Stanovisko šéfredaktora TRENDU k vyjadreniu tlačového odboru KMV MV SR

Stanovisko šéfredaktora TRENDU k vyjadreniu tlačového odboru KMV MV SR Foto: Trend

V redakcii sme veľmi starostlivo zvažovali, či a ako uvedené zistenia publikovať. Rozhodli sme sa ich publikovať, pretože sme získali informácie z viacerých zdrojov a zistenia, o ktorých sa v nich hovorí, sú mimoriadne spoločensky závažné.
Poskytli sme priestor dotknutým stranám na vyjadrenie a ponúkame ho aj naďalej, aby mohli všetky súvislosti vysvetliť. Máme eminentný záujem, aby sa kauza riadne vyšetrila a verejnosť bola pravdivo informovaná, kto každý bol zapletený do tohto megapodvodu a ako je vlastne možné, že takáto dlhoročná rozsiahla trestná činnosť päť rokov fungovala napriek početným daňovým kontrolám.

Reakcia Ministerstvo vnútra: Trend sa stal bahnom slovenskej žurnalistiky a ochrancom mafie DPH

Nie je pravda, že tieto informácie sú publikované „bez štipky reálneho základu". Naopak, opierajú sa o zistenia orgánov činných v trestnom konaní a rozsiahle vyšetrovanie, ktoré však ani po deviatich rokoch od prvých informácií štátnych orgánov o tejto trestnej činnosti stále nie je ukončené. Informácie, ktoré sme publikovali, ponúkajú jedno z možných vysvetlení, prečo mohol takýto kolotoč podvodov fungovať. Obvinený hovorí, že viacerí funkcionári štátnej správy spolupracovali s páchateľmi daňových podvodov, často s členmi organizovaného zločinu, za úplatky ovplyvňovali výsledky daňových kontrol a rozhodnutia daňových úradov.

Odporúčame aj: Fico píše otvorený list šéfredaktorovi Aktuality.sk

Je vo verejnom záujme, aby bol tento prípad riadne vyšetrený, aktéri spravodlivo potrestaní a aby sa aj v štátnych orgánoch urobili opatrenia, aby takáto trestná činnosť na Slovensku nebola realizovateľná.
Informácie sme publikovali s upozornením, že kľúčovým svedectvom je výpoveď obvineného. Zároveň sme ale poukázali na to, že obvinený výpoveďou vysvetľuje dva roky staré odposluchy polície a že viacero faktov, o ktorých hovorí, sa už potvrdilo a viedlo to k odhaleniu rozsiahleho podvodu.

Vyhrážanie sa žalobami a trestnými oznámeniami považujeme za zastrašovanie, aby sme v odhaľovaní korupcie v štátnej správe nepokračovali. Dotknutí ministri by mali namiesto toho detailne vysvetliť, či prípadne akú úlohu v nej zohrali a či v tejto kauze urobili všetko pre jej dôkladné prešetrenie. Zároveň by mali detailne preukázať svoje majetkové pomery, ktoré v tejto súvislosti môžu takisto vzbudzovať pochybnosti.

Oliver Brunovský
šéfredaktor TRENDU