Krištáľové krídla sú rozdané!

Krištáľové krídla sú rozdané! Foto: Krištáľové krídlo

Krištáľové krídla za rok 2015 už našli svojich majiteľov.

Slovensko si opäť uctilo mnoho významných osobností a diváci si mohli užiť rôznorodý program určený pre všetky generácie.

Uplynulý týždeň boli Krištáľovým krídlom ocenené významné slovenské osobnosti v desiatich kategóriách rôznych odvetví. Verejnosť mala možnosť niekoľko mesiacov zasielať návrhy na nominácie, ktoré boli ohodnotené odbornou porotou. Galavečer sa niesol v pozitívnom duchu a účinkovali mnohí z našich najúspešnejších umelcov.

Foto: Krištáľové krídlo

Organizátori tento rok pripravili rôznorodý program, ktorý mal k televíznym obrazovkám prilákať aj mladších divákov. Hostiteľmi galavečera boli herci Zuzana Šebová a Juraj Kemka, ktorí programu priniesli novú šťavu a odľahčili tak jeho vážnosť. „Túto hereckú dvojicu sme si zvolili so zámerom prilákať k obrazovkám aj divákov, ktorí Krištáľové krídlo doteraz veľmi nevnímali. Podľa pozitívnych ohlasov publika a obrovského nárastu sledovanosti sa nám ukázalo, že táto voľba bola správna. Zuzka s Jurajom sa na galavečer zodpovedne pripravovali a som šťastná, že aj vďaka nim sa o významných osobnostiach, ktoré boli nominované, či ocenené dozvie obrovské množstvo ľudí," odôvodnila zaujímavý výber hostiteľov Mária Vaškovičová.

Foto: Krištáľové krídlo

Diváci si mohli užiť mladé slovenské hviezdy ako Celeste Buckingham, Nelu Pociskovú, Filipa Jančíka, či Martina Madeja, ktorý predviedol svoju novú pieseň Enough. Mnohých tiež potešilo vystúpenie operného speváka Štefana Kocána a krásna pesnička Miroslava Žbirku, ktorého sprevádzala na klavíri nevidiaca umelkyňa Rachel Skleničková. Galavečer ukončilo dynamické vystúpenie Lúčnice. Na dramaturgii programu sa podieľali riaditeľ Lúčnice Marián Turner a správkyňa Nadácie Krištáľové krídlo Katarína Srkala, ktorých cieľom bolo pripraviť program, ktorý si mohli vychutnať všetky generácie. Podľa vyjadrení divákov sa im to podarilo.

Organizátori sa každý rok prinášajú niečo nové a 19. ročník nebol výnimkou.

Galavečer priniesol okrem krásneho sprievodného programu aj nových laureátov Krištáľového krídla.

Laureáti Krištáľového krídla za rok 2015:

Publicistika a literatúra: Veronika Šikulová za knihu Medzerový plod

Šport: Matej Tóth za zlatú medailu v chôdzi na 50 km

Hospodárstvo: Jozef Barcaj za vybudovanie termálneho kúpaliska Podhájska

Divadlo a audiovizuálne umenie: Ladislav Kaboš za sériu dokumentov s celospoločenským dopadom

Rock pop jazz: Szidi Tobias Medicína a veda: polychemik Igor Lacík

Kategória hudba: Štefan Kocán, operný spevák