Windows 10 je oddnes dostupný v 190 krajinách ako inovácia zadarmo

Ľudia a firmy môžu robiť skvelé veci s novými funkciami Cortana, Microsoft Edge a aplikáciami Xbox, Office Universal a ďalšími.

Spoločnosť Microsoft ohlásila, že Windows 10 sa stane dostupným už túto stredu v rámci bezplatnej inovácie1 alebo prostredníctvom nových PC a tabletov. Windows 10 zahŕňa inovácie ako Cortana2, aplikácie Xbox and Microsoft Edge pre dobre známy, no oveľa osobnejší užívateľský zážitok. Windows 10 je dosiaľ najbezpečnejší Windows, ktorý prichádza vo forme služby, automaticky s najnovšími inováciami a bezpečnostnými aktualizáciami. Ponúka spoločný zážitok dostupný na širokej škále zariadení, vrátane PC, tabletov, telefónov, Raspberry Pi, Xbox One, HoloLens. Aktuálne sa testuje viac ako 2000 zariadení a konfigurácií. Od stredy 29. júla je takisto dostupný nový Windows Obchod and Windows Software Development Kit, čím sa otvárajú dvere novým a inovatívnym zážitkom s aplikáciami vyvinutými pre Windows 10.
Windows 10 dnes jeho fanúšikovia privítajú na oslavách v 13 krajinách sveta a tiež prostredníctvom novej celoročnej iniciatívy Microsoftu na oslavu ľudí a organizácií, ktoré menia svet okolo nás. Microsoft všetkých vyzýva, aby sa zapojili do iniciatívy #UpgradeYourWorld a podelili sa o svoje plány, ako inovovať svet okolo seba, a taktiež aby zahlasovali za celosvetovú neziskovú organizáciu, ktorá by mala získať finančný dar. Stačí, ak ju označia hashtagom #UpgradeYourWorld a #vote na Instagrame, Facebooku, alebo Twitteri. Viac informácií o iniciatíve Upgrade Your World nájdete na http://www.windows.com/upgradeyourworld.
„Dnes sa začína nová éra Windowsu. Windows 10 bol od začiatku jedinečný – postavený na spätnej väzbe od viac ako 5 miliónov fanúšikov, ponúkaný ako služba a dostupný ako bezplatná inovácia," vyjadril sa Terry Myerson, výkonný viceprezident Windows and Devices Group Microsoftu. „Windows 10 prináša našu víziu osobnejšej, prirodzenejšej, mobilnejšej a spoľahlivejšej práce s počítačom. Spolu s partnermi sa tešíme z toho, že prinášame ten najlepší Windows, aký tu kedy bol a ktorý umožní ľuďom a firmám na celom svete robiť skvelé veci."

Windows 10: Najlepší Windows doteraz
Windows 10 je rýchly a taký, ako ho poznáte – s navráteným menu Štart so živými dlaždicami poskytujúcimi tie najdôležitejšie a najaktuálnejšie informácie. „Windows 10 je najbezpečnejší Windows, aký kedy Microsoft predstavil, s vylepšenými funkciami Windows Defender a SmartScreen, ktoré chránia zariadenia pre vírusmi, malwarom a phishingom. K bezpečnosti prispieva okrem iného aj inovácia Windows Hello, ktorá poskytuje možnosť rýchleho, bezpečného prihlásenia bez potreby hesla," priblížil nový operačný systém Peter Kmoško, produktový manažér pre Windows v Microsoft Slovensko. Udržiavať systém aktualizovaný nikdy nebolo ľahšie, keďže bezplatné aktualizácie pomôžu ľuďom držať krok s najnovšími vlastnosťami a bezpečnostnými prvkami počas celej životnosti zariadenia.
Vďaka ovládaniu hlasom, perom a gestami je Windows 10 v prirodzenej interakcii s PC oveľa osobnejší a výkonnejší. Je navrhnutý tak, aby dokonale spolupracoval so službami Office a Skype a umožňuje prepínať a efektívne organizovať používané aplikácie pomocou funkcií Snap and Task View. Windows 10 ponúka množstvo inovatívnych zážitkov a funkcií ako:

• Cortana, osobná virtuálna asistentka, ktorá vždy nájde tie správne informácie v pravý čas.
• Nový internetový prehliadač Microsoft Edge umožňuje ľuďom po webe rýchlo surfovať, čítať, označovať a zdieľať.
• Integrovaná aplikácia Xbox prenáša hráčsky zážitok z Xboxu do Windows 10, čím spája priateľov, hry a výsledky dosiahnuté na Xbox One a Windows 10 zariadeniach.
• Continuum optimalizuje aplikácie, programy a užívateľské prostredie pri striedaní dotykového a desktopového režimu.
• Vstavané aplikácie ako Fotky; Mapy, nová hudobná aplikácia Microsoftu Groove; Filmy & TV ponúkajú rôzne možnosti zábavy a produktivity. S úložiskom OneDrive sa súbory ľahko zdieľajú a aktualizujú na všetkých zariadeniach.
• Aplikácia Microsoft Phone Companion umožňuje iPhonom a telefónom s operačným systémom Android alebo Windows plynule spolupracovať so zariadeniami s Windows 10.
• Všetky nové aplikácie Office Mobile pre tablety s Windows 10 sú dostupné oddnes cez Windows Obchod3. Vyvinuté na prácu v pohybe, aplikácie Word, Excel a PowerPoint ponúkajú konzistentnú, dotykovú skúsenosť aj pre malé tablety. A na naplnenie potreby dostupného digitálneho zápisníku je plná verzia aplikácie OneNote predinštalovaná priamo vo Windows 10. Najbližšia aktualizácia aplikácií Office pre počítače (Office 2016) prinesie najbohatšiu škálu funkcií na vytváranie profesionálneho obsahu. Navrhnuté na precíznu prácu s klávesnicou a myšou, tieto aplikácie budú optimalizované pre väčšie monitory stolových počítačov, notebookov a zariadení 2-v-1 ako Surface Pro.

Windows 10: Najlepšia platforma pre biznis
Windows 10, najdôkladnejšie testovaný Windows doteraz, bol vytvorený aj za pomoci spätnej väzby od miliónov IT profesionálov. Pripravený na biznis svet, Windows 10 pomôže firmám chrániť sa pred modernými kybernetickými útokmi, ich zamestnancom ponúkne užívateľské zážitky a prostredie, ktoré si zamilujú a poskytne im prístup k nepretržitým inováciám na platforme, ktorá im umožní držať krok s najnovšími technológiami. Firmy môžu kontrolovať frekvenciu aktualizácií a zvoliť si funkcie a aplikácie vhodné pre konkrétne skupiny zamestnancov.
Súčasťou Windows 10 je vstavaný vyšší stupeň ochrany, vďaka ktorému možno používať iba dôveryhodný software a nahradiť heslá bezpečnejšími alternatívami na ochranu firemných dát a korporátnej identity. Nové nástroje zjednodušujú správu zariadení, pomáhajú znižovať náklady a umožňujú firmám posilniť svoj biznis prostredníctvom cloudového riešenia Microsoft Azure.

Top aplikácie dostupné vo Windows 10
Dnes sa tiež otvára nový Windows Obchod a začína prijímať aplikácie pre Windows 10. Vo Windows Obchode nájdete najobľúbenejšie voľne dostupné a platené aplikácie, hry, filmy, TV programy a najnovšiu hudbu, využiteľné vo všetkých zariadeniach s Windows 10. Nový Windows Obchod je jediný obchod, kde možno využiť Cortanu na ovládanie aplikácií hlasom5 a dostávať notifikácie v reálnom čase na ich živých dlaždiciach. Všetok obsah Windows Obchodu je certifikovaný Microsoftom pre zachovanie bezpečnosti zariadení. Okrem existujúcich aplikácií Windows 8.1 ako Netflix, poskytuje Windows Obchod neustály prísun nových a aktualizovaných Universal Windows aplikácií vrátane aplikácii ako Twitter, Minecraft: Windows 10 Edition beta, Radia.sk, Candy Crush Saga a mnohých ďalších.6

Jednoduchý upgrade a nové zariadenia
Upgrade na Windows 10 je pre zákazníkov s originálnym Windows 7 alebo Windows 8.1 na PC či tablete jednoduchý. Počínajúc dneškom, ľudia, ktorí si rezervovali upgrade na Windows 10 budú vo viacerých vlnách upozornení, keď bude ich inovácia na Windows 10 pripravená na inštaláciu. Pre firemných zákazníkov, je Windows 10 rovnako dostupný na nasadenie do ich pracovného prostredia a firmy s multilicenciami môžu od 1. augusta upgradovať na Windows 10 Enterprise a Windows 10 Education.
Všetkým zákazníkom sú pripravení pomôcť s upgradom na Windows 10 aj naši obchodní partneri cez náš vôbec najväčší program technickej podpory. K dispozícii je viac ako 100 000 školených predajcov a desaťtisíce obchodov po celom svete. Bezplatná inovácia bude dostupná od 29. júla, softvér Windows 10 bude v obchodoch k dispozícii v období medzi polovicou augusta a septembrom. Vo vybraných predajniach budú dostupné aj zariadenia s Windows 10 no v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch sa dostanú do ďalších a ďalších obchodov.

Ďalšie informácie o inovovaní na Windows 10, nových a kompatibilných zariadeniach a aplikáciách pre Windows nájdete na http://www.windows.com. Doplňujúce informácie o Upgrade Your World nájdete na http://www.windows.com/upgradeyourworld.