Ktoré sú najčastejšie utečenecké mýty?

Ktoré sú najčastejšie utečenecké mýty?

"Medzi utečencami sú teroristi a radikáli... Mali by sme ich jednoducho posadiť na loď a odviesť tam, odkiaľ prišli..." To sú len niektoré z mnohých mýtov, ktoré sa posledné dni šíria na internete.

 

 

V diskusiách a medzi ľuďmi panuje o utečencoch množstvo mýtov a neprávd. Ktoré sú najčastejšie? Pozrite si video o mýtoch (dole), ktoré sá šíria v diskusiách, a aká je skutočnosť.

Ako sa dá pomôcť?

Občianske združenie Človek v ohrození reaguje na požiadavku mnohých ľudí zapojiť sa aktívne do pomoci utečencom a spúšťa verejnú zbierku „Ľudia na úteku". „V Človeku v ohrození sme presvedčení, že ľudom utekajúcim zo svojich domovov a žijúcim počas cesty v neľudských podmienkach treba pomôcť – bez ohľadu na to, odkiaľ a prečo utekajú", hovorí riaditeľ organizácie Braňo Tichý.

Podporiť verejnú zbierku Človeka v ohrození na pomoc utečencom môže každý, a to dvoma spôsobmi - finančne alebo materiálne.

V rámci finančnej zbierky môžu ľudia prispievať na číslo účtu SK1711000000002621182213, v poznámke pre prijímateľa treba uviesť text "Ludia na uteku". Vyzbierané peniaze budú použité na nákup najnutnejších potrieb priamo na mieste, kde utečencom dobrovoľníci pomáhajú. Zároveň bude z vyzbieraných prostriedkov hradený prevoz materiálnej pomoci.

Materiálna zbierka organizovaná spolu s kaviarňou Dobre&Dobré, Starou Tržnicou a Divadlom z Pasáže sa rozbehne vo štvrtok 3.9. na dvoch miestach - v priestoroch Starej Tržnice v Bratislave a v Divadle z Pasáže v Banskej Bystrici. Trvať bude do nedele 6.9.. Organizácie momentálne zbierajú najmä deky, karimatky a spacie vaky, hygienické potreby a obuv. Kompletný zoznam je zverejnený na www.clovekvohrozeni.sk. Začiatkom budúceho týždňa bude na miesto určenia vypravené nákladné auto s vyzbieranou pomocou.

Pomoc zo zbierky bude aktuálne smerovať do maďarskej Budapešti, kde utečencom žijúcim mimo azylové zariadenia pomáhajú miestni dobrovoľníci z organizácie Migration Aid. Tichý však nevylučuje, že lokalita, do ktorej budú pomoc smerovať, sa môže časom zmeniť. "Situáciu neustále monitorujeme a v prípade potreby pomoc operatívne presunieme do iných oblastí v Maďarsku, Rakúsku, Srbsku alebo Macedónsku."