Začína sa Letné kino pod Pyramídov. Pozrite si program

Nadchádzajúca nedeľa 19. júla 2015 bude pre RTVS premiérovou. Návštevníci záhrady POD PYRAMÍDOU si budú môcť zadarmo vychutnať jedinečné filmové tituly priamo vonku, na terase budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave.

Tvorcovia relácie Rádia Slovensko V kine s Petrom Konečným zobrali dramaturgiu Letného kina do svojich rúk a vytvorili program na mesiace júl, august a september. Pôjde o tituly distribučných spoločností Film Europe Media Company a Asociácie slovenských filmových klubov.

„Napriek tomu, že film je predovšetkým doménou televízie, chceme aj do priestorov rozhlasu aspoň „symbolicky" priniesť tento druh umenia. Naším cieľom v tejto sezóne nie je prísť s kasovými trhákmi, ale návštevníkom našich terás sprostredkovať stretnutie s európskym filmom, ktorému bežné komerčné kiná nevenujú až toľko pozornosti," povedal Vincent Štofaník, riaditeľ Sekcie programových služieb rozhlasovej časti RTVS.

Pôjde o festivalové európske snímky uvedené a často aj ocenené na najväčších svetových podujatiach ako Cannes, Benátky, Berlín či Atény. Filmy budú uvedené s českými alebo slovenskými prekladovými titulkami. Peter Konečný, dramaturg Letného kina POD PYRAMÍDOU: „Do priestoru POD PYRAMÍDOU chceme priniesť kvalitné festivalové tituly, ktoré naše kiná hrali vo veľmi obmedzenej podobe. Diváci sa až tak často nestretávajú s modernou ´artovou´ kinematografiu, preto robíme prehľad titulov formujúcich umelecký filmový svet v zahraničí - akýsi malý filmový festival POD PYRAMÍDOU." Viac európskej tvorby RTVS prinesie aj v Letnom kine na Dvojke.

Leto v komunitnej záhrade, ktorú udržiava a prevádzkuje OZ Jedlé mesto, však prinesie oveľa viac. Dňa 22. júla 2015 sa terasa premení na improvizované štúdio, odkiaľ budú celý deň naživo vysielať Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Devín a Rádio_FM. Súčasťou cyklu koncertov slovenskej hudby Naša hudba naživo bude 23. júla 2015 koncert skupiny Polemic. Kultúrne leto POD PYRAMÍDOU v spolupráci s BKIS, to bude aj vysielanie Letnej Demovnice FM live Rádia_FM, ktorá bude hľadať nových, doteraz neobjavených hudobníkov a kapely v tomto neobyčajnom priestore. Premietanie sa začína v júli o 21:15 v auguste a septembri o 20:40, vstup na všetky podujatia POD PYRAMÍDOU je voľný.

Program na júl:

19. 7. – 1001 gramov / 1001 Grams (csfd: 64%, imdb: 6,6/10)
*Prvé slovenské uvedenie po festivale Art Film*

1001gramov.png

Dráma o krehkom živote nórskej vedkyne, ktorá je jedným z strážcov prototypu národného kilogramu, predmetu tvoreného z 90 percent platiny a z 10 percent irídia.

26. 7. - Láska na prvý boj / Les Combattants (csfd: 72%, imdb: 6,8/10)

laska_na_prvy_boj.png

Skvelá romantická komédia uvedená v Cannes, ktorá je nádejou, že romantické filmy nemusia byť hlúpe.

Program na august
2. 8. - My sme najlepší! / Vi är bäst! (csfd: 65%, imdb: 7,2/10)

my_sme_najlepsi.png

Úspech z Benátok – zábavný a úprimný film o dospievaní a sile priateľstva. Inteligentný rodinný film, ktorý multiplexy odmietli.

9. 8. - Divoké historky / Relatos salvajes (csfd: 83%, imdb: 8,2/10)

divoke_historky.png

Šialene zábavná poviedková jazda, ktorej scenár závidí aj Tarantino.

16. 8. - Mami! / Mommy! (csfd: 83%, imdb: 8,2/10)

mami!.png

Úžasný formálny a obsahový úspech mladého režiséra Xaviera Dolana, ktorý si napriek mladému veku získal pozornosť všetkých filmových festivalov. Jeden z najdôležitejších filmov roka 2014.

23. 8. - Sils Maria / Clouds of Sils Maria (csfd: 63%, imdb: 6,8/10)

sils_maria.png

Juliette Binoche a Kristen Stewart v mimoriadne kvalitnej dráme o živote herečky. Film bol nominovaný na Zlatú Palmu v Cannes 2014.

30. 8. - Akoby som tam nebola / As If I Am Not There (csfd: 73%, imdb: 7,3/10)

ako_by_som_tam_nebola.png

Príbeh mladej ženy zo Sarajeva, ktorej život sa zo dňa na deň zmení. Zbavená všetkého, čo kedy mala, čelí neustálej hrozbe smrti a bojuje proti nenávisti, ktorú vidí okolo seba. V roku 2011 získala snímka významné filmové ocenenia v kategóriách Najlepší film a Najlepšia réžia na Medzinárodných filmových festivaloch v Írsku, Phoenixe, Istanbule a v Palm Springs.

Program na september:

6. 9. Amy (csfd: 79%, imdb: 7,9/10)

amy.png

Najnovší dokument z festivalu v Cannes o slávnej speváčke Amy Winehouse, ktorá zomrela ako 27-ročná.

13.9. Keď zvieratá snívajú / Når dyrene drømmer (csfd: 59%, imdb: 5,8/10)

ked_zvierata_snivaju.png

Severská hororová dráma uvedená na festivale v Cannes v sekcii Týždeň kritikov. Film získal cenu na MFF Atény.