Reakcia na škandalóznu konferenciu: Výzva IT odborníkov a aktivistov na otvorenú spoluprácu

"Predstavte si, ze tento štvorček je milión eur. To je približne cena za škandalóznu konferenciu TechMatch, alebo nové CT-čko v nemocnici. Priemerný Slovák by na jeden taký štvorček musel pracovať skoro tri životy, a to len v prípade, že by odkladal celú svoju výplatu," píše sa na stránke slovensko.digital, kde je zverejnená výzva odboníkov z IT, aktivistov ale aj ľudí z IT prostredia verejnej správy, ktorí sú sklamaní z aktuálneho stavu informatizácie spoločnosti a chcú, aby štát v tomto smere splnil, to čo sľúbil v roku 2008.

Od štátu požadujú, aby využíval moderné technológie — a využíval ich rozumne.

Pod výzvu sa podpísal napríklad Michal Truban (IT osobnosť roka 2015, zakladateľ Websupport), Ján Suchal (iniciatíva To sa nedá), Jakub Ptačin (iniciatíva To sa nedá), Ľubor Illek (Spoločnosť pre otvorené informačné technológie) a mnoho ďalších.

Odporúčame aj: Aktuálny stav informatizácie a návrh opatrení

Text celej výzvy na otvorenú spoluprácu:

Ako komunita IT profesionálov, aktivistov a ľudí z IT prostredia verejnej správy, sme sklamaní z aktuálneho stavu informatizácie spoločnosti a vývoja poskytovania elektronických služieb občanom. Informačné technológie všade naokolo sú jednou z kľúčových síl, ktoré pretvárajú svet na lepšie miesto na život. Rovnaké pozitíva môže IT priniesť aj do fungovania verejnej správy - a v mnohých krajinách sa to aj deje. Nie však na Slovensku.

Považujeme za nevyhnutné ukázať na dlhodobo neriešené problémy informatizácie verejnej správy a začať odbornú diskusiu o systémovej zmene - spôsobe, akým sa v tejto oblasti používajú peniaze daňových poplatníkov. Nechceme však o problémoch len diskutovať, ale ich aj aktívne a dlhodobo riešiť, preto nižšie pomenúvame štyri prioritné oblasti (transparentnosť a participácia, orientácia štátnych IT služieb na občana, efektívnosť investícii do IT, zodpovedné riadenie IT projektov) a navrhujeme opatrenia, ktoré by mali byť začiatkom spoločného riešenia tejto situácie.

Cieľom týchto opatrení je prispieť k výrazne kvalitnejším elektronickým službám a očakávame, že ich dlhodobým výsledkom bude menej byrokracie pre občana pri styku s verejnou správou. Zároveň štát takto zlepší svoj obraz v očiach verejnosti, zapojí do informatizácie viac odborníkov a mladých ľudí, pre ktorých sú moderné technológie neoddeliteľnou súčasťou života.

V transparentnosti a otvorenosti chceme ísť príkladom, a preto tieto opatrenia ponúkame na diskusiu na otvorenej platforme (platforma.slovensko.digital), ktorá môže slúžiť ako základ pre transparentný, odborný a participatívny prístup k informatizácii spoločnosti.

Ponúkame štátu pri tejto zložitej téme dlhodobú pomoc a vyzývame IT komunitu, aby sa pridala. S jedinou podmienkou — transparentná spolupráca.

Michal Truban (IT osobnosť roka 2015, zakladateľ Websupport)
Ján Suchal (iniciatíva To sa nedá)
Jakub Ptačin (iniciatíva To sa nedá)
Ľubor Illek (Spoločnosť pre otvorené informačné technológie)