzdelávania v rámci finančnej gramotnosti a za podporu úspešných žiakov a škôl.
Podľa Dany Gburovej, pedagogičky z Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni zvýšili Finančná akadémia aj Finančná olympiáda finančnú gramotnosť nielen študentov školy, ale aj ich učiteľov. „Motivovala nás k aktívnemu dopĺňaniu vedomostí zo sveta financií a hospodárenia s peniazmi," hovorí Dana Gburová. Táto stredná škola mala zároveň aj jedno z najvyššieho zastúpenia žiakov v tohtoročnej súťaži. Do finále sa prebojovali až šiesti žiaci, medzi nimi i Marek Budzák. „Nečakal som, že sa umiestnim na druhom mieste a získam peniaze pre školu a pre seba úžasný iPad mini. Využívam ho takmer každý deň," tvrdí Marek Budzák, žiak akadémie.
Nikola Šuhajdová zo SOŠ podnikania v Banskej Bystrici vníma ako prvú výhru už len to, že postúpila do finálového kola. „Postup ma prinútil pozerať na internete aj iné stránky, ako iba sociálne siete. Už finále v Bratislave bolo pre nás, postupujúcich, určitou odmenou a satisfakciou," hovorí Nikola Šuhajdová. Na záver dodáva: „Tieto vedomosti mi pomôžu pri prijímacích skúškach na vysokú školu a využijem ich určite aj neskôr v živote." Rovnako sa na súťaž pozerá aj jej pedagogička Zdena Valová, ktorá tvrdí: „Páči sa mi forma súťaže – najskôr prvé dve kolá online cez internet, následne finále už prezenčne v Bratislave. Dnes sa veľa o finančnej gramotnosti hovorí, ale málo finančných inštitúcií a firiem robí niečo preto, aby sa zlepšila."

O SÚŤAŽI
FINANČNÁ OLYMPIÁDA je súčasťou dlhodobého vzdelávacieho projektu Nadácie PARTNERS - DEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI. Tento projekt zastrešuje aktivity zamerané na zvyšovanie finančnej vzdelanosti na Slovensku. Z prieskumov verejnej mienky, ktoré Nadácia PARTNERS každoročne realizuje s agentúrou Focus, vyplýva, že veľa Slovákov má stále problém orientovať sa vo finančnej terminológií. Obzvlášť rizikovou skupinou s podpriemernou finančnou gramotnosťou sa ukázali práve študenti a ľudia starší ako 65 rokov. Pre stredoškolákov nadácia okrem súťaže realizuje už piaty ročník vzdelávacieho cyklu FINANČNÁ AKADÉMIA, v ktorom dostávajú študenti zaujímavou cestou návod, ako robiť správne finančné rozhodnutia ešte skôr, ako dostanú do rúk svoju prvú výplatu. Ďalšou z dlhodobých aktivít je spolupráca nadácie s Univerzitou tretieho veku Žilinskej univerzity, ktorá sa zameriava na seniorov. Dvojsemestrálny kurz Finančnej gramotnosti poskytuje seniorom základnú orientáciu vo svete peňazí, ako aj návyky finančného plánovania a rady k finančnej bezpečnosti.

Viac informácií o súťaži ako aj o ďalších aktivitách projektu Deň finančnej gramotnosti, nájdete na internetovej stránke www.denfinancnejgramotnosti.sk

Viac informácií o Nadácii PARTNERS a jej projektoch nájdete na www.nadaciapartners.sk  alebo na www.dfg.sk .

• Slovenskí dodávatelia vďaka Lidlu exportujú tovar v hodnote desiatok miliónov eur

V uplynulom obchodnom roku umiestnilo prostredníctvom Lidla viac ako štyridsať dodávateľov zo Slovenska na zahraničné trhy tovar v hodnote 37,5 milióna eur
    Lidl Slovenská republika pomáha domácim výrobcom rásť a exportovať tovar do zahraničia. V uplynulom obchodnom roku vyviezli prostredníctvom diskontného reťazca do európskych štátov tovar v celkovej hodnote viac ako 37,5 milióna eur.
    Pod privátnymi značkami Lidl sa v období od marca 2016 do februára 2017 celkovo 43 slovenským dodávateľom podarilo umiestniť svoje výrobky na pultoch predajní v desiatich európskych krajinách. Slovenské firmy exportovali najviac do Česka, Maďarska, Litvy a Poľska, ich produkty sa však objavili napríklad aj v Nemecku, Chorvátsku či Slovinsku. Medzi najväčších vývozcov patria spoločnosti AGRO TAMI, Tatranská mliekareň, SHP Harmanec, Stepanow či Metsa Tissue.
    „Dodávateľov do našej siete vyberáme na základe troch kritérií: kvalita, schopnosť dodávať nami požadované množstvá a cena. S mnohými pritom spolupracujeme dlhodobo. Teší nás, že čoraz viac slovenských výrobcov dokáže splniť naše požiadavky, ktoré sú prísne predovšetkým v oblasti kvality. Viac ako štyridsať z nich využilo možnosť predávať svoje výrobky v iných krajinách, kde Lidl pôsobí. Ide predovšetkým o syry a iné mliečne výrobky, tofu, hygienické potreby a kozmetiku, alkoholické nápoje či mäsové výrobky," povedal Martin Nagy, konateľ Lidl Slovenská republika za oblasť nákupu a marketingu. Prostredníctvom Lidla môžu napríklad maďarskí zákazníci spoznať bryndzu či tofu zo Slovenska, Bulhari môžu vychutnávať syr nivového typu a Česi pološtiepok či sumčeka afrického.
    Zákazníci Lidl Slovenská republika sa v najbližších mesiacoch môžu tešiť na ešte viac slovenských výrobkov, a to tak v stálom sortimente ako aj v rámci akčných ponúk. V priebehu ostatných mesiacov pribudli v ponuke diskontného reťazca produkty od dodávateľov ako HO&PE, Mecom, Kozí vŕšok či Tatrakon. Počet slovenských dodávateľov v Lidli narástol oproti predošlému obdobiu o viac ako 13%. „Dodávatelia, ktorí s nami spolupracujú, vedia, že záväzky si platíme vždy včas a nikdy nevyžadujeme žiadne poplatky za zalistovanie či umiestnenie tovarov v mieste predaja," uzavrel Martin Nagy.

• Maňušky využijú jedinečný zamestnanecký benefit a vezmú si O2 Prázdniny

Maňušky, ktoré nám dlhé roky vtipným a uvoľneným štýlom predstavovali produkty spoločnosti O2 Slovakia, sa rozhodli si svoju letnú dovolenku predĺžiť a vybrať si benefit, ktorý majú k dispozícii aj všetci zamestnanci spoločnosti O2 v podobe neobmedzeného pracovného voľna, a to O2 Prázdniny.

• Lidl opäť výrazne prispel k zníženiu emisií

Spoločnosť Lidl si uvedomuje svoju zodpovednosť k životnému prostrediu a vynakladá preto značné úsilie na jeho ochranu.

• Fico, Danko a Bugár zverejnili spoločné vyhlásenie

Predsedov vládnych strán SMER, SNS a Most -Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár dnes zverejnili toto vyhlásenie:

• Tlačová správa zo 7. zasadnutia Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu

Dňa 02. 08. 2017 sa konalo 7. zasadnutie Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu (ďalej len AK RPR). AK RPR ako orgán etickej samoregulácie v oblasti reklamy posúdila sťažnosti na 8 reklamy s cieľom zistiť, či došlo k porušeniu Etického kódexu reklamnej praxe platného na území SR (ďalej len Kódex).

• Markíza chystá Deň otvorených dverí. Prinášame podrobnosti

• Lidl predstaví očakávanú kolekciu Heidi Klum na svetovej módnej prehliadke

premiéru 7. septembra 2017 počas New York Fashion Week. Pre Heidi Klum a Lidl pôjde o premiéru na medzinárodnom módnom podujatí. Začiatok predaja kolekcie „Esmara by Heidi Klum" bude vo všetkých Lidl krajinách 18. septembra 2017.

• Hermes Komunikátor roka 2017: Ako komunikujú inštitúcie so zákazníkom na Slovensku

O najlepšej komunikácii so zákazníkom sa bude rozhodovať už po štvrtýkrát. Hermes Komunikátor roka ako jediný hodnotí komunikáciu inštitúcií so zákazníkom v Slovenskej republike. O najlepšie komunikujúcich inštitúciách so zákazníkom za rok 2017 rozhodnú samostatne výsledky z reprezentatívneho kvantitatívneho prieskumu, hlasovanie verejnosti a organizátor projektu spolu s odbornými garantmi.

• Cinematik prinesie množstvo filmových noviniek, ktoré sa na Slovensku nikdy nepremietali

Nadchádzajúci 12. ročník medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch aj tento rok premietne filmy v špeciálnej sekcii nazvanej Eye on Films.

• Vyhlásenie Andreja Danka, ktorým vypovedá koaličnú zmluvu

Kancelária predsedu parlamentu Andreja Danka zverejnila toto vyhlásenie:

• Aká je dostupnosť mobilného internetu na kúpaliskách?

Kto môže, ten trávi najhorúcejšie dni tohto leta na letnom kúpalisku, kde sa venuje plávaniu a počas slnenia si kráti chvíle na internete.

• Pivo - najobľúbenejší nápoj Slovákov má dnes sviatok. Pozrite sa, čo ste možno o ňom nevedeli

Je osviežujúce, prírodné a dobrý parťák.

• Matej Beňuš pádloval v kanoe medzi rožkami a ovocím

Tri hodiny nakrúcania a premiestňovanie sa v lodi počas plnej prevádzky obchodu. Aj tak vyzeralo natáčanie dvoch videí strieborného olympijského medailistu, vodného slalomára Mateja Beňuša pre svojho platinového partnera – spoločnosť BILLA.

• Päť tipov na nákupy vo výpredajoch

Skupina KRUK, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov, realizovala na Slovensku rozsiahly prieskum o hospodárení s rodinnými financiami. Vyplýva z neho, že v záujme úspory peňazí v rodinnom rozpočte nakupuje viac než tretina Slovákov (37 %) vo výpredajoch a zľavových akciách, resp. navštívi viac obchodov, aby zohnala tovar za najnižšiu cenu.

• 12. Cinematik bude provokovať a prekvapovať. Prinesie tie najlepšie európske filmy, domáce dokumenty a belgický fokus

12. Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany aj tento rok odpremieta výber najlepších európskych filmov uplynulého roka. Tento výber zostavujú každoročne európski filmoví kritici a festivaloví dramaturgovia.