Od februára sa budú čísla účtov používať iba vo formáte IBAN. Prinášame rady

Od februára sa budú čísla účtov používať iba vo formáte IBAN. Prinášame rady Foto: Zuno

Od 1. februára 2016 budú banky a pobočky zahraničných bánk akceptovať už len medzinárodný formát čísla účtu, tzv. IBAN. Znamená to, že všetky platby bude potrebné zadávať len v tomto formáte.

Na čísla účtov vo formáte IBAN ste pravdepodobne narazili, keď ste odosielali zahraničnú platbu do jednej z krajín EÚ. Líšia sa najmä svojou dĺžkou. Pre Slovensko sa štandardné číslo účtu rozširuje na 24 znakov. Táto úprava je jedným z krokov k zjednodušeniu bezhotovostných platieb medzi krajinami SEPA.

Aby bol pre vás prechod na IBAN čo najjednoduchší, podnikli sme nasledujúce kroky:

Čísla účtov príjemcov, ktoré máte uložené vo svojom zozname, sme už previedli do IBAN formátu
Previedli sme aj čísla účtov príjemcov u vašich trvalých príkazov
V mobile bankingu sme nastavili automatické predvyplňovanie prvých 2 znakov z formátu IBAN, ktoré sú pre všetky účty rovnaké
V Online bankingu po novom nájdete pri zadávaní platby odkaz na IBAN kalkulačku, ktorá vám štandardné číslo účtu okamžite prevedie do nového formátu

Kalkulačku si môžete už teraz vyskúšať našom webe.

VIAMO vám uľahčí život

Používate VIAMO? Ak áno, tak už viete, že je to pohodlný a rýchly spôsob platenia menších súm, napríklad ak chcete kamarátovi zaplatiť svoju časť nákladov na účte za večeru. Tento spôsob sa teraz hodí o to viac, pretože pri ňom odpadáva opakované zadávanie dlhého čísla účtu.

Ak o službe VIAMO počujete po prvýkrát, je to bezhotovostná platobná služba, ku ktorej má ZUNO samostatnú mobilnú aplikáciu. Po jej inštalácii si jednoducho spárujete svoj bežný účet so svojím telefónnym číslom a potom už odosielate platby podobne, ako keď posielate SMS správy.

Pri mobilnej aplikácii VIAMO dodržiavame rovnaké bezpečnostné štandardy, ako pri online a mobile bankingu. Platby cez VIAMO sú navyše obmedzené sumou 200 € denne.

Viac o ZUNO VIAMO aplikácii

Ako sa tvorí IBAN?

Číslo účtu vo formáte IBAN sa skladá z niekoľkých častí:

Prvé dva znaky predstavujú kód krajiny, čo je v prípade Slovenska jednoducho SK
Ďalšie dva predstavujú kontrolné číslice
Nasleduje štvormiestny kód banky
IBAN ďalej tvorí predčíslie účtu a základné číslo účtu (tzv. národná časť IBAN)

Číslo svojho ÚČTU alebo ÚČTU PLUS vo formáte IBAN si môžete jednoducho nájsť v online bankingu. V hlavnej ponuke kliknite na možnosť Účet a sporenie a pokračujte na Prehľad účtov a sporení.

Ak naopak potrebujete rýchlo previesť číslo účtu príjemcu do formátu IBAN, pomôže vám s tým kalkulačka na našom webe.

Pro opakované platby odporúčame uložiť si číslo účtu príjemcu do svojho zoznamu účtov. Pri platbe vám potom pre zadanie účtu bude stačiť jediné kliknutie.

Napadli vám nejaké otázky? Neváhajte nám napísať pod blog, alebo sa nás opýtajte na online chate či telefonicky.