PRIESKUM: Psíčkari kŕmia svojich chlpáčov nezdravou stravou

PRIESKUM: Psíčkari kŕmia svojich chlpáčov nezdravou stravou

Majitelia psov odmeňujú svojich štvornohých miláčikov nezdravými maškrtami. Ukázal to prieskum agentúry Focus pre spoločnosť Sušienkovo.sk, podľa ktorého zdravé pochúťky dopraje svojim zvieratkám len 11 % psíčkarov. Nevhodné druhy pamlskov však môžu psíkom spôsobiť nepríjemné ťažkosti. Tí, ktorým záleží na svojich chlpáčoch, siahajú po zdravých sušienkach vyrobených z kvalitných surovín.

Psa má dnes na Slovensku podľa prieskumu 39 % domácností. Za poslušnosť či aportovanie ho vôbec neodmeňuje 18 % opýtaných. Tí, čo považujú odmeny za prirodzený spôsob výchovy svojich miláčikov, im najčastejšie dávajú granule (25 %) a bežné mäsové výrobky (25 %). Piškóty označilo 19 % respondentov. Približne desatina uviedla, že psa odmeňujú nejakou zdravou maškrtou (11 %). Inú podobu odmeny volia 2 % opýtaných.

Samotné odmeny zväčša neohrozujú psa priamo na živote a nespôsobujú vážne ochorenia. Pri dlhodobom nesprávnom odmeňovaní sa však následky prejavia postupne. „Nevhodné je odmeňovať nadmerne, čo do frekvencie a objemu. Nevhodné druhy pamlskov skrmovaných pravidelne môžu spôsobovať priberanie na váhe až obezitu, zhoršené trávenie, alergie, akútne hnačky, zvracanie," opísala MVDr. Naďa Mocná z veterinárnej ambulancie Zebra v Bratislave.

Jej kolega z oboru, MVDr. Ivan Pašek zo Zvieracej kliniky plus dodáva, že následkom podávania ľudskej stravy pri odmeňovaní psov môže okrem obezity prísť aj k malfunkcii vnútorných orgánov, napríklad k poškodeniu obličiek. Strava je podľa neho aj u psov dôležitá pre ich zdravý a dlhý život „Aj u psov platí zásada, že všetkého veľa škodí. Pokiaľ má psík vyváženú stravu, tak sem tam mu piškóta ako odmena neuškodí. Podstatné je, aby nezdravé odmeny netvorili základ jeho stravy. Psík je vždy vďačný za každú odmenu, ktorá je aj výbornou pomôckou pri cvičení povelov. Pokiaľ máte možnosť, siahnite na odmeny vyrobené pre psíkov. Špeciálne upravené a s nízkym obsahom cukru," odporúča veterinár.

Zdravo odmeňujú najmä mladší a vzdelanejší

Z prieskumu vyplynulo, že zdravú maškrtu ako formu odmeny pre psa častejšie využívajú majitelia psov do 35 rokov, respondenti s vyšším vzdelaním, pracujúci duševne ako výkonní alebo tvoriví odborní pracovníci. Rovnako tak študenti, majitelia v Bratislavskom a Trenčianskom kraji a respondenti z domácností s vyššími celkovými mesačnými príjmami.

„Každý, kto má rád svoje zviera, mu chce dať niečo, čo mu neškodí. Keďže nám nie je jedno, čo konzumuje naša Sušienka, hľadali sme zdravé alternatívy maškŕt a granúl. No tým, že sme nič vhodné nenašli, rozhodli sme sa vyrobiť si ich sami. Z vlastnej spotreby sa stala spotreba aj pre našich priateľov, ktorí rovnako ako my hľadali zdravé náhrady maškrtiek. Časom sa to rozšírilo na priateľov našich priateľov a dnes sme radi, že môžeme pripravovať zdravé pochúťky pre miláčikov mnohých psíčkarov, " hovorí spoluzakladateľ spoločnosti Sušienkovo.sk Matej Toman.

Psíčkarom radí, aby zdravú výživu svojich zvieratiek nepodceňovali. Zdravé sušienky od Sušienkovo.sk obsahujú vyvážený pomer všetkých potrebných živín pre správne fungovanie každého chlpáča a sú bezlepkové. V každej príchuti je minimálne 60 % mäsa. Zvyšok tvorí čerstvá zelenina, ovocie, ryža, olivový olej a bylinky. Kvalitné suroviny pochádzajú od overených a lokálnych chovateľov, farmárov a výrobcov.

Zdravá odmena môže byť podľa veterinárky N. Mocnej plnohodnotnou súčasťou vyváženej stravy. „Energeticky vyvážené zloženie napomáha psa udržovať v dobrej kondícii, má pozitívny vplyv na metabolizmus kože a kvalitu srsti a správne zažívanie. Jedinca nezaťaží, ale povzbudí. A v neposlednom rade vplýva aj na vyrovnaný psychický stav psíka," vysvetlila.

O prieskume

Kvantitatívny prieskum uskutočnila agentúra Focus v dňoch 5. až 13. mája 2015 na vzorke 1067 respondentov starších ako 18 rokov.