Umelci SND podporujú divadlo, ktorému Kotleba stopol dotácie

Umelci SND podporujú divadlo, ktorému Kotleba stopol dotácie

Slovenské národné divadlo podporí umelecké telesá, ktorým banskobystrický župan Marian Kotleba stopol granty. Už 24. októbra 2015 odohrá Činohra SND inscenáciu Labyrinty a raje Jána Amosa. Výťažok z predaja vstupeniek poputuje prostredníctvom verejnej zbierky Kultúra na rázcestí na dofinancovanie projektu Bábkového divadla na rázcestí o tolerancii a proti xenofóbii Stop extrémizmu, ako aj na podporu prevádzky Divadla Štúdio tanca.

 

 

 Pod text súvisiaceho stanoviska Znepokojenie nad situáciou v Banskobystrickom samosprávnom kraji sa k dnešnému dňu podpísali desiatky umelcov a zamestnancov SND. Medzi signatármi sú:

Marián Chudovský, generálny riaditeľ SND
Roman Polák, riaditeľ Činohry SND
Slavomír Jakubek, riaditeľ Opery SND
Daniel Rabina, riaditeľ Centra marketingu SND
Jaroslav Válek, riaditeľ UDD SND
Kamila Magálová, členka Činohry SND
Emil Horváth, člen Činohry SND
Richard Stanke, člen Činohry SND
Štefan Bučko, člen Činohry SND
Anna Maľová, členka Činohry SND
Daniel Fischer, člen Činohry SND
Marián Geišberg, člen Činohry SND
Petra Vajdová, členka Činohry SND
Ivana Kuxová, členka Činohry SND
Anna Javorková, členka Činohry SND
Robert Roth, člen Činohry SND
Diana Mórová, členka Činohry SND
Zdena Studenková, členka Činohry SND

 

 

 

Vyhlasovateľom zbierky je Nadácia otvorenej spoločnosti.

V auguste 2015 totiž predseda BBSK nepodpísal zmluvu o čerpaní dotácie 20-tisíc eur na už pripravený 11. ročník medzinárodného festivalu Dni tanca, ktorý napokon muselo divadlo zrušiť. Cez Banskobystrickú župu sa k Štúdiu tanca nedostali ani ďalšie granty z Ministerstva kultúry SR, čím hrozí jeho zánik. Teraz sa podobná situácia zopakovala, keď minulý týždeň Bábkové divadlo na rázcestí oznámilo, že župan nepodpísal dotačnú zmluvu na grant 6 985 eur, ktorý získalo BDNR od Ministerstva zahraničných vecí SR na vznik inscenácie Stop extrémizmu pre študentov stredných škôl.

Vstupenky na predstavenie Labyrinty a raje Jána Amosa, ktoré uvádzame 24. októbra 2015, si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289