Jedinečné „piatkové popoludnie pod Mostom SNP“ ponúkne stretnutia a Šijaciu literárnu kaviareň

Jedinečné „piatkové popoludnie pod Mostom SNP“ ponúkne stretnutia a Šijaciu literárnu kaviareň  Foto: Baptiste Rocher

Piatok 27. novembra 2015 bude v niečom jedinečný, prvý a spontánny. Dnes ešte stále nehostinný priestor pod Mostom SNP, ktorý chce projekt The MOST skultivovať a premeniť ho na kreatívnu zónu, zažije spolu s Bratislavčanmi hneď niekoľko stretnutí naraz.

Šitie nosičov pre deti v rámci projektu Domov na Mame, dobrá káva s koláčom, čítanie z kníh, gauč ako v obývačke a ľudia, čo radi spájajú príjemné s užitočným. To všetko priamo pod Mostom SNP už tento piatok od 15.00 do 17.00 bod.

„Neuveriteľné a bizarné prostredie pre príjemnú "kaviareň", kde ľudia trávia spolu čas čítaním si vybranej literatúry a šitím nosičov pre deti, je happeningom, aký tu ešte nebol. Tá správna zmes príjemných ľudí tvoriacich príjemnú atmosféru na mieste, ktoré za príjemné bežne nepokladáme," opísala piatkovú udalosť s pracovným názvom Šijacia literárna kaviareň jedna z autorov projektu The MOST Dana Kleinert.

Do tvorby piatkového popoludnia pod Mostom SNP sa zapojil aj projekt Domov na Mame a občianske združenie Vagus. Priamo pod mostom bude vytvorená malá šjiacia dielnička s kaviarňou a improvizovanou obývačkou. Vo vyhradenom a vyhrievanom priestore sa záujemcovia budú môcť naučiť ušiť jednoduchý nosič pre deti a pomôcť tak rodičom na úteku. "Náš projekt nemá za sebou ešte ani jeden celý mesiac a šitie pod Mostom SNP bude už piatym hromadným šitím žien, ktoré chcú takto podporiť našu myšlienku. Do dnešného dňa sa do šitia zapojilo už približne 50 žien, ktoré poskytli svoje zručnosti na pomoc tým, ktorí to potrebujú," informovala Adriána Kemka, jedna z organizátoriek projektu Domov na Mame. Vďaka nosičom môžu byť deti v bezprostrednej blízkosti svojej mamy či otca, v teple a bezpečí. Nosiče sa prostredníctvom konkrétnych preverených humanitárnych organizácií, priebežne odvážajú priamo na miesta, kde sú najviac potrebné, napríklad na hranice Srbska – Macedónska .

Samotné šitie, ktorého sa môžu zúčastniť aj ženy a muži, ktorí nevedia šiť na stroji, ale radi pomôžu strihaním látky, špendlením, či inými drobnými ale užitočnými prácami, bude spríjemnené popíjaním teplých nápojov, kávy s koláčom. Tie dodá kaviareň Dobre&Dobré, ktorá je projektom občianskeho združenia Vagus s programom pomoci ľuďom bez domova. O príjemnú atmosféru sa postará aj „čitáreň nahlas". Hostia popoludnia ale tiež tí, ktorých chuť pomáhať či zvedavosť zavedú v piatok pod Most SNP, si môžu priniesť svoju obľúbenú knihu a prečítať z nej. Urobia tak aj herci Ela Lehotská, Richard Stanke a spisovateľka Barbora Kardošová, ktorá prečíta zo svojej zatiaľ poslednej knihy Traja kamoši a fakticky fantastický bunker.

Cieľom projektu The MOST je zrevitalizovať územie pod Mostom SNP. Ukázať, spájať a pomôcť formovať lokálne umenie, módny i produktový dizajn, gastronómiu, komunity, urbánne aktivity, ľudský potenciál a poskytnúť príjemný priestor na život v Bratislave každému z nás.