Online podvody. Aké sú najčastejšie triky?

Online podvody. Aké sú najčastejšie triky? Foto: Zuno

Peňaženku si chránime ako oko v hlave. Nie každý si ale uvedomuje, že rovnakú obozretnosť si zaslúži aj účet a platobná karta. Tie sú častým terčom internetových podvodníkov.

Zlodeji sú pri vymýšľaní spôsobov, ako si prilepšiť, veľmi kreatívni. Poďme si ukázať, aké sú ich najčastejšie metódy – a ako ich odhaliť.
1. Kamarát potrebuje urýchlene poslať drobné

Typicky to prebieha takto: na e-mail alebo cez sociálnu sieť, napríklad Facebook, vám príde správa od vášho kamaráta. V nej vám píše, že urgentne potrebuje požičať peniaze a či by ste boli takí dobrí a pomohli mu. Nejde o veľkú sumu, väčšinou je to pár eur.

Kamaráta neodmietnete a rozhodnete sa pomôcť mu, veď vám to určite vráti. Potom sa ale objaví háčik. Má inú banku, čo znamená, že peniaze nebudú prevedené okamžite. Kamarát však nemôže čakať a tak vám odporučí internetovú stránku, cez ktorú sa dá platba previesť ihneď. Uistí vás, že sa nemáte čoho báť, on sám to už takto robil niekoľkokrát.

V časovej tiesni a s pocitom, že kamarátovi musíte pomôcť, na stránke vyplníte svoje informácie z platobnej karty alebo prihlasovacie údaje do internetového bankingu. Končí to smutne – z účtu sa vám neodráta zadaná čiastka ale úplne všetky peniaze.

Čo sa stalo v skutočnosti?

O peniaze vás nežiadal váš kamarát, ale podvodník, ktorý sa dostal k jeho prihlasovacím údajom. Prevzal jeho identitu na internete, vyvolal vo vás falošný pocit dôvery a vy ste mu zadaním svojich údajov do nepravej platobnej brány poskytli prístup ku svojej karte alebo na svoj účet.

Ako odhaliť, že sa vás niekto pokúša podviesť?

Nikdy nezadávajte svoje prihlasovacie údaje na inej stránke, než je stránka vašej banky. Ako si overíte jej pravosť, sa dozviete tu.

Kartou plaťte na internete len cez známe a renomované platobné brány. Takéto brány spravujú známe banky alebo dôveryhodné spoločnosti, o ktorých viete, že realizujú platby cez internet, napríklad PayPal.

Ak vás kamarát žiada o požičanie peňazí cez e-mail alebo Facebook, určite si to s ním potvrďte aj telefonicky. Šanca, že by mu niekto ukradol prístupové údaje a zároveň aj telefon, je veľmi malá. Na okamžitý medzibankový prevod môžete použiť napríklad VIAMO.

2. Výhra v lotérii alebo výnos zo zabudnutej geniálnej investície

Aj tento podvod začína e-mailom. Stojí v ňom, že ste vyhrali v lotérii alebo, že vám chcú vyplatiť obrovský balík peňazí z investície, na ktorú si nespomínate. Kto by to ale spochybňoval, keď máte prísť k peniazom?

Aby k prevodu skutočne došlo, potrebujú si overiť vašu identitu, k čomu si spravidla vyžiadajú kópie osobných dokumentov. Následne požadujú aj ďalšie vaše údaje, medzi nimi aj číslo účtu, na ktorý chcete peniaze poslať. Pod zámienkou overenia, že ste skutočne majiteľmi účtu, si môžu dokonca vypýtať aj prihlasovacie meno a heslo do vášho online bankingu.

Stáva sa aj, že od vás chcú zaplatenie poplatkov, ktoré sú s prevodom výhry alebo investície spojené. Celí natešení z balíka peňazí im poskytnete údaje zo svojej platobnej karty.

Zlá správa je, že ste práve naleteli podvodníkom. Vyhrať v lotérii, ktorej ste sa nezúčastnili, je naozaj nereálne. To isté platí o investícii z dávnej minulosti, na ktorú si nespomínate. Realita je taká, že vás podvodník chcel zaslepiť vidinou veľkých peňazí a získať tak prístup k vašej platobnej karte alebo na váš účet.

3. Vaša banka vás žiada o zvýšenie bezpečnosti alebo inú zmenu nastavení

Do schránky vám od banky chodí kopec mailov – výpisy, ponuky... Často ich ani nečítate. Zrazu vám z banky príde upozornenie, že z dôvodu rastúceho množstva podvodov dochádza k zvýšeniu zabezpečenia a od vás chcú, aby ste si vo svojom online bankingu zmenili nastavenia.

V správe je hneď aj link, ktorý vás do údajného bankingu presmeruje. Kliknete naň, stránka vyzerá ako vždy – sedí grafika, texty aj ponuka. Nie je dôvod neprihlásiť sa a urobiť, čo treba. Ide predsa o vašu bezpečnosť.

Prihlásenie sa väčšinou nepodarí, no o chviľu vám zavolá zamestnanec banky, že kvôli zvýšeniu bezpečnosti od vás potrebuje SMS kód, ktorý vám práve prišiel na mobil. Všetko prebehne zdanlivo v poriadku, no na druhý deň máte vybielený účet.

Čo sa stalo naozaj?

E-mail, ktorý síce vyzeral ako od vašej banky, v skutočnosti poslal podvodník. Odkaz v e-maile nesmeroval do vašej banky, ale na falošný web, ktorý verne napodobňoval originál. A tak ste svoje prihlasovacie údaje odovzdali zlodejovi. Ten sa v zápätí prihlásil na váš skutočný účet, zadal platobný príkaz a potvrdzujúci SMS kód od vás vylákal behom falošného telefonátu z banky.

Ako odhaliť, že ide o podvod?

Najdôležitejšie je vždy sa presvedčiť, že svoje prihlasovacie údaje zadávate na skutočnej stránke svojej banky. Zistíte to preverením certifikátu stránky. Prečítajte si, ako na to.

Existuje niekoľko ďalších znakov, ktoré vám napovedia, že niečo nie je v poriadku. Napríklad – e-mail prišiel z neobvyklej adresy, je napísaný s gramatickými chybami alebo lámanou slovenčinou. Banka od vás nikdy nežiada prihlasovacie údaje a tiež od vás nikdy nechce nadiktovať SMS kód.

Bezpečnostná zásada č. 1

Kedykoľvek sa prihlasujete do online bankingu - a to predovšetkým, ak vás doň odkazuje e-mail - skontrolujte, či začiatok adresy v prehliadači obsahuje skratku https:// a či stránka obsahuje platný certifikát ZUNO BANK AG v podobe zeleného prúžku.

Takto vyzerá bezpečné pripojenie do ZUNO:

V praxi to znamená, že komunikácia so stránkou, ktorú práve prehliadate, je šifrovaná a bezpečná. Vďaka šifrovaniu sú prenášané dáta medzi vami a webom chránené proti manipulácii alebo nepovolenému odhaleniu.

Ak prehliadač nedokáže certifikát overiť, znamená to, že bezpečnosťou pripojenia si nemôžete byť istí. Ktokoľvek, komu sa podarí komunikáciu odchytiť, si ju potom s minimálnym úsilím môže prečítať. Vaše prihlasovacie údaje vrátane hesla sa tak môžu stať nástrojom pre online zlodejov.

Takto spoznáte neoverený certifikát:

Ak máte akékoľvek otázky o bezpečnosti, neváhajte sa na nás obrátiť na našom chate či telefonicky.