Výzva na podporu projektu Stop extrémizmu

Výzva na podporu projektu Stop extrémizmu theatre-architecture.eu

Bábkové divadlo na Rázcestí získalo grantovú dotáciu od Ministerstva zahraničných vecí SR v oblasti podpory ľudských práv s projektom: STOP EXTRÉMIZMU! V septembri 2015 sa predseda BBSK rozhodol nepodpísať dotačnú zmluvu na uvedený projekt,bez udania dôvodu. Tým pripravený projekt zrušil!

 

 

Témou projektu bola problematika extrémizmu v prejavoch spoločnosti ( extrémizmus je krajne radikálne a výstredné konanie a postoje k verejným záležitostiam). Účelom malo byť oboznámenie sa s prejavmi násilia a porušovanie ľudských práv a slobôd so zameraním na skupinu študentov/tiek stredných škôl. Divadlo malo odohrať predstavenia Ireny Brežnej List čiernemu synov .

Následne sa mali uskutočniť semináre odborného lektora/lektorky z mimovládnej organizácie Amnesty International a diskusia so študentami/tkami týkajúca sa témy xenofóbie, rasismu a iných nehumánnych prejavov a porušení voči ľudskosti. Projekt sa mal uskutočňovať v konkrétnych stredných školách.

Malo ísť jednak o školy, ktorých študenti a študentky nemajú šancu navštíviť divadlo a jednak o školy sídliace v ekonomicky slabších mestách kraja.

Projekt mal pomôcť divadlu dostať sa k cieľovej tínedžerskej skupine divákov. Poskytnuté financie pokrývali prevádzkové náklady prevažne na dopravu a mali umožniť finančnú dostupnosť predstavenia pre študentov a študentky.

Umelecký súbor sa rozhodol, napriek mocenskému zásahu zo strany predsedu BBSK, projekt zrealizovať.

Na to ale potrebujeme vašu pomoc. Ak máte záujem podporiť divadlo, ak sú vám sympatické myšlienky projektu, budeme radi/y, ak nájdete dôvod na jeho podporu, či vo forme finančného daru, poskytnutia dopravy, alebo iným spôsobom!

Podpora je možná cez dárcovský portál Ľudia ľuďom https://www.ludialudom.sk/vyzvy/2776

 

Prvé predstavenie projektu sme odohrali 28.9. 2015 na strednej škole Pedagogická a sociálna akadémia J.A. Komenského v Lučenci.

BÁBKOVÉ DIVADLO NA RÁZCESTÍ