5 osvedčených tipov pre milovníkov piva

5 osvedčených tipov pre milovníkov piva Foto: SZPaS

O pive je všeobecne známe, že skvele ladí s rôznorodými chuťami. Pri správnej kombinácii dokáže navýšiť pôžitok z tradičných i netradičných jedál, či už si ich vychutnávate u seba doma alebo v spoločnosti. Výber vhodného nápoja správny hostiteľ nikdy nepodceňuje a práve s pivom dokáže vyčariť doslova zázraky. Na stole poteší nielen mužov, ale i mnohé ženy. A netreba zabúdať ani na pozitívne účinky tohto prírodného nápoja na naše trávenie. Spoznajte zaručené tipy na bezchybné pivné spojenia!

1. PIVO A VIANOCE

Sviatočné chvíle si treba dokonale vychutnať. Pripravte pre svojich najbližších prekvapenie a nastolujte im k tradičnému vianočnému menu aj pivo – či už ako aperitív alebo nápoj s nízkym obsahom alkoholu, ktorý môžete bez obáv popíjať po celý večer. Profesionálni sládkovia z najväčších slovenských pivovarov odporúčajú tieto kombinácie – ku kapustnici zvoľte mierne horké resp. horké a chmeľové pivá, vyprážaný rezeň alebo kapor zase ladí s 12 % stupňovými pivami. Pokiaľ preferujete ľahšie ryby, vyskúšajte pivá s nižšou horkosťou na úrovni 10 % . A pri záverečnom maškrtení sa nebojte staviť na súlad chutí s tmavým pivom, prípadne porterom. Výborne poslúžia aj ovocné a sladké pivá.

Navyše, tento zlatistý mok sa skladá z kvalitných prírodných surovín, má 0 % tuku a kalorická hodnota svetlého piva je približne 34 kalórií na 100 ml, čo je menej než kalorická hodnota rovnakého množstva vína. Okrem svojej štíhlej línie potešíte i žalúdok – rýchla pomoc v podobe pohára piva na prejedený žalúdok nikdy nesklame. Vhodnosť piva ako vianočného nápoja potvrdzujú aj slová sládkov: „O pive je známe, že je veľmi dobrým pomocníkom trávenia a aj z tohto dôvodu jednoznačne patrí na štedrovečerný stôl", hovorí Ján Píry. V neposlednom rade je práve zima časom tmavších a ťažších pív, kedy môžete experimentovať a vyskúšať i čosi netradičné z pestrého výberu špeciálov, ktorý pivovarníci každý rok na Vianoce pripravujú. „Odmeňte sa prémiovými pivami, ktoré si nedoprajete každý deň", radí sládok Karol France a dodáva: „Siahnite napríklad po korenistých pivách či hrejivých medových špeciáloch. Koriander, kôra citrusových plodov, vôňa karamelu a praženého sladu piva dokonale dotvoria slávnostnú atmosféru Vianoc".

2. NA PÁRTY I PO PÁRTY

Na svete hádam niet spoločenskejšieho nápoja ako pivo. Veď samotnú frázu „poď na pivo" používame už celkom automaticky na stretnutia s priateľmi, kolegami aj so svojimi najbližšími. A hoci toho času máme stále menej a menej, netreba zabúdať, že život je práve o krátkych okamihoch, ukradnutých zo všedných dní. Ak si za svojho spoločníka vyberiete pivo, určite neoľutujete. Ba ocenia ho aj mnohé ženy – správne načapované v elegantnom pohári na vysokej stopke sa pivo vyrovná akémukoľvek spoločenskému nápoju. A keď sa vám na druhý deň po dlhšom večeri zažiada čosi hutnejšie, ako sú napríklad vajcia so syrom a so šunkou, pivo je tiež dobrou voľbou na sprevádzanie pokrmov s krémovou textúrou – skvele totiž „vyčistí" vaše chuťové poháriky!

3. MÄSO A PIVO – SILNÁ DVOJKA

Zima prirodzene nahráva chutiam na hutnejšiu a sýtejšiu kuchyňu a mnohí z nás preferujú na stole mäsitý pokrm, prípadne ryby. A práve tieto jedlá si s pivom dokonale rozumejú – vyskúšajte napríklad stredne plné pivá spolu so steakom z roštenky či grilovaným hovädzím alebo stavte na silne plné pivá a údeného lososa s horčicovou omáčkou i marinovanú rybu. Ak plánujete doplniť mäso o omáčku s korením, zásahom do čiernej bude tmavé pivo so silným profilom, ktoré znesie aj silnejšie korenie, presne podľa vašej chuti.

4. PRIPOMEŇTE SI CHUTE Z DOVOLENKY

Vedeli ste napríklad, že pivo veľmi dobre kontrastuje kyslosť octu a zároveň túto chuť zjemňuje? Ide preto výborne dohromady s rôznymi marinádami, šalátmi či morskými plodmi. Pivo je prirodzene horké, preto skvele chutí s jedlami s paradajkami a zeleninou, ktoré v sebe nesú jemnú horkosť. Ideálne párovanie chutí, ak si chcete v studených dňoch pripomenúť kúsok letnej dovolenky! Pokiaľ preferujete exotické destinácie, nie je nič ľahšie - orientálna kuchyňa nachádza v pive perfektný kontrast k sójovej omáčke či koreneným hamburgerom, podávaným s wasabi a kečupom. K horčicou ochuteným jedlám dokonca nenájdete lepší nápoj, než je práve tento zlatistý mok. No a pokiaľ sa potrebujete naozaj zohriať, siahnite po horúcich a pikantných chutiach.

Pivo totiž zjemňuje pálčivý pocit na podnebí, produkovaný veľmi pikantnými chuťami, ako sú korenie, cesnak alebo chilli. A dobrá rada na záver – japonská zeleninová Tempura či toast s olivovým olejom pasujú k ľahším pivám, špargľa s miešanými vajcami a baklažánom zase k stredne plným pivám. Intenzívne ochutené pivá úžasne doladia šalát s artičokmi a parmezánom.

5. SPOLOČNÍK PRI MAŠKRTENÍ

Dezerty s intenzívnou chuťou čokolády sa zaručene zhodnú s tmavými pivami, rovnako aj so sladkým drievkom či orechmi. „Za účelom doplnenia sladkej chuti zase dobre poslúžia ovocné a sladké pivá", potvrdzuje J. Píry. Jedlá s obsahom čokolády ako prísady v polevách nájdu v pive vždy toho najlepšieho partnera!

PIVNÉ RADY NA ZÁVER:

 Chuť nápoja by nikdy nemala prevládnuť nad pokrmom a naopak
 Medzi vôňami a chuťami dodržujte rovnováhu
 Experimentujte s kontrastmi, no myslite na to, že by nemal byť žiaden víťaz

Foto: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu