Reakcia režiséra dokumentu Garda, ktorý ostro kritizujú historici

24.06.2015 22:45 | Tlačové správy | Ivan Ostrochovský

Ako režisér a filmový historik viem k akým deformáciám dochádzalo k zobrazovaniu obdobia Slovenskej republiky v slovenskom audiovizuálnom priestore rokoch 1939-45. Ide samozrejme najmä o obdobie komunistickej totality a normalizácie, počas ktorej sa určovalo nielen čo sa môže hovoriť, ale aj to kto o tom môže hovoriť. Situácia okolo filmu Garda mi príde ako absurdná paralela k tomuto obdobiu. Reakcia na film je plná nedoložených obvinení a vyslovených klamstiev. List historikov napríklad uvádza že ,, Najväčším problémom filmu je však účelová, niekedy až primitívna manipulácia s faktami, dokonca mnohokrát až mechanické preberanie dobovej propagandy totalitného režimu Hlinkovej slovenskej ľudovej strany. Najlepšie o tom svedčí selektívny výber výpovedí účinkujúcich, bývalých členov HG a osôb, ktoré pracovali pre vtedajší režim (Kružliak, Pečúch, Tatran)".

Viac: Stanovisko historikov k dokumentárnemu filmu „Garda" o Hlinkovej garde na RTVS

Klamstvo je v prvom rade to, že list označuje vypovedajúcich za gardistov. Nikto z vypovedajúcich nie je členom HG , čo je zrejmé z titulkov uvedených vo filme. Ivan Štelcer ako jediný z vypovedajúcich bol členom POHG. To, že sa vo filme nachádzajú aj obete činnosti HG samozrejme pisatelia listu zabudli spomenúť. Ide o troch židovských preživších a dvoch českých občanov, ktorých rodiny boli vyhnané zo Slovenska. Takže pomer obetí a vypovedajúcich je päť a päť.. Dvaja boli členovia HSĽS a jeden člen Hlinkovej mládeže. Pisatelia listu taktiež tvrdia, že výpovede boli vyberané selektívne. Také niečo by ale mohli tvrdiť iba za predpokladu, že by poznali celý obsah výpovedi respondentov. Čo samozrejme nepoznajú. Napriek tomu tvrdia, že sme do filmu vybrali výpovede účelovo. Výčitka že film ,,preberá dobovú propagandu" mi príde ako žart. Ako inak by sa mohol zrealizovať film o manipulácii a propagande, ktorá viedla k spáchaným zločinom ak sa v ňom neukáže propaganda a manipulácia používaná v tomto období, ktorá predchádzala spáchaným zločinom a amorálnemu správaniu časti obyvateľsta. Najdôležitejšou úlohou filmu Garda bolo ukázať ako štát manipuloval pomocou propagandy myslenia Slovákov a čo táto manipulácia spôsobila.

List taktiež tvrdí, že autori filmu nekomentujú nepravdivé tvrdenia respondentov napríklad výpoveď šéfa pracovných táborov Júliusa Pečúcha, ktorý vo filme tvrdí, že vytvorenie pracovných táborov bol pokus zachrániť židovských občanov pred deportáciami do Poľska. Neviem prečo by mali autori niečo také vyvracať keď to nevyvracia ani účastník rozhovoru architekt Steiner ktorý tieto tábory pomáhal budovať a v inom filme ,,Medzi zaslepenými bláznami" vypovedá v tomto zmysle. V prospech Pečúcha vypovedali v povojnovom procese viacerí svedkovia a po ukončení procesu bol prepustený. Ak by sme chceli byť ako autori filmu tendenčný určite by sme do filmu umiestnili aj fakt o Júliusovi Pečúchovi po inšpekčnej ceste organizovanej Nemcami do koncetračného tábora v Poľsku, napísal správu v ktorej ako komisár pre pracovné tábory na Slovensku neodporúča vyvážanie židovských spoluobčanov do táborov zriadených Nemcami v Poľsku. Tento fakt, ktorý by ,,zlepšoval" obraz Pečúcha v očiach divákov autori vo filme neuviedli. Pritom sú obviňovaní z toho, že zlepšujú image HG a Slovenského štátu. Keby sa o niečo také snažili určite by tam takúto dôležitú informáciu použili čo, napriek tomu to neurobili. Naopak som v komentári uviedol že Pečúch svoju tzv. ,,pozitívnu činnosť" vykonával za úplatky.

Ďalšia výtka autorom, že nekomentujú ,, Kružliakovu výpoveď o tom, že sa v novinách nepísalo o deportáciách Židov v roku 1942, pričom on sám v tom čase stál na čele tlače a inštruoval novinárov, akým spôsobom majú o deportáciách písať." Pokladajú autori za vyslovene manipuláciu hraničiacu z manipuláciou ak nie účelovým klamstvom. Vo filme je zobrazené väčšie množstvo protižidovských textov z dobovej tlače ilustrujúce štátnu propagandu a manipuláciu obyvateľstva z dobovej tlače ktoré jasne dokazujú, že Kružliakove výpadky pamäte sú účelové. Fakt že bol šéfom tlače sme tiež nezamlčali. Bolo to uvedené v titulku pri mene pána Kružliaka.

Rovnako autorom filmu príde zarážajúce, že pisatelia listu tvrdia ,, HG v dokumente mnohokrát vystupuje ako organizácia so šľachetnými úmyslami." Ide opäť o všeobecne obvinenie bez konkrétneho uvedenia a citácii. Autori by boli radi keby pisatelia listu vo filme vyznačili konkrétne pasáže ktoré zobrazujú HG ako organizáciu ,,zo šľachetnými úmyslami". Nič také sa vo filme nenachádza a o nič podobné sa film ani autori neusilujú.

K účasti pána Kamenca na projekte. Navštívil som ho v Historickom ústave na Klemensovej v polovici mája. Išlo mi o overenie niektorých informácií , ktoré som plánoval použiť vo filme. Išlo mi o potvrdenie informácií z viacerých zdrojov ktoré sa vyskytovali vo výpovediach raspondentov pred úplnou finalizáciou filmu 4.júna keď som ho odovzdával na vysielanie do RTVS. Išlo napríklad o Júliusa Pečúcha a jeho účasť na inšpekčnej ceste zorganizovanej Nemcami do koncetračného tábora v Poľsku na ktorej si chcela Slovenská vláda overiť podmienky panujúce v táboroch do ktorých mali byť slovensky občania židovskej národnosti umiestnený. Pán Kamenec mi túto udalosť potvrdil. Taktiež som si overoval informáciu o demonštrácií kde občania židovskej národnosti demonštrovali za pripojenie Bratislavy k Maďarsku. Táto udalosť mi bola zo strany pána Kamenca potvrdená a je uvedená vo filme.

S doktorom Kamencom som konzultoval a overoval si u neho fakty, rovnako ako u ostatných ktorí sú uvedení v titulkách. Pri konečnej finalizácii filmu a realizácii titulkovej listiny som ho preto uviedol v časti "odborné konzultácie", nikde v titulkoch nie je uvedený ako spolupracovník. Ak sa takáto informácia niekde objavila nebola poskytnutá z mojej strany. Po uvedení filmu mi doktor Kamenec volal, že si nepraje aby bolo jeho meno v titulkoch uvádzane pretože s obsahom filmu a jeho vyznením nesúhlasí. Jeho žiadosť akceptujem a jeho meno z titulkov odstránim, pokladal som však za korektné uviesť, že som aj s ním uvedené fakty k filmu konzultoval a na tom samozrejme aj naďalej trvam. V každom prípade by som rád uviedol, že za informácie ktoré odzneli vo filme a za jeho konečné vyznenie som ako autor filmu zodpovedný iba ja. Nikto z odborných konzultantov ani rešeršerov nezodpovedá za obsah alebo vyznenie filmu.

Do dnešných dní bolo v slovenskej kinematografii zrealizovaných stovky filmov o komunistických odbojároch, povstalcoch a obetiach represálií režimu- politických oponentov, Čechov, Rómov, občanov Židovskej národnosti a iných. Bolo pre mňa zarážajúce, že za sedemdesiat rokov nedostali priestor pri zobrazovaní tohto obdobia aj ľudia ktorí boli súčasťou režimu, a ktorý sa tou či onou mierou podieľali na zločinoch spáchaných v tomto období. Ak dnes pisatelia listu tvrdia že niekto má väčšie a niekto menšie právo hovoriť o zobrazovanom období. Ako aj to že niektoré pravdy sú dôležitejšie ako iné, tak to považujem za návrat normálizácie do nášho rozmýšľania o našich dejinách a identite.

Ivan Ostrochovský

• Slovenskí dodávatelia vďaka Lidlu exportujú tovar v hodnote desiatok miliónov eur

V uplynulom obchodnom roku umiestnilo prostredníctvom Lidla viac ako štyridsať dodávateľov zo Slovenska na zahraničné trhy tovar v hodnote 37,5 milióna eur
    Lidl Slovenská republika pomáha domácim výrobcom rásť a exportovať tovar do zahraničia. V uplynulom obchodnom roku vyviezli prostredníctvom diskontného reťazca do európskych štátov tovar v celkovej hodnote viac ako 37,5 milióna eur.
    Pod privátnymi značkami Lidl sa v období od marca 2016 do februára 2017 celkovo 43 slovenským dodávateľom podarilo umiestniť svoje výrobky na pultoch predajní v desiatich európskych krajinách. Slovenské firmy exportovali najviac do Česka, Maďarska, Litvy a Poľska, ich produkty sa však objavili napríklad aj v Nemecku, Chorvátsku či Slovinsku. Medzi najväčších vývozcov patria spoločnosti AGRO TAMI, Tatranská mliekareň, SHP Harmanec, Stepanow či Metsa Tissue.
    „Dodávateľov do našej siete vyberáme na základe troch kritérií: kvalita, schopnosť dodávať nami požadované množstvá a cena. S mnohými pritom spolupracujeme dlhodobo. Teší nás, že čoraz viac slovenských výrobcov dokáže splniť naše požiadavky, ktoré sú prísne predovšetkým v oblasti kvality. Viac ako štyridsať z nich využilo možnosť predávať svoje výrobky v iných krajinách, kde Lidl pôsobí. Ide predovšetkým o syry a iné mliečne výrobky, tofu, hygienické potreby a kozmetiku, alkoholické nápoje či mäsové výrobky," povedal Martin Nagy, konateľ Lidl Slovenská republika za oblasť nákupu a marketingu. Prostredníctvom Lidla môžu napríklad maďarskí zákazníci spoznať bryndzu či tofu zo Slovenska, Bulhari môžu vychutnávať syr nivového typu a Česi pološtiepok či sumčeka afrického.
    Zákazníci Lidl Slovenská republika sa v najbližších mesiacoch môžu tešiť na ešte viac slovenských výrobkov, a to tak v stálom sortimente ako aj v rámci akčných ponúk. V priebehu ostatných mesiacov pribudli v ponuke diskontného reťazca produkty od dodávateľov ako HO&PE, Mecom, Kozí vŕšok či Tatrakon. Počet slovenských dodávateľov v Lidli narástol oproti predošlému obdobiu o viac ako 13%. „Dodávatelia, ktorí s nami spolupracujú, vedia, že záväzky si platíme vždy včas a nikdy nevyžadujeme žiadne poplatky za zalistovanie či umiestnenie tovarov v mieste predaja," uzavrel Martin Nagy.

• Maňušky využijú jedinečný zamestnanecký benefit a vezmú si O2 Prázdniny

Maňušky, ktoré nám dlhé roky vtipným a uvoľneným štýlom predstavovali produkty spoločnosti O2 Slovakia, sa rozhodli si svoju letnú dovolenku predĺžiť a vybrať si benefit, ktorý majú k dispozícii aj všetci zamestnanci spoločnosti O2 v podobe neobmedzeného pracovného voľna, a to O2 Prázdniny.

• Lidl opäť výrazne prispel k zníženiu emisií

Spoločnosť Lidl si uvedomuje svoju zodpovednosť k životnému prostrediu a vynakladá preto značné úsilie na jeho ochranu.

• Fico, Danko a Bugár zverejnili spoločné vyhlásenie

Predsedov vládnych strán SMER, SNS a Most -Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár dnes zverejnili toto vyhlásenie:

• Tlačová správa zo 7. zasadnutia Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu

Dňa 02. 08. 2017 sa konalo 7. zasadnutie Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu (ďalej len AK RPR). AK RPR ako orgán etickej samoregulácie v oblasti reklamy posúdila sťažnosti na 8 reklamy s cieľom zistiť, či došlo k porušeniu Etického kódexu reklamnej praxe platného na území SR (ďalej len Kódex).

• Markíza chystá Deň otvorených dverí. Prinášame podrobnosti

• Lidl predstaví očakávanú kolekciu Heidi Klum na svetovej módnej prehliadke

premiéru 7. septembra 2017 počas New York Fashion Week. Pre Heidi Klum a Lidl pôjde o premiéru na medzinárodnom módnom podujatí. Začiatok predaja kolekcie „Esmara by Heidi Klum" bude vo všetkých Lidl krajinách 18. septembra 2017.

• Hermes Komunikátor roka 2017: Ako komunikujú inštitúcie so zákazníkom na Slovensku

O najlepšej komunikácii so zákazníkom sa bude rozhodovať už po štvrtýkrát. Hermes Komunikátor roka ako jediný hodnotí komunikáciu inštitúcií so zákazníkom v Slovenskej republike. O najlepšie komunikujúcich inštitúciách so zákazníkom za rok 2017 rozhodnú samostatne výsledky z reprezentatívneho kvantitatívneho prieskumu, hlasovanie verejnosti a organizátor projektu spolu s odbornými garantmi.

• Cinematik prinesie množstvo filmových noviniek, ktoré sa na Slovensku nikdy nepremietali

Nadchádzajúci 12. ročník medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch aj tento rok premietne filmy v špeciálnej sekcii nazvanej Eye on Films.

• Vyhlásenie Andreja Danka, ktorým vypovedá koaličnú zmluvu

Kancelária predsedu parlamentu Andreja Danka zverejnila toto vyhlásenie:

• Aká je dostupnosť mobilného internetu na kúpaliskách?

Kto môže, ten trávi najhorúcejšie dni tohto leta na letnom kúpalisku, kde sa venuje plávaniu a počas slnenia si kráti chvíle na internete.

• Pivo - najobľúbenejší nápoj Slovákov má dnes sviatok. Pozrite sa, čo ste možno o ňom nevedeli

Je osviežujúce, prírodné a dobrý parťák.

• Matej Beňuš pádloval v kanoe medzi rožkami a ovocím

Tri hodiny nakrúcania a premiestňovanie sa v lodi počas plnej prevádzky obchodu. Aj tak vyzeralo natáčanie dvoch videí strieborného olympijského medailistu, vodného slalomára Mateja Beňuša pre svojho platinového partnera – spoločnosť BILLA.

• Päť tipov na nákupy vo výpredajoch

Skupina KRUK, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov, realizovala na Slovensku rozsiahly prieskum o hospodárení s rodinnými financiami. Vyplýva z neho, že v záujme úspory peňazí v rodinnom rozpočte nakupuje viac než tretina Slovákov (37 %) vo výpredajoch a zľavových akciách, resp. navštívi viac obchodov, aby zohnala tovar za najnižšiu cenu.

• 12. Cinematik bude provokovať a prekvapovať. Prinesie tie najlepšie európske filmy, domáce dokumenty a belgický fokus

12. Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany aj tento rok odpremieta výber najlepších európskych filmov uplynulého roka. Tento výber zostavujú každoročne európski filmoví kritici a festivaloví dramaturgovia.